Από τα πρώτα βήματα στην παγκόσμια κυριαρχία – Πώς κατάφερε η Google να γίνει ένα από τα πιο ισχυρά brand
- 22/12/2017, 13:33
- SHARE
Ξεκίνησε ως μία startup από το Στανφορντ του Σαν Φρανσίσκο και σήμερα είναι ο τεχνολογικός γίγαντας της Silicon Valley, με αξία που ξεπερνά τα 500 δισ. δολάρια.
Τον επόμενο μήνα, για πρώτη φορά από το 2001, ο Eric Schmidt δεν θα βρίσκεται σε κάποια εκτελεστική θέση της Google ή σε μία από τις θυγατρικές της εταιρείες.
Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Schmidt ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου της Alphabet, της μητρικής εταιρείας της Google. Ωστόσο, ο ίδιος δεν εγκαταλείπει εντελώς την εταιρεία, καθώς θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο και θα διαδραματίσει ρόλο τεχνικού συμβούλου – αλλά θα κάνει ένα βήμα πίσω από τον πρωταγωνιστικό του ρόλο.
Ο Schmidt δεν ήταν ιδρυτής της Google, αλλά εντάχθηκε νωρίς στην εταιρεία και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της σε μία παγκόσμια υπερδύναμη. Ο δικτυακός τόπος της Google είναι σήμερα ο πιο δημοφιλής στον κόσμο, ενώ η εταιρεία βρίσκεται και πίσω από τη δημιουργία του Android, του πιο δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος στον κόσμο. Εκτός από όλα αυτά, η εταιρεία διαθέτει επίσης την Alphabet, η οποία έχει σήμερα αξία 743 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρακάτω σας παρουσιάζουμε την ιστορία της εταιρείας, από την αρχή της μέχρι σήμερα:
Η Google ξεκίνησε το 1996 - αλλά όχι με αυτό το όνομα
Η εταιρεία ξεκίνησε με μια ιδέα που διατυπώθηκε από τον Σεργκέι Μπριν, (αριστερά στη φωτογραφία), και τον Λάρι Πειτζ, όταν ήταν και οι δύο φοιτητές του Stanford. Αρχικά, οι δυο τους δημιούργησαν το BackRub, μια εξελιγμένη μηχανή αναζήτησης που ταξινομούσε ιστοσελίδες με βάση πόσες άλλες ιστοσελίδες συνδέονταν πίσω σε αυτές, μια διαδικασία που ονομάζονταν PageRank. Σύντομα η σελίδα απέκτησε άλλο όνομα και συγκεκριμένα μετονομάστηκε σε «googol», καθώς αντανακλούσε καλύτερα στην ιδέα τους. Στην πορεία ο Πέιτζ και ο Μπριν, των οποίων το πρώτο τους γραφείο ήταν στα δωμάτιά τους στο Στανφορντ, κατέληξαν στο «Google».
Ο πρώτος server της Google
Ο πρώτος server της Google στεγάστηκε στην πανεπιστημιούπολη του Stanford και η διεύθυνση ιστού του ήταν αρχικά google.stanford.edu. Αργότερα, ο Μπρίν και ο Πέιτζ την άλλαξαν σε Google.com στις 15 Σεπτεμβρίου 1997, ενώ μετέφεραν και την έδρα της τότε startup τους στο γκαράζ του μελλοντικού υπαλλήλου της Google και επικεφαλής του YouTube Susan Wojcicki.
Η πρώτη επένδυση
Την ίδια εποχή, ο Μπριν και ο Πέιτζ έλαβαν την πρώτη τους χρηματοδότηση ύψους 100,000 δολαρίων, από τον ιδρυτή της Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim.
Η πρώτη αρχική σελίδα
Ούτε ο Πέιτζ, αλλά ούτε κι ο Μπριν ήξερε πολλά από το HTML για την κωδικοποίηση του ιστού. Επέλεξαν αντ ‘αυτού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στους αλγόριθμους που έκαναν τη μηχανή αναζήτησης τους να «τρέξει».
Το 1999, η Excite -σχεδόν- απέκτησε την Google
Μία άλλη μηχανή αναζήτησης, η Excite θα είχε αποκτήσει την Google για 750.000 δολάρια σε μετρητά, σύμφωνα με τον τότε Εκτελεστικό Διευθύνοντα Σύμβουλο George Bell. Ωστόσο, η συμφωνία δεν ολοκληρώθηκε για λόγους που εξακολουθούν να αμφισβητούνται και η Google συνέχισε μόνη της.
Τα πρώτα γραφεία
Τον Μάρτιο του 1999, η Google μετακόμισε στα πρώτα της γραφεία στην 165 University Avenue στο Πάλο Άλτο – ένα κτίριο που στεγάζει την PayPal και τη Logitech.
Ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης
Λίγο αργότερα, η Google έλαβε 25 εκατομμύρια δολάρια από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης. Οι επενδυτές της ήταν οι Kleiner Perkins Caufield, Byers και Sequoia Capital.
H εμφάνιση του AdWords
Στα τέλη του 2000, η Google παρουσίασε το AdWords, το οποίο στην πορεία απέφερε πολλά χρήματα στην εταιρεία. Το AdWords επέτρεpε στις επιχειρήσεις να αγοράσουν διαφημίσεις που σχετίζονται με τους όρους αναζήτησης. Σε αυτό το σημείο, η μηχανή αναζήτησης της Google άρχιζε να γίνεται δημοφιλής.
