Πώς κινήθηκε η αγορά την περίοδο των εορτών;
- 07/01/2018, 11:54
- SHARE
Τι λένε στο Fortune επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων.
Λίγο το δώρο των Χριστουγέννων, λίγο η εύθυμη διάθεση, αλλά και η ανάγκη να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με πρόσωπα αγαπημένα, ήταν παράγοντες που οδήγησαν τους Έλληνες να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να ξοδέψουν κάτι παραπάνω από το υστέρημά τους προκειμένου να ικανοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους οικείους τους κατά την περίοδο των εορτών. Η κίνηση αυτή έγινε αντιληπτή από την πραγματική οικονομία, καθώς στην πλειονότητά τους τα ταμεία των καταστημάτων είδαν επιτέλους «ζεστό» χρήμα!
Η αλήθεια όμως βρίσκεται κάπου στη μέση, δεδομένου ότι η κρίση έχει αλλάξει την καταναλωτική συμπεριφορά προκρίνοντας αγορές που εξυπηρετούν τη σωστή σχέση ποιότητας και τιμής. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο Fortunegreece.com επιχειρηματίες, δόθηκε μια μικρή «ανάσα» από την εσωτερική αγορά, αν όμως δεν ήταν οι εξαγωγές τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Κόκκινο κρασί προτίμησαν οι Έλληνες στις γιορτές
Η αγορά του κρασιού κατάφερε να κρατηθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δείχνοντας παράλληλα μικρά ψήγματα ανάκαμψης. Όπως επισημαίνει στο fortunegreece.com ένας εκ των ιδιοκτητών της Μικροοινοποιίας Μυλωνά, ο κ. Αντώνης Μυλωνάς έχουν πλέον αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης. Παρότι οι πωλήσεις λευκού κρασιού, στο οποίο εξειδικεύεται η οικογενειακή επιχείρηση, ήταν υψηλές, νικητής των εορτών- για ακόμα μια φορά- στέφθηκε ο ερυθρός οίνος.
«Στις γιορτές ο τζίρος αυξήθηκε κατά 5%. Ωστόσο, στη διαμόρφωση των οικονομικών μας μεγεθών καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι εξαγωγές. Ξεκινήσαμε δειλά-δειλά την τελευταία πενταετία να στέλνουμε κρασιά στο εξωτερικό και φέτος οι παραγγελίες που δεχτήκαμε από την αγορά της Αμερικής ήταν διπλάσιες σε σχέση με πέρυσι».
Μικρές ποσότητες και συσκευασίες δώρου είχαν την τιμητική τους
«Υπήρξε μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με πέρυσι γεγονός που δείχνει ότι η αγορά αρχίζει σταδιακά να ανακάμπτει. Βέβαια οι καταναλωτές στράφηκαν σε μικρότερες συσκευασίες καλλυντικών και μελιού ή σε συσκευασίες δώρου που ήταν πιο οικονομικές» τονίζει ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Melira, Πάνος Αλεξίου.
Ο ίδιος έχει κάθε λόγο να χαίρεται αφού η χρονιά που έφυγε άφησε παρακαταθήκη στην εταιρεία 15 διεθνή βραβεία στον διαγωνισμό Taste Awards και αναγνώριση του brand σε νέες αγορές. «Οι πωλήσεις μας την περίοδο των εορτών αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 45% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ανοδικά κατά 35% κινήθηκαν και οι εξαγωγές με τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και την Αγγλία να καταγράφουν τους υψηλότερους τζίρους». Το 2018 ψηλά στην ατζέντα μπαίνει η αγορά της Σαουδικής Αραβίας, από την οποία η διοίκηση της Melira αναμένει να δρέψει τους καρπούς των εντατικών προσπαθειών που έγιναν μέσα στο 2017.
Τέλος τα οικογενειακά φαγοπότια!
Όσοι Αθηναίοι έμειναν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά στο «κλεινόν άστυ» επέλεξαν να διασκεδάσουν έξω παρά να «τραπεζώσουν» συγγενείς και φίλους, όπως συνήθιζαν παραδοσιακά να κάνουν τέτοια εποχή. Σύμφωνα με τον Ιδιοκτήτη της Φάρμας Μπράλου, κ. Δάμη Πειθή, μπορεί να μπήκε περισσότερος κόσμος στο κρεοπωλείο, ωστόσο, η μέση δαπάνη των αποδείξεων ήταν έως και 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. «Ο μέσος όρος κατανάλωσης κινήθηκε μεταξύ 50-60 ευρώ όταν το 2016 ήταν 100-120 ευρώ. Πέρυσι έπαιρναν διάφορες ποικιλίες κρεάτων ενώ φέτος αρκέστηκαν στο να αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα, όπως για παράδειγμα μια μόνο γαλοπούλα».
Στο ομώνυμο εστιατόριο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική με τον κ. Πειθή να δηλώνει ότι τα πράγματα δεν θα μπορούσαν να πάνε καλύτερα. «Κινηθήκαμε 30-35% πάνω σε επίπεδο τζίρου. Οι Αθηναίοι και έφαγαν έξω και διασκέδασαν. Δεν προλαβαίναμε να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Το εστιατόριο ήταν διαρκώς γεμάτο» καταλήγει.
Ο χειμερινός τουρισμός «ζέστανε» τις τοπικές οικονομίες
Ο χειμωνιάτικος καιρός σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι γιορτές έπεσαν δίπλα στο Σαββατοκύριακο, και έτσι οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να «κολλήσουν» περισσότερες μέρες άδειας, οδήγησε σε αύξηση της τουριστικής κίνησης σε χειμερινούς προορισμούς και κατ’ επέκταση σε ενίσχυση των τοπικών οικονομιών. Έτσι περιγράφει την κατάσταση η Ιδιοκτήτρια της ιστορικής Μανιάτικης Παστελοποιίας Μανωλάκος, Άλκηστις Μανωλάκου.
«Είδαμε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις χονδρικής σε προορισμούς που διατηρούν χιονοδρομικά κέντρα και σε όσους είχαν χιόνι. Σε ότι αφορά το ζαχαