«Καταθλιπτικές» οι επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Καταθλιπτικές» οι επιδόσεις της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
epa06297323 Steam rises at night from the brown coal-fired power plant Niederaussem operated by RWE in Bergheim, Germany, 29 October 2017. The UN Climate Change Conference COP23 will take place in Bonn from 06 to 17 November 2017, only a few kilometers away from Europe's largest carbon dioxide source, the Rhenish Brown Coal Field. EPA/SASCHA STEINBACH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020 η χώρα μας όπως συμπεραίνει η ετήσια διεθνής έκθεση «Climate Change Performance Index».

Την 39η θέση ανάμεσα σε 56 χώρες που αξιολογήθηκαν και την 23η στις 28 χώρες της ΕΕ κατέλαβε η Ελλάδα βάσει των ανεπαρκών επιδόσεων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσαν με κοινό δελτίο τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF και Greenpeace, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας διεθνούς αξιολόγησης Climate Change Performance Index 2018 (CCPI) που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο οργανώσεων Climate Action Network, στο οποίο συμμετέχουν.

Η ετήσια έκθεση αξιολογεί τις κλιματικές επιδόσεις 56 χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά, που είναι υπεύθυνες για πάνω από το 90% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις, η χώρα μας σημειώνει «δραματική υστέρηση σε σχέση με πέρσι, καθώς έκτοτε 14 χώρες σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της εφαρμογής εθνικών πολιτικών αλλά και στο εθνικό ανθρακικό αποτύπωμα, καθώς, παρά την κρίση, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξήθηκαν κατά 20%».

«Οι κλιματικές επιδόσεις της Ελλάδας συνάδουν με σενάριο αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας πάνω από τους 4°C και ουδεμία σχέση έχουν με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία του Παρισιού. Δεν είναι υπερβολή ο ισχυρισμός ότι η εμμονική στήριξη σε λιγνίτη και εξορύξεις υδρογονανθράκων περισσότερο παραπέμπουν σε πολιτικές επιλογές Τραμπ παρά σε προοδευτικό κράτος που στοχεύει στη γρήγορη και κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Τα όποια μικρά θετικά βήματα στην αυτοπαραγωγή ηλιακής ενέργειας δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ακόμα έχει κλιματική πολιτική στα λόγια και όχι στην πράξη», αναφέρει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η καταθλιπτική κατάταξη της χώρας μας με βάση τον δείκτη κλιματικής επίδοσης CCPI αντικατοπτρίζει μια σειρά από λανθασμένες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης. Παρά τις διακηρύξεις για στήριξη των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, η Ελλάδα βρίσκεται εκτός τροχιάς επίτευξης των στόχων ΑΠΕ για το 2020, ενώ επιμένει στο λιγνιτικό μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής. Η μόνη βιώσιμη επιλογή, ακόμα και με αμιγώς οικονομικούς όρους, είναι η απεξάρτηση από το κάρβουνο, δρόμος στον οποίο δεσμεύονται πια, η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε από την πλευρά του ο Νίκος Μάντζαρης, υπεύθυνος του τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τις δύο οργανώσεις, «η φετινή επίδοση της Ελλάδας, αξιολογείται ως «κακή» σε σχέση με τη «μέτρια» περσινή επίδοση της, καθώς την τοποθετεί στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 χώρες της ΕΕ (περσινή θέση 17η στην ΕΕ-28), ξεπερνώντας οριακά την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