Ντράγκι: Βραδεία ανάκαμψη το 2015-16 και χαμηλός πληθωρισμός
- 05/12/2013, 17:00
- SHARE
Αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη την επόμενη διετία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η ΕΚΤ, που νωρίτερα διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 0,25%, αναμένει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% το 2014 και κατά 1,5% το 2015. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι «αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο», στέλνοντας σαφές μήνυμα στη αγορά για τη νομισματική πολιτική.
Η απόφαση της μείωσης των επιτοκίων το Νοέμβριο αποδείχθηκε πλήρως δικαιολογημένη, τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η νομισματική πολιτική θα παραμείνει επεκτατική. «Είναι πιο εύκολο για τις χώρες να εφαρμόσουν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με πληθωρισμό κοντά στο 2% παρά στο μηδέν», υποστήριξε ο Μάριο Ντράγκι. «Αυτός είναι ο λόγος που δράσαμε», τόνισε.
Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει στα ίδια περίπου επίπεδα τους επόμενους μήνες, στο 1,1% το 2014, έναντι 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, και στο 1,3% το 2015, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 2%. Σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, ο πληθωρισμός του 2013 αναθεωρήθηκε κατά 0,1% προς τα κάτω και του 2014 κατά 0,2%.
«Αναμένουμε χαμηλό πληθωρισμό για παρατεταμένη περίοδο και στην συνέχεια σταδιακή ανοδική κίνηση προς τα επίπεδα πληθωρισμού κοντά στο 2%», ανέφερε ο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου, που ακολούθησε της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ.
Διαβάστε ακόμη: ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 0,25%
Τεχνικά έτοιμοι για αρνητικά επιτόκια
Ο Ντράγκι τόνισε πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα αν χρειαστεί για να στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης και να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.
Ακόμα επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε μια σύντομη συζήτηση για τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες. Υπογράμμισε πάντως πως η ΕΚΤ είναι τεχνικά έτοιμη να εισαγάγει αρνητικά επιτόκια.
Ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας τόνισε ακόμη πως είναι απαραίτητο να ενισχυθούν τα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών, εάν χρειαστεί, υπογραμμίζοντας πως έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στη βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών των τραπεζών.
Ακόμη απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να συνεχίζουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας για την τόνωση της δυναμικής της ανάπτυξης.