Τι είχε πει ο «Κριστιάνο Ρονάλντο του Ecofin» για την Ελλάδα, το χρέος και τον Γιάνη Βαρουφάκη
- 06/12/2017, 14:30
- SHARE
Το προφίλ του νέου προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, και οι δηλώσεις του τα δύο τελευταία χρόνια για το ελληνικό ζήτημα.
Ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Mάριο Σεντένο, θα είναι από τις αρχές του χρόνου ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, παίρνοντας τη θέση του Ολλανδού Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Μπορεί ο σοσιαλιστής «Κριστιάνο Ρονάλντο του Ecofin» –όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς- να πιστώνεται την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά και να έχει εναντιωθεί στις πολιτικές λιτότητας, αλλά δεν είναι ένας νέος Γιάνης Βαρουφάκης, όπως ο ίδιος διατείνονταν από την πρώτη στιγμή που τον συνέκριναν με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας.
Ο Πορτογάλος απόφοιτος του Χάρβαρντ υπήρξε κεντρικός τραπεζίτης επί σειρά ετών. Θεωρείται τεχνοκράτης και δεν συγκρούεται με τους κανόνες της ευρωζώνης για τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Όταν τον Νοέμβριο του 2015 ανέλαβε το υπουργείο των Οικονομικών στη χώρα του, ξεκαθάρισε δυο πράγματα: η Πορτογαλία δεν είναι η Ελλάδα και δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια ανορθόδοξη επίθεση τύπου Γιάνη Βαρουφάκη στους κορυφαίους παράγοντες της Ευρωζώνης. «Θα γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας κατά τρόπο που να είναι ελεγχόμενος και οικονομικά υπεύθυνος», είχε αναφέρει ο Σεντένο σε τηλεοπτική συνέντευξη και σε συνέχεια ερώτησης που αφορούσε την ευθυγράμμιση με την τότε άρνηση της Ελλάδας στην πολιτική λιτότητας. «Προτείνουμε μια ρήξη με αυτήν την πολιτική, αλλά μέσα στο σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης», είχε πει χαρακτηριστικά.
Ένα χρόνο μετά την τοποθέτησή του στο πορτογαλικό ΥΠΟΙΚ, o Σεντένο δήλωνε στην Bild ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και ενδεχομένως να προχωρήσει ακόμη και χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Πρέπει να ξεκινήσουμε αυτή τη συζήτηση», ανέφερε ο Σεντένο στη γερμανική εφημερίδα. «Η ευρωπαϊκή νομισματική ένωση έχει, πολύ ισχυρά θεσμικά όργανα. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα περισσότερα προβλήματα μόνοι μας », σημείωνε. Ο Σεντένο τόνιζε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρώπης πρέπει να αναθεωρηθεί και να αντικατασταθεί. Οι τρέχοντες κανόνες για το χρέος έχουν «πολλά περιθώρια βελτίωσης» επεσήμανε τον Νοέμβριο του 2016 αφήνοντας τους πρώτους υπαινιγμούς για το ενδιαφέρον του σχετικά με τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της ΕΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο εκείνη, ο Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμιζε σε κάθε ευκαιρία ότι το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και μάλιστα δεν παρέλειπε να αναφέρει ότι «Μπορούμε και χωρίς το ΔΝΤ».
Το καλοκαίρι που μας πέρασε, μετά την επιτυχημένη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Σεντένο δήλωνε αισιόδοξος λέγοντας πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμα στο τελικό στάδιο και να μην έχει αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά μπορώ να πω ότι είμαστε αισιόδοξοι πως στην Ελλάδα θα ολοκληρώσουν τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση θα κλείσει. Υπάρχει αισιοδοξία από όλους τους ΥΠΟΙΚ διότι οι Έλληνες έχουν μια πολύ καλή πορεία».
Ακόμη, δεν παρέλειψε να πει ξεκάθαρα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς το καλοκαίρι του 2018.
Το αν ο Πορτογάλος, θα διατηρήσει αυτήν την γραμμή και θα συνεχίσει να επαναφέρει το θέμα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από την νέα του θέση, μένει να φανεί στο προσεχές διάστημα.