Πώς να «θωρακίσετε» ενεργειακά την επιχείρησή σας
- 16/11/2017, 10:15
- SHARE
Η αύξηση 40% στον τζίρο της Redex, η εξοικονόμηση ενέργειας και η ανάληψη των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.
Να διευρύνει την παρουσία της στον χώρο της βιομηχανίας και των μεγάλων κτιριακών εγκαταστάσεων επιχειρεί η REDEX – εταιρεία που ανήκει στο όμιλο Κοπελούζου– εστιάζοντας τις υπηρεσίες της στην ενεργειακή «θωράκιση» των επιχειρήσεων.
Η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της στο real estate πριν από 15 χρόνια, αρχικά με σκοπό να συντηρεί τα ακίνητα του Ομίλου και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να αναλαμβάνει projects για λογαριασμό τρίτων. Σήμερα το όνομά της είναι συνδεδεμένο με έργα όπως η ανακατασκευή του εμβληματικού ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς» και του «Κόκκινου Σπιτιού» στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, με τα Leroy Merlin, καθώς και με τη συντήρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ στο portfolio της συμπεριλαμβάνονται εκθεσιακά κέντρα, κτιριακές εγκαταστάσεις και αρκετά ξενοδοχεία, κυρίως σε Σαντορίνη και Κέρκυρα.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια δραστηριοποιείται και στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας με καινοτόμες καθετοποιημένες λύσεις που βασίζονται στην απομείωση του κόστους, μέσω της βελτιστοποίησης της ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος.
«Για την εξοικονόμηση ενέργειας διαθέτουμε το know-how που μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε ενεργοβόρες εγκαταστάσεις, να καταγράφουμε τις καταναλώσεις ενέργειας και να τις μειώνουμε. Από τις μετρήσεις που παίρνουμε, βρίσκουμε τις custom-made λύσεις για τον εκάστοτε πελάτη. Αυτό που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι ότι όταν μπαίνουμε μέσα στην εγκατάσταση, την κοιτάμε ολιστικά μέχρι το τελευταίο φορτίο», ανέφερε ο Energy Services Manager της Redex, κ. Νίκανδρος Κεπέσης.
Στο πελατολόγιο της Redex συμπεριλαμβάνονται γνωστά ονόματα από το χώρο της βιομηχανίας – κυρίως πελάτες μέσης και μεγάλης τάσης – μεταξύ των οποίων οι όμιλος Στασινόπουλος, Ελληνικά Καλώδια, Elval, Colour, Knauf, green cola και ο Διεθνής Αερολιμένας «Ελευθέριος Βενιζέλος», στον οποίο επετεύχθη εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 4,98%.
Οι επιχειρήσεις δεν επενδύουν στο monitoring!
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κεπέση το maximum που θα μπορούσε να φτάσει η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εταιρεία είναι 10%, με τα επίπεδα του 7%-8% να είναι πιο εφικτά. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σχεδόν το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι η αδυναμία τους να αποτιμήσουν το πόσο τους κοστίζει το τελικό προϊόν. Δεν έχουν επενδύσει στο monitoring και αυτό είναι κάτι που ερχόμαστε να κάνουμε εμείς για λογαριασμό τους. Σε τελική φάση το ζητούμενο δεν είναι τόσο η εξοικονόμηση ενέργειας, όσο το να τους εγγυηθείς ότι θα αποφευχθεί οποιαδήποτε βλάβη θα μπορούσε να σταματήσει την παραγωγική διαδικασία», πρόσθεσε.
Αύξηση τζίρου 40% το 2017
Ένα ακόμη σημαντικό project το οποίο αναμένεται να «τρέξει» μέσα στο 2018 από τη διοίκηση της Redex, είναι η αλλαγή του φωτισμού του ΟΛΠ, έργο ύψους 3 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα, όπως αποκάλυψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Redex κ. Κωνσταντίνος Τερζητάνος, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται να ανακοινωθούν τέσσερις μεγάλες συνεργασίες. «Το 2017 θα κλείσουμε με μια αύξηση τζίρου 40% σε σχέση με πέρυσι που ο κύκλος εργασιών ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ. Εκτιμούμε ότι σταδιακά, με την ανάληψη νέων έργων, ο τζίρος που προέρχεται από το ενεργειακό κομμάτι θα διπλασιαστεί».
Ερωτηθείς αναφορικά με το αν θα διεκδικήσουν την ανάληψη έργων σε ξένες αγορές, ο κ. Τερζητάνος απάντησε πως όχι και τόνισε πως στην περίπτωση των Βαλκανίων, όπου αρκετοί από τους υφιστάμενους πελάτες έχουν θυγατρικές, το ρεύμα είναι μεν πιο φθηνό, αλλά εκεί τίθεται θέμα πιστοποίησης της ποιότητας του και όχι εξοικονόμησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ενεργειακών έργων που έχει αναλάβει η REDEX την τελευταία τετραετία ξεπερνά τα 40MVA εγκατεστημένης ισχύος, έχει υπερβεί κατά 35% τα ελάχιστα εγγυημένα ποσοστά εξοικονόμησης, και η απόσβεση γίνεται κατά Μ.Ο σε λιγότερο από 2 έτη, ενώ έχουν οδηγήσει σε μείωση >10.000tn ρύπων CO2.