Κοινωνικό Μέρισμα: Ποιοι το δικαιούνται, ποιοι κινδυνεύουν να το χάσουν
- 20/11/2017, 13:12
- SHARE
Στη Βουλή διεξάγεται σήμερα η συζήτηση για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά στη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Από το μεσημέρι διεξάγεται στην ολομέλεια της Βουλής η αναβληθείσα συζήτηση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για το Κοινωνικό Μέρισμα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, οπότε και αναμένεται να ψηφισθεί με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς όλα τα κόμματα έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί.
Το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της σταθερής κυβερνητικής επιδίωξης να αποκατασταθούν οι αδικίες που προκάλεσε η επιθετική λιτότητα τα χρόνια της κρίσης, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Aργά το μεσημέρι από του βήματος της Ολομέλειας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε αλλαγές-νομοθετικές βελτιώσεις σε διατάξεις του νομοσχεδίου για την διανομή του «κοινωνικού μερίσματος», με τους περισσότερους πλέον να πιθανολογούν ότι θα είναι τέτοιες που να «απαντούν» μεταξύ άλλων στις ενστάσεις και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, για οριακά ανεκτές από συνταγματικής άποψης ρυθμίσεις, εξαιτίας της αοριστίας τους.
Αν και είχαν ήδη περάσει σχεδόν τρεις ώρες από την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας – που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ψηφοφορία, οι αλλαγές αυτές παρέμεναν άγνωστες για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας.
Τσακαλώτος: «Το μέρισμα δεν είναι ελεημοσύνη»
O υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το κοινωνικό μέρισμα τόνισε ότι η διανομή του «είναι μέρος μίας συνολικής απάντησης στην κρίση. Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είμαστε ευεργέτες, δεν είναι το καλύτερο που θέλουμε. Δεν ζούμε στους καλύτερους κόσμους αλλά είναι καλύτερο από το να σηκώσουμε τα χέρια και να πάμε σπίτια μας. Εμείς δεν θα πάμε σπίτι μας». Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκλεισε την πέμπτη αξιολόγηση και αυτό γιατί το καλοκαίρι του 2014 η πρόταση ήταν για προληπτική γραμμή στήριξης και κρίνατε ότι δεν μπορείτε να ζήσετε με αυτό. Δεν είχατε αποθέματα και δεν είχατε λύσει το θέμα του χρέους. Εμείς μάθαμε από τα λάθη και δεν δεχτήκαμε τον συμβιβασμό του 2015 και πήγαμε σε δημοψήφισμα. Γιατί μας έδιναν πρόγραμμα για πέντε μήνες, χωρίς χρέος και αποθεματικά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι «εμείς βγήκαμε δεύτερη φορά στις αγορές και θα βγούμε και τρίτη, για να βγούμε χωρίς την προληπτική γραμμή στήριξης», τόνισε. Με το σχέδιό μας μάθαμε τι να κάνουμε και με το μέρισμα. Το 2014 η ΝΔ είχε 1,5 δισ. ευρώ στόχο για πλεόνασμα και πετύχατε 77 εκατ. ευρώ».
Όταν μειώθηκε 25% το εισόδημα, ήταν «ταξική αγάπη»; Όταν δεν κάνατε τίποτα για τη φοροδιαφυγή και είχαμε 6-7 ποσοστιαίες μονάδες υστέρηση στη φορολογία, ήταν υπέρ των μεσαίων τάξεων; αναρωτήθηκε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.
«Αυτό που κάνουμε είναι ταξική πολιτική», τόνισε. Σε μια χώρα που έχασε 25%, δεν έπρεπε να υπάρχει προτεραιότητα στην ανθρωπιστική κρίση; Μη λέτε ότι είχαμε στόχο τη μεσαία τάξη, πείτε μας τι θα κάνατε», δήλωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
Επιτέθηκε επίσης στην αντιπολίτευση γιατί έλεγε ότι καταρρέουν τα έσοδα: «Είχαμε υστέρηση στον φόρο εισοδήματος αλλά είχαμε άλλες επιτυχίες, όπως τα έσοδα από τον ΕΦΚΑ, την αύξηση των εισφορών από την άνοδο της εργασίας και την εθελούσια αποκάλυψη, που θα φέρει 400 εκατομμύρια ευρώ φέτος». Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2014, οπότε δόθηκε και τότε μέρισμα, δεν προέκυψε υπεραπόδοση, αντιθέτως υπήρξε υστέρηση στόχου, που ήταν το 1,5 δισ. «Για αυτό εμείς δεν σας ακούσαμε τον Απρίλη του 2017 να ξοδέψουμε το μέρισμα τότε. Περιμέναμε να δούμε πόσο θα είναι η υπεραπόδοση για να μπορούμε να είμαστε δημοσιονομικά σωστοί και να μπορούμε να έχουμε ένα αφήγημα, μέσα στο οποίο είναι η διανομή του μερίσματος, η έξοδος στις αγορές, η τήρηση των στόχων και η έξοδος από το Πρόγραμμα» τόνισε.
Ποιοι δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα
Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, τα χρήματα αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2017 μέσω του Taxisnet, όπως και πέρσι, μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα.
Θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια και αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα έως 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο εισόδημα τις 18.000 ευρώ. Προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και 25% για κάθε παιδί. Δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 180.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
-Οικογένεια σε δυο παιδιά και εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως θα πάρουν ενίσχυση 900 ευρώ. Για 12.000 ευρώ 700 ευρώ και για 18.000 εισόδημα 500 ευρώ.
-Για ζευγάρι χωρίς παιδιά και εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθούν 675 ευρώ και για εισόδημα 9.000 ευρώ 525 ευρώ και για 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.
-Για μονοπρόσωπα νοικοκυριά και εισόδημα έως 3.000 ευρώ η ενίσχυση είναι 450 ευρώ για εισόδημα 6.000 ευρώ 350 ευρώ και για 9.000 ευρώ ενίσχυση 250 ευρώ.
Ποιοι κινδυνεύουν
Ένα από τα αγκάθια, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι αν η επιλογή θα γίνει ανά νοικοκυριό ή ανά φορολογική δήλωση των ατόμων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Το θέμα των φιλοξενούμενων γονιών ή παιδιών είναι ένα από τα θέματα που θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, καθώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται πιθανό να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα και οι φιλοξενούμενοι.
Ένα από τα υπό εξέταση θέματα είναι εάν θα ληφθεί υπόψη το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα. Εάν ληφθεί το τεκμαρτό, τότε πάνω από τους μισούς δικαιούχους θα λάβουν πολύ χαμηλότερο επίδομα.
Τα ελάχιστα εισοδηματικά κριτήρια ανέρχονται σε 3.000 ευρώ, 6.000 ευρώ και 9.000 ευρώ προσαυξανόμενα κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο και 25% για κάθε παιδί. Αντίστοιχα, το ελάχιστο ποσό μερίσματος είναι 250 ευρώ, 350 ευρώ και 450 ευρώ, προσαυξανόμενο και αυτό κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος της οικογένειας.
Ταυτόχρονα, το κριτήριο καταθέσεων, θα είναι έως 9.000 ευρώ για ένα άτομο, προσαυξανόμενο κατά 50% για έγγαμους χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί.
Οι καταστροφές στη Δυτ. Αττική στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ
Με την έναρξη της συνεδρίασης, τα κόμματα ζήτησαν από την κυβέρνηση να φέρει εγκαίρως την τροπολογία για την έκτακτη ενίσχυση των πλημμυροπαθών, προκειμένου να έχουν τον χρόνο να τη μελετήσουν και να τη συζητήσουν. Όπως εξήγησε η παριστάμενη υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, η τροπολογία θα κατατεθεί στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα σε λίγες ώρες και πάντως μέσα στο μεσημέρι. Η μεγάλη καταστροφή στη Δυτική Αττική αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των παρεμβάσεων, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σφυροκοπούν κυβέρνηση και Περιφέρεια για εγκληματική ολιγωρία και την κυβερνητική πλειοψηφία να μιλάει για ένα διαχρονικό έγκλημα με την προτροπή του παλαιού κομματικού συστήματος.
«Φταίει η Περιφέρεια λένε και η Δούρου για τα τουλάχιστον 40 χρόνια ανομίας; Για το μπάζωμα των χειμάρρων και την αποψίλωση των δασών με την κάλυψη -όχι με το αζημίωτο- και την προτροπή παλιού πολιτικού συστήματος;» σχολίασε, στην αρχή της ομιλίας του, ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας.
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία το ψηφίζει, αν και πέρυσι τέτοιες ημέρες, «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και τα ΜΜΕ τους, είχαν βγει στα κάγκελα, και όχι μόνο εντός αλλά και εκτός της χώρας, αφού παρακαλούσαν την τρόικα να επέμβει». «Βάστα Γερούν φώναζαν και εκλιπαρούσαν. Εισέπραξαν τη χλεύη και την αγανάκτηση του κόσμου και αναγκάστηκαν να δείξουν ότι πιστεύουν έστω και εκ των υστέρων ότι συμφωνούν» πρόσθεσε. Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι σήμερα μοιράζονται 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 3.500.000 ανθρώπους που έχουν πληγεί πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν είναι απλώς ένα βοήθημα προς αυτούς. Απορρέει από την ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς, που και εντός μνημονίου, δείχνει και συνεχίζει και θα συνεχίσει την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες» τόνισε.
«Eίναι ηθική υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να δώσει απαντήσεις στα ερωτηματικά που εγείρονται για τις ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν» επισήμανε ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης. «Είχαν προβλεφθεί, ναι ή όχι, ακραία καιρικά φαινόμενα; Και τι έκανε και ποια μέτρα πήρε η Πολιτική Προστασία; Μετά τις φωτιές του όρους Πατέρα, η Περιφέρεια πήρε μέτρα για την κατάσταση που διαμορφώθηκε; Τα ρέματα ποιανού είναι αρμοδιότητα; Καθαρίστηκαν φέτος; Ποιες ενέργειες έκανε η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση;» διερωτήθηκε.
Αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως είναι προϊόν υπερφορολόγησης και ολέθριων εισφορών, αλλά η ΝΔ θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. «Πέρυσι η ΝΔ δεν καταψήφισε το μέρισμα. Η ΝΔ ψήφισε “παρών” διότι είπε ότι πρέπει να δοθεί με στοχευμένο και δίκαιο τρόπο, με εισοδηματικά κριτήρια. Γιατί αποδείχθηκε ότι το πήραν βουλευτές το μέρισμα και άτομα με εισοδηματική επιφάνεια», είπε ο κ. Βρούτσης και χαρακτήρισε «ταπεινωτική την επιστολή του υπουργού Οικονομικών που ζητούσε συγνώμη από τους θεσμούς και έλεγε πως δεν θα το ξανακάνει».
«Βεβαίως και το ένα ευρώ να πάει στους αδύναμους. Αυτή είναι η φιλοσοφία της ΝΔ. Διαφοροποιούμαστε, όμως, στο σκοτεινό πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και την πολιτική επιδομάτων, με σκοπό να εξαρτήσει πελατειακά έναν κόσμο καθημαγμένο» κατέληξε ο βουλευτής της ΝΔ.