Οι ροκ σταρ της Google
Κι ενώ πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας απέτυχαν, η Google γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Η είσοδος του Eric Schmidt στην εταιρεία
Ο Μπρίν και ο Πέιτζ επέλεξαν τον Eric Schmidt στην θέση του CEO της Google το 2001. Ο ίδιος αντικατέστησε τον Πέιτζ στη θέση του CEO, υπό την προτροπή της Sequoia. Η πρόσληψή του, παρ΄όλα αυτά, έδωσε την ευκαιρία στους ιδρυτές να επικεντρωθούν στην τεχνολογία της Google.
Η Google επεκτείνεται
Το 2003, η Google επεκτάθηκε στo Mountain View ενώ έπειτα από τρία χρόνια, αγόρασε την πανεπιστημιούπολη Googleplex στην ίδια περιοχή. Η Googleplex έγινε σύμβολο επιτυχίας της Silicon Valley – και ένα πρότυπο για τους μη παραδοσιακούς χώρους εργασίας.
Δωρεάν γεύματα
Η Google ήταν η πρώτη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που προσέφερε δωρεάν γεύματα στους υπαλλήλους της.
Η αποκάλυψη του Gmail
Η Google παρουσίασε το Gmail, μια υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, την 1η Απριλίου 2004. Η εταιρεία ξεκίνησε αρχικά την υπηρεσία σε ιδιωτική δοκιμή beta κι επειδή η ανακοίνωση ήρθε την Ημέρα της πρωταπριλιάς, πολλοί πίστευαν ότι ήταν αρχικά μια φάρσα.
Η είσοδος στο Χρηματιστήριο
Η Google εισήλθε στο Χρηματιστήριο στις 19 Αυγούστου 2004, στα 85 δολάρια ανά μετοχή. Σήμερα, μία μετοχή στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet κοστίζει περισσότερα από 1.000 δολάρια.
Εκτός από τη μηχανή αναζήτησης...
Μετά την είσοδο στο Χρηματιστήριο, η Google θέλησε να «μεγαλώσει» την εταιρεία, παρουσιάζοντας το Google Docs και το Google Maps.
Η εξαγορά του Android
Το 2005, η Google αγόρασε το Android, μια μικρή startup εταιρεία που έστηνε το λειτουργικό σύστημα στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Η εταιρεία, της οποία το λογισμικό θα αποτελέσει στο μέλλον τη βάση του λειτουργικού συστήματος Android, είχε επικεφαλής τον Andy Rubin.
Η εξαγορά της YouTube
Το 2006, η εταιρεία αγόρασε την YouTube για 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια. Την εποχή εκείνη, η YouTube ήταν ένας ολοκαίνουργιος ιστότοπος κοινής χρήσης βίντεο που είχε ιδρυθεί από μια ομάδα πρώην υπαλλήλων της PayPal.
To πρώτο κέντρο δεδομένων
Την ίδια χρονιά, η Google άνοιξε το πρώτο εξ ολοκλήρου δικό της κέντρο δεδομένων στο The Dalles του Όρεγκον, στις όχθες του ποταμού Κολούμπια.
Η καινοτομία της
Στη μονάδα της στο Όρεγκον, η Google άρχισε να αναπτύσσει την ικανότητά της στην απομάκρυνση απίστευτα υψηλών επιπέδων απόδοσης από τα κέντρα δεδομένων της, χρησιμοποιώντας καινοτόμα σχέδια.
Η -πλέον- διάσημη Google
Η Google ήταν τόσο δημοφιλής σε αυτό το σημείο που το «googling» είχε γίνει συνώνυμο με την «αναζήτηση στο διαδίκτυο». Το Merriam-Webster, μάλιστα, πρόσθεσε τη λέξη «Google» στο λεξικό του τον Ιούνιο του 2006.
Το πρώτο smartphone
Το 2008, το πρώτο smartphone Android ξεκίνησε να πωλείται στους καταναλωτές. Σήμερα, το Android είναι το πιο δημοφιλές λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη.
H Google παρουσιάζει το Chrome
Το ίδιο έτος η Google παρουσιάζει το Chrome. Η εταιρεία θέλησε να εξασφαλίσει ότι σε κάθε συσκευή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα προϊόντα της – και να προβάλλουν τις διαφημίσεις της.
Το 2011, ο Schmidt αποχώρησε από τη θέση του CEO
Ο Schmidt παρέμεινε πρόεδρος της Google για να συμβουλεύει τον Πέιτζ και τον Brin, ενώ ο Πέιτζ ανέλαβε τη θέση του CEO της Google.
H εμφάνιση της Alphabet
Πριν δυο χρόνια, η Google ανακοίνωσε τη δημιουργία της Alphabet και ότι ο Πέιτζ θα είναι στο τιμόνι της εταιρείας.
Ο Sundar Pichai γίνεται CEO της Google
Η κίνηση αυτή κατέστησε τον Pichai υπεύθυνο στην καθοδήγηση του μέλλοντος της πιο σημαντικής και κερδοφόρας επιχείρησης της Alphabet. Με την υπογραφή του Pichai, η Google έχει κάνει μεγάλες κινήσεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.
O Schmidt αποχωρεί
Ο Eric Schmidt ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποχωρεί από τη θέση του προέδρου της Alphabet, ωστόσο θα συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία ως τεχνικός σύμβουλος και θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο.