Οι επιχειρήσεις στη Μεγάλη Βρετανία προετοιμάζονται για ένα «σκληρό» Brexit
- 08/12/2017, 10:20
- SHARE
Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται περισσότερο και πώς αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες το ενδεχόμενο του «χειρότερου σεναρίου».
Αν οι βρετανικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κλάδου, καλούνταν να απαντήσουν στο ερώτημα πότε πρέπει να υπογραφεί η μεταβατική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, θα απαντούσαν ότι «χθες». Οπως διαφαίνεται από την τελευταία έρευνα της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), αυτή τη στιγμή, υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας που υπάρχει, οι 10 στις 100 εταιρείες στη Βρετανία έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν το σχέδιο για ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία – δηλαδή κινούνται βάσει του χειρότερου σεναρίου.
Κατά την CBI, έως τον Μάρτιο του 2018 το ποσοστό από 10% που είναι σήμερα θα φθάσει το 60%. Ηδη μεγάλες εταιρείες έχουν ανακοινώσει ότι ετοιμάζονται να φύγουν από τη Βρετανία. Το ότι η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει ακόμα επιτύχει τη σύναψη μεταβατικής συμφωνίας, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Στις 14 Δεκεμβρίου, θεωρητικά, το Λονδίνο θα συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το πώς θα διεξαχθούν οι συνομιλίες που θα εστιάσουν στο εμπόριο και στη μεταβατική συμφωνία.
Ανώτατα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στη Βρετανία, ο οποίος συνεισφέρει κατά 12% στην οικονομία, λένε ότι η προσπάθεια Μέι να κλείσει μεταβατική συμφωνία ήρθε πολύ αργά και ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μετακομίσουν. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως η Tesco και η Sainsbury, σε συνεννόηση με τους προμηθευτές τους προσπαθούν να δουν μήπως προκύψουν καθυστερήσεις, αυξήσεις τιμών ή ελλείψεις αν το Brexit αποδειχθεί «ανώμαλη προσγείωση». Παράλληλα, αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές. «Ολες οι εταιρείες παίρνουν τα μέτρα τους ώστε να είναι έτοιμες για το χειρότερο, ενώ παράλληλα ελπίζουν για το καλύτερο», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, Πολ Ντρέτσλερ. «Δεν θέλουμε να φύγουμε. Απλώς δεν έχουμε χρόνο. Πρέπει, τώρα, να μάθουμε τις λεπτομέρειες της όποιας μεταβατικής συμφωνίας».
Ο χρηματοπιστωτικός κλάδος χρειάζεται πρόσθετο χρόνο προσαρμογής, αν, για παράδειγμα, συστήσει θυγατρική σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η GlaxoSmithKline και η AstraZeneca έσπευσαν να δημιουργήσουν νέες βάσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη, ώστε να μπορούν εκεί να δοκιμάζουν σκευάσματα παραγόμενα στη Βρετανία. Τέλος, οι επιχειρήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής σκέφτονται να ζητήσουν από την αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή να τους επιτρέπει, μέσω της θέσπισης ενός ιδιαίτερου καθεστώτος, να πουλάνε στην Ε.Ε. όταν η Βρετανία παύσει να είναι μέλος της.
Mε πληροφορίες από Bloomberg και Καθημερινή