Δοκιμαστική λειτουργία τριών νέων φωτοβολταϊκών πάρκων από την ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες
- 07/11/2017, 13:56
- SHARE
Νωρίτερα από το προγραμματισμένο πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές της εταιρείας στο πλαίσιο της ανάπτυξης χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.
Τρία νέα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 8,6 μεγαβάτ σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα και Ασπρόπυργο της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία, νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο. Πρόκειται για έργα που κατοχύρωσε η εταιρεία στο πλαίσιο του πιλοτικού διαγωνισμού της ΡΑΕ που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.
Στις 20 και 25 Οκτωβρίου αντίστοιχα, συνδέθηκαν με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ και τέθηκαν σε δοκιμαστική λειτουργία τα πάρκα στην ΒΙΠΕ Καβάλας, ισχύος 1 MW, καθώς και στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ισχύος 4 MW. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο Ενέργειας και έργο στις Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις Ασπροπύργου (ΒΕΑ) των ΕΛΠΕ, συνολικής ισχύος 3,6 MW, το οποίο επίσης έχει ολοκληρωθεί.
«Φιλοδοξούμε, είτε αυτόνομα, ή επιδιώκοντας συμμαχίες και συνεργασίες, να διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών στο πλαίσιο του ενεργειακού μετασχηματισμού», τονίζει σε δήλωσή του ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Συμμετοχών του Ομίλου ΕΛΠΕ και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η πλήρης ανάπτυξη χαρτοφυλακίου έργων από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW, μέσα στην ερχόμενη τριετία, αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του Ομίλου».
Σύμφωνα με το «Επιχειρηματικό πλάνο 2017-2021» της εταιρείας, η σύνδεση των συγκεκριμένων έργων με το Δίκτυο προβλεπόταν για τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ έθετε ως χρονικό όριο για την ενεργοποίηση των συνδέσεων τους 18 μήνες, από το Δεκέμβριο του 2016, για την Καβάλα και τους 24 μήνες για Θεσσαλονίκη και Ασπρόπυργο. Με τα τρία νέα πάρκα, το χαρτοφυλάκιο της ΕΛΠΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ διαθέτει πλέον περίπου 20 MW φωτοβολταϊκών και Αιολικών πάρκων σε λειτουργία, ενώ σε διάφορα στάδια ανάπτυξης βρίσκονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 200 MW.