O Μπιλ Γκέιτς ενισχύει τη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ
- 13/11/2017, 18:36
- SHARE
Ο ιδρυτής της Microsoft σκοπεύει να ρίξει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια στην έρευνα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, πρόσθεσε τη μάχη κατά της ασθένειας Alzheimer’s στη μακρά λίστα των αγαθοεργιών του, αφού αποφάσισε να δωρίσει 50 εκατ. δολάρια από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Dementia Discovery Fund. Πρόκειται για έναν οργανισμό σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού τομέα με έδρα το Λονδίνο που επενδύει στην καινοτόμο έρευνα γύρω από την άνοια.
Ο Γκέιτς σκοπεύει επίσης να επενδύσει τουλάχιστον άλλα 50 εκατ. δολάρια σε άλλες startups που εξερευνούν «λιγότερο συμβατικές» προσεγγίσεις αντιμετώπισης της ασθένειας, χωρίς προς το παρόν να τις έχει κατονομάσει.
Η ασθένεια του Alzheimer αποτελεί την έκτη πιο συνήθη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ και αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 131 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Παρ’ όλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία που να σταματά ή να επιβραδύνει την εξάπλωση της ασθένειας.
Ο δισεκατομμυριούχος Γκέιτς αποκάλεσε το ζήτημα ένα «τεράστιο και αναπτυσσόμενο πρόβλημα», τονίζοντας πως «το μέγεθος της τραγωδίας, ακόμα και για όσους παραμένουν ζωντανοί, είναι πολύ μεγάλο». Μιλώντας στο Reuters, ο Γκέιτς παραδέχτηκε πως θα χρειαστεί να περάσουν «πιθανώς δέκα χρόνια προτού να δοκιμαστούν αρκετές φορές οι θεωρίες στην πράξη ώστε να έχουν κάποια υψηλή πιθανότητα επιτυχίας». Δήλωσε, όμως, ακόμη πως πιστεύει ότι θα βρεθεί μια λύση, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε μορφή θεραπείας θα αποτελέσει τεράστια πρόοδο από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα. Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας πρέπει να είναι η θεραπεία».
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας πέρασε την περυσινή χρονιά μελετώντας τις επιδράσεις της άνοιας και συζητώντας με ειδικούς του επιστημονικού αυτού κλάδου και εντόπισε πέντε πεδία που χρήζουν περισσότερης μελέτης: η κατανόηση του τρόπου εξάπλωσης του Alzheimer, ο εντοπισμός και η διάγνωση, οι προσπάθειες παύσης της ασθένειας, η διευκόλυνση της συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές και η καλύτερη χρήση δεδομένων.