Παρ’ το αλλιώς: Η καινοτομία μεγάλη ευκαιρία για τις επιχειρήσεις
- 23/11/2017, 17:16
- SHARE
Tα αποτελέσματα της έρευνας της MRB για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 1ου Athens Innovation Festival.
Η έρευνα της MRB για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Athens Innovation Festival, από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Δημήτρη Μαύρο, εξήγαγε πολύ σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με το τι είναι καινοτομία, που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και το προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε για την μεγαλύτερη δυνατή προσέγγισή της.
Τα αποτελέσματά της είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας και του πώς αντιμετωπίζεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη μελέτη και όπως έχει καταγραφεί από στοιχεία της Κομισιόν, η καινοτομία που προέρχεται από τις νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικής σημασίας, αλλά δεν αρκεί.
Οπότε έγινε μια προσπάθεια να τεθεί ένα περίγραμμα για το τί δεν είναι καινοτομία και πώς θα μπορούσε να οριστεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο.
Οι CEO’s προσεγγίζουν την καινοτομία θετικά και την ταυτίζουν με την αφύπνιση, τη ρήξη, την τόλμη, την εξωστρέφεια και απελευθέρωση, τη φρεσκάδα τη νεανικότητα, τη φαντασία, το πάθος, την αφοσίωση σε κάτι που θέλουν να πετύχουν.
Όπως, ωστόσο, ανέφερε ο κ. Μαύρος, «ο κόσμος στην Ελλάδα, φοβάται την καινοτομία». Οι μεγάλες εταιρείες, έχουν φοβικό σύνδρομο σε σχέση με την καινοτομία: την έχουν κάνει συστατικό στοιχείο του οράματος και των αξιών τους όταν περιγράφουν την εταιρεία τους, αλλά στην πράξη, δεν την αντιμετωπίζουν παρά ως μια καλοζυγισμένη απόφαση, καθώς θέλουν σε κάθε περίπτωση να μηδενίσουν το ενδεχόμενο της αποτυχίας.
«Το να εισάγει μια εταιρεία νέες διαδικασίες, δομές και μεθόδους παραγωγής για να μειώσει τα κόστη, δεν είναι καινοτομία» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Μαύρος.
Από την άλλη πλευρά, για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις startups είναι «ο πυρήνας της υπάρξής τους».
Στην ερώτηση για το πόσο σημαντική θεωρείται η καινοτομία για την ανάπτυξη της χώρας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έθεσαν πρώτα τη φορολογία, τους θεσμούς, τη διαφάνεια, το ανθρώπινο δυναμικό και κατέταξαν την καινοτομία στην 9η θέση.
Επίσης, μόνο το 1,9% πιστεύει ότι η καινοτομία μπορεί να προέλθει από τον δημόσιο τομέα ενώ αντιθέτως, το 79,7% πιστεύει πώς αυτή, εξάγεται από τις δραστηριότητες του ιδιωτικού.
Την ίδια ώρα, η καινοτομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ανατρεπτικότητα, τη συνεργατικότητα και την συλλογική κινητοποίηση, αρχές που δύσκολα συναντά κανείς στη διχαστική κουλτούρα των περισσότερων ελληνικών εταιρειών.
Το 1ο Athens Innovation Festival διοργανώθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΘΕΑ- ΕΒΕΑ), σε με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής και τους Industry Disruptors–Game Changers υπό την Aιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Για τρεις ημέρες, οι αίθουσες του ιστορικού Ζάππειου Μεγάρου γέμισαν με εκπροσώπους από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, startups, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, την αυτοδιοίκηση και την κεντρική διοίκηση που συμμετείχαν σε παρουσιάσεις, πάνελ συζητήσεων και workshops.