Μοσκοβισί: Χαμηλότερες συντάξεις και υψηλότερες εισφορές θα φέρουν επίτευξη των στόχων
- 29/11/2017, 14:14
- SHARE
Απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η φορολογική πολιτική δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος απαντώντας σε ερώτηση του Ν. Χουντή.
Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή σχετικά με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κλήθηκε σήμερα να απαντήσει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, λέγοντας πως οι λεπτομέρειες της φορολογικής πολιτικής αποτελούν αποκλειστική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης και πως οι στόχοι του προγράμματος του 2017 και 2018 θα επιτευχθούν χάρη στις «χαμηλότερες συντάξεις και τις υψηλές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του σημείωνε την υστέρηση στα έσοδα ύψους 1,76 δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017 και ζητούσε από την Κομισιόν να τον ενημερώσει εάν «θα αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα, ώστε να πετύχει τους στόχους του προγράμματος».
Ο αρμόδιος Επίτροπος στην απάντησή του εκτιμά ότι οι στόχοι του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018 θα επιτευχθούν κανονικά, «παρά το χαμηλότερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα των άμεσων φόρων», τονίζοντας παράλληλα ότι: «Αυτό εξηγείται, ως επί το πλείστον, από σημαντική είσπραξη καθυστερημένων φορολογικών οφειλών, ικανοποιητικές επιδόσεις όσον αφορά τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και χαμηλότερες του αναμενόμενου συνταξιοδοτικές δαπάνες το 2017».
Στη συνέχεια της απάντησής του ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη της φορολογικής πολιτικής, λέγοντας ότι «η Επιτροπή θα ήθελε να σας ενημερώσει ότι η φορολογία εμπίπτει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης υπεύθυνη για τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας».
Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισι, απαντώντας στην κριτική για υπερφορολόγηση, υπενθύμισε ότι η δέσμη μέτρων «μετά το πρόγραμμα, που συμφωνήθηκε την άνοιξη του 2017, περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (ΦΕΦΠ) κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (και μείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος εταιρειών [ΦΕΕ] κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες) από το 2020, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια». Ωστόσο δεν ανέφερε πως το«αντίμετρο» αυτό θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον πιαστούν οι στόχοι των ματωμένων πρωτογενών πλεονασμάτων του 3.5% και μετά από σχετική έγκριση των δανειστών.