Δέκα τεχνολογικά επιτεύγματα που σημάδεψαν το 2017
- 25/12/2017, 11:02
- SHARE
Η ανασκόπηση του ΜΙΤ μας θυμίζει τις εξελίξεις οι οποίες άφησαν το στίγμα τους τη χρονιά που πέρασε.
Το 2017 ήταν μια ακόμη χρονιά όπου η τεχνολογία βρέθηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο προσκήνιο. Νέες εξελίξεις αλλά και πολύ σημαντικές βελτιώσεις τομέων που βρίσκονταν μέχρι πέρσι σε πειραματικό στάδιο, μας έδωσαν μια γερή γεύση από το μέλλον.
Το πανεπιστήμιο ΜΙΤ έκανε και φέτος την τεχνολογική ανασκόπηση της χρονιάς, και παρουσίασε εκείνες τις τεχνολογίες οι οποίες θα σημαδέψουν τον πλανήτη σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς: την οικονομία, την ιατρική, τον πολιτισμό και πολλά ακόμη.
Ας τα δούμε:
Αναστροφή παράλυσης
Ο Γάλλος νευροεπιστήμονας Grégoire Courtine κατάφερε να χρησιμοποιήσει ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο μιας μαϊμούς με παράλυση στο δεξί πόδι. Το εμφύτευμα αυτό λάμβανε την εντολή για κίνηση, έστελνε το ηλεκτρικό σήμα στον νωτιαίο μυελό και από εκεί έφτανε στο άκρο. Η ελαφρά κίνηση του ποδιού που φάνηκε στο πείραμα, έδειξε ότι το πολύ σε 10-15 χρόνια αυτή η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα.
Αυτοοδηγούμενα φορτηγά
Τα φορτηγά χωρίς ανθρώπους αναμένεται να εμφανιστούν στους δρόμους σε 5-10 χρόνια. Μπορεί όχι τόσο σύντομα στους ελληνικούς δρόμους, αλλά στις ΗΠΑ οι πιθανότητες είναι πολύ ισχυρές. Οι μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, αλλά και πάροχοι άλλων υπηρεσιών όπως η Uber και η Google, επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν πάρα πολλά χρήματα σε αυτήν την τεχνολογία. Και το 2017 το έκαναν συστηματικά.
Πληρώστε με το… πρόσωπό σας
Ήδη στην Κίνα η μέθοδος πληρωμών μέσω της αναγνώρισης προσώπου έχει ξεκινήσει. Η κινεζική startup Face++ με αξία 1 δισ. δολάρια αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας τεχνολογίας πληρωμών, αλλά και άλλων δραστηριοτήτων όπως να περνάς από τις πόρτες των γραφείων της έχοντας απλώς καταχωρήσει το πρόσωπό σου στη βάση δεδομένων της. Το ερώτημα δεν είναι πώς, αλλά πότε θα δούμε και άλλες χώρες να αποδέχονται αυτήν την τεχνολογία σε μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων.
Κβαντικοί υπολογιστές
Οι εξελίξεις στην τεχνολογία τεράστιων εταιρειών όπως οι Intel και Google, δίνουν πλέον μια καθαρή εικόνα για το πότε ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορεί να θεωρείται «πρακτικός» στη χρήση. Με βάση τα τελευταία πειράματα, αυτό αναμένεται να γίνει σε 4-5 χρόνια. Google, IBM, Intel, Microsoft και άλλες εταιρείες αύξησαν μέσα στον χρόνο τη χρηματοδότησή τους στην έρευνα των κβαντικών υπολογιστών. Αυτοί μάλλον θα ξέρουν καλύτερα.
Η selfie των 360 μοιρών
Οι (σχετικά) φτηνές κάμερες που εκμεταλλεύονται την παγκόσμια τάση των selfies πήγαν φέτος ένα βήμα παραπέρα. Από το πείραμα του οικολογικού παρατηρητή του Χάρβαρντ, Koen Hufkens, ο οποίος προσάρμοσε την τεχνολογία της κινηματογράφησης 360 μοιρών με σκοπό να καταγράψει την κλιματική αλλαγή, προέκυψε η κάμερα Ricoh Theta S των 550 δολαρίων. Κι αν αυτά τα χρήματα ακούγονται πολλά για μια selfie, σκεφτείτε ότι μέχρι πρόσφατα αυτό μπορούσε να πραγματοποιηθεί σωστά μόνο με μηχανήματα που έφταναν τα 10.000 δολάρια. Σήμερα, όμως, εταιρείες όπως οι Samsung και Kodak αλλά και ορισμένες startups με πολύ καλή παρουσία, έφτιαξαν τις δικές τους σφαίρες-φωτογραφικές μηχανές, για άψογες λήψεις 360 μοιρών. Η πρόβλεψη είναι πως σε ελάχιστα χρόνια οι τιμές τους θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες.
Θερμοβολταϊκές κυψέλες
Με την μετατροπή της θερμότητας σε συγκεντρωμένες ακτίνες φωτός, μια νέα ηλιακή συσκευή μπορεί να παράξει φτηνή και αδιάκοπη ενέργεια. Αυτό έκανε η τεχνολογία μιας εφεύρεσης του ΜΙΤ, η οποία μετατρέπει το ηλιακό φως σε θερμότητα και μετά το ξανα-μετατρέπει σε ακτίνες φωτός οι οποίες παραμένουν συγκεντρωμένες αποκλειστικά στο φάσμα των ηλιακών κελιών. Γιατί να γίνει αυτό; Οι ερευνητές απαντούν ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο επιτυγχάνεται η απορρόφηση περισσότερης ενέργειας. Η τεχνολογία αυτή είναι ακόμη πειραματική και θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να εξελιχθεί.
Γονιδιακή θεραπεία 2.0
Οι επιστήμονες κατάφεραν να λύσουν ένα δομικό πρόβλημα που δεν επέτρεπε την εξέλιξη των θεραπειών σε σπάνιες κληρονομικές διαταραχές. Η ιδέα για πολλά χρόνια είχε ως εξής: Τη διαδικασία κατασκευής ενός τεχνητού ιού ο οποίος θα παρέδιδε στα άρρωστα γονίδια τη σωστή μέθοδος ίασης. Ως το 1999 τα πράγματα ήταν σχεδόν απογοητευτικά και οι έρευνες έδειχναν να διακόπτονται σταδιακά. Όμως ένα μεγάλο μέρος του παζλ έχει λυθεί. Ήδη δύο γονιδιακές θεραπείες που αφορούν γενετικές ασθένειες έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι έρευνες διευρύνθηκαν φέτος σε 40-50 ασθένειες και οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σχετικά σύντομα θα μπορούμε να μιλάμε για τη καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ, του διαβήτη και άλλων παρόμοιων διαταραχών.
Ο κυτταρικός άτλας
Το επόμενο μεγάλο πρότζεκτ της βιολογίας θέλει να απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα: Από τι είμαστε πραγματικά φτιαγμένοι; Από τι αποτελούνται τα περίπου 37,2 τρισ. κύτταρα ενός ανθρώπου; Ήδη τρεις τεχνολογίες ενώθηκαν για να το διερευνήσουν. Η πρώτη λέγεται «κυτταρική μικρορευστοειδή» και μελετά τα ίχνη που αφήνει η κίνηση των κυττάρων. Η δεύτερη μελετά τη δυνατότητα πλήρους αποκωδικοποίησης των γονιδίων που είναι ενεργά σε ένα μόνο κύτταρο. Τέλος, η τρίτη τεχνολογία κατηγοριοποιεί και εντοπίζει κάθε διαφορετικό είδος κυττάρου με βάση τη γενετική του συμπεριφορά, και το ομαδοποιεί με βάση τον συγκεκριμένο κώδικα ενός ανθρώπινου ιστού ή οργάνου. ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Sanger και ένα ίδρυμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ είναι πίσω από αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα.
Το botnet των πραγμάτων
Η ατελείωτη προσπάθεια για καλύτερη διασύνδεση όλων των έξυπνων συσκευών έχει προκαλέσει κάποια ανησυχητικά αποτελέσματα στην καθημερινότητά μας. Κι αυτό διότι από την πρώτη εμφάνιση των botnets το 2000, οι χάκερς βρήκαν μια ακόμη πόρτα εισόδου στα συστήματά μας. Τώρα το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η εισροή φτηνών δικτυακών καμερών και άλλων γκάτζετ αμφιβόλου προελεύσεως που περιλαμβάνονται στον κόσμο του internet of things, αντί να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αφήνουν τα botnets να κυκλοφορούν σε όλο και περισσότερες συσκευές. Τον Οκτώβριο ένα συγκεκριμένο botnet κατάφερε να απενεργοποιήσει 100.000 διαφορετικές συσκευές. Η απειλή είναι εδώ, και οι μόνες άμυνες είναι η σωστή χρήση λογισμικών ασφαλείας και η προσοχή του τι αγοράζουμε. Το πολύ φτηνό μπορεί να μας προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από κάτι που θα κοστίζει περισσότερο.
Ενισχυμένη μάθηση
Μέσω του πειραματισμού οι υπολογιστές είναι σε θέση να προσπαθούν να κατανοήσουν πράγματα τα οποία κανένας προγραμματιστής δεν μπορεί να τους τα μάθει. Για παράδειγμα, τον περασμένο Δεκέμβριο στο μεγαλύτερο συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στην Βαρκελώνη έγινε η παρουσίαση ενός προσομοιωτή οδήγησης, στον οποίο τα αυτοκίνητα που έλεγχε ο υπολογιστής δεν έκαναν μόνο όσα είχαν προγραμματιστεί να κάνουν. Προσάρμοζαν την οδική τους συμπεριφορά με βάση τις συνθήκες στον δρόμο εκείνη τη στιγμή. Αυτή η τεχνολογία έκανε ένα βήμα παραπέρα με τον υπολογιστή AlphaGo της Alphabet. Το δημιούργημα της θυγατρικής εταιρείας DeepMind κατάφερε να κατανοήσει τον τρόπο παιχνιδιού του επιτραπέζιου Go και να κερδίσει σε αγώνα έναν από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Πλέον, τα πράγματα δείχνουν ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα μείνει μόνο στα παιχνίδια, αλλά σε 1-2 χρόνια θα μπει σε τομείς της καθημερινότητάς μας που δεν τους είχαμε φανταστεί. Τρέμε Έλον Μασκ!