Alfa: «Ζυμώνει» επενδύσεις 6,5 εκατ. ευρώ.
- 29/11/2017, 18:38
- SHARE
Οι εξαγωγές σε 35 χώρες, τα αυξημένα μερίδια αγοράς και τα καταστήματα λιανικής στο εξωτερικό.
Με ρυθμό ανάπτυξης 9%, κοντά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, και διαρκή αύξηση μεριδίων αγοράς κινείται η εταιρεία alfa. Η κοζανίτικη επιχείρηση που έγινε γνωστή για τις ζύμες της, δραστηριοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 35 χώρες, σε 4 Ηπείρους, έχοντας ως κύριο μέλημα να κάνει μυήσει τους ξένους στις ελληνικές χωριάτικες πίτες.
Με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της τόσο στην Ελλάδα, όπου αποτελεί ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της κατεψυγμένης ζύμης, όσο και εκτός συνόρων, προγραμματίζει, σε ορίζοντα τριετίας την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους 6,5 εκατ. ευρώ που αφορά σε επέκταση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και σε ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Ενώ συνολικά οι επενδύσεις από το 2016 έως και το 2018 ανέρχονται σε 8,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της επένδυσης για τις καινούργιες εγκαταστάσεις στην Κρήτη.
Οι παραδοσιακές δημιουργίες alfa εξάγονται σε Αμερική, Ευρώπη, Αυστραλία και Ασία, αντιπροσωπεύοντας το 26,25% του τζίρου με στόχο το 2020 να τριπλασιαστεί η αξία τους. Παράλληλα, έχουν συσταθεί εταιρείες logistics σε Αμερική, Σερβία και Ρουμανία για να κάνουν τη διανομή των προϊόντων στα Βαλκάνια.
«Προς το παρόν για την Αφρική δεν υπάρχει κάτι στα πλάνα μας. Ο στόχος μας είναι να αναπτυχθούμε στις ήδη υπάρχουσες αγορές. Σε ότι αφορά την εγχώρια αγορά είμαστε ανοιχτοί και την παρακολουθούμε. Όμως, το να προβούμε σε οποιαδήποτε εξαγορά αυτό θα γίνει καθαρά για αναπτυξιακούς λόγους και όχι για να εντάξουμε μια ακόμη εταιρεία στο portfolio μας» τόνισε η Κατερίνα Κουκουτάρη, Marketing Manager της alfa.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αμερική λειτουργεί ήδη ένα Alfa Pie House που προωθεί την ελληνική διατροφή και το οποίο βρίσκεται δίπλα από το Λευκό Οίκο. Στο κατάστημα, το οποίο έχει επισκεφτεί και ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν μόνο έτοιμα ψημένα προϊόντα. «Το κατάστημα αυτό αποτελεί πιλότο και για τα υπόλοιπα καταστήματα που σχεδιάζουμε να κάνουμε. Εάν ξεπεράσουμε τα τρία σε αριθμό θα κινηθούμε στη λογική του franchise».
Το 2016 έκλεισε για την alfa με κύκλο εργασιών στα 29 εκατ. ευρώ έναντι 26,7 εκατ. ευρώ το 2015 και κέρδη μετά από φόρων 2,25 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια άγγιξαν τα 31,8 εκατ. ευρώ και ο δανεισμός τα 1,7 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η συνεργασία με τη Whole Foods αναθερμάνθηκε και αφορά σε μη επώνυμο προϊόν. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω συνεργασία είχε ξεκινήσει το 2005 κάποια στιγμή σταμάτησε και πλέον οι δύο εταιρείες πορεύονται ξανά από κοινού.
Στα 75 εκατ. ευρώ η αγορά κατεψυγμένης ζύμης στην Ελλάδα
«Τα τελευταία δέκα χρόνια διατηρήσαμε τις τιμές μας σταθερές. Καταφέραμε να γίνουμε leader, με διαφορά από τους ανταγωνιστές, σε τρεις κατηγορίες κατάψυξης. Ευτυχώς έχει “καθαρίσει” το τοπίο στο θέμα των σουπερ μάρκετ. Βλέπουμε μια γενικότερη ισορροπία κυρίως μετά τα capital controls», ανέφερε από την πλευρά του ο Διευθυντής Πωλήσεων Οργανωμένου Λιανεμπορίου της alfa για Ελλάδα και Κύπρο, Παναγιώτης Αδαμαντιάδης, διευκρινίζοντας πως στην Ελλάδα οι πωλήσεις είναι ισομερώς μοιρασμένες σε food service και σουπερ μάρκετ για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η αγορά της κατεψυγμένης ζύμης στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά στα 75 εκατ. ευρώ και πως το μερίδιο αγοράς της alfa για πρώτη φορά διαμορφώθηκε στο 22%, από 16,7% που κινείται σταθερά.
Η βορειοελλαδίτικη επιχείρηση απασχολεί 312 εργαζόμενους και από τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις, έκτασης 14.000 τ.μ., βγαίνουν 14 κωδικοί στο συσκευασμένο και 165 στο ανώνυμο. Ο κ. Αδαμαντιάδης ανέφερε πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας ( pl) δεν αποτελούν το κύριο κομμάτι της δραστηριότητας της alfa. Δίνοντας μάλιστα την συνολική εικόνα της αγοράς είπε πως το 2014 τα pl προϊόντα ζύμης ανέρχονταν στο 40% ενώ σήμερα έχουν υποχωρήσει στο μισό, κυρίως λόγω του κλεισίματος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour που στήριζε τις πωλήσεις της σε αυτά τα προϊόντα.
Τέλος βλέποντας το ρίσκο που ενέχει η ελληνική αγορά, η διοίκηση της alfa προχώρησε πριν από ένα τετράμηνο στην εισαγωγή της επιχείρησης στην παράλληλη αγορά του Χρηματιστηρίου Κύπρου (ΧΑΚ). Ο λόγος, σύμφωνα με τον κ. Αδαμαντιάδη ήταν η άμεση άντληση κεφαλαίων, εφόσον αυτά κριθούν απαραίτητα για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων.