Αυτή η χώρα σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά την εταιρική φορολογία
- 16/12/2017, 17:17
- SHARE
Το νέο μέτρο, όμως, θα ισχύσει μόνο για εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς και τις εγχώριες κεφαλαιακές δαπάνες.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ενέκρινε την Πέμπτη ένα σχέδιο μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των εταιρειών στο 20%, περίπου, από το 30% που ισχύει σήμερα. Το νέο μέτρο, όμως, θα ισχύσει μόνο για εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς και τις εγχώριες κεφαλαιακές δαπάνες.
Αυτή η προσέγγιση τύπου «καρότο και μαστίγιο» είναι το πιο επιθετικό βήμα του Πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε μέχρι σήμερα για να πείσει τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς κατά 3%. Ο ίδιος πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για να τονωθεί η καταναλωτική δαπάνη και να καμφθεί ο αποπληθωρισμός που έχει ρίξει βαριά τη σκιά του πάνω από την Ιαπωνία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Οι εταιρείες που θα ωφεληθούν από το μέτρο μείωσης της φορολογίας τους θα πρέπει παράλληλα να αυξήσουν σημαντικά την επένδυση σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.
Η πρόταση, η οποία θα αφορά τρία συναπτά έτη από το οικονομικό έτος 2018 και ύστερα, θα χρειαστεί την έγκριση του κοινοβουλίου. Εάν θεσπιστεί, θα φέρει τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή των εταιρειών που θα ωφεληθούν από το μέτρο κοντά στο 23% που είναι ο μέσος εταιρικός φορολογικός συντελεστής για τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
«Θέλουμε να δείξουμε πόσο σοβαροί είμαστε ως προς το συγκεκριμένο θέμα, και άρα αποφασίσαμε οι εταιρείες που δεν αυξάνουν μισθούς ή κεφαλαιακές επενδύσεις παρ’ όλο που καταγράφουν κέρδη, να μην επιτρέπεται να ωφεληθούν από τις νέες ειδικές φορολογικές προβλέψεις», είπε ο Τέτσουο Σάιτο, επικεφαλής της φορολογικής επιτροπής του κόμματος Komeito.
Αλλά οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι ότι οι φοροαπαλλαγές θα δώσουν πραγματικό κίνητρο στις ιαπωνικές εταιρείες να ξοδέψουν το τεράστιο ρευστό που έχουν συσσωρεύσει σε δαπάνες για υψηλότερους μισθούς, εν μέσω ανησυχιών για τον μειούμενο πληθυσμό της χώρας και τις προοπτικές χαμηλής ανάπτυξης.
«Οι φοροαπαλλαγές θα θεσπιστούν μόνο για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο και άρα είναι απίθανο να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να αυξήσουν τα μονίμως σταθερά κόστη», είπε ο Koya Miyamae, αναλυτής δημοσιονομικών θεμάτων στην SMBC Nikko Securities.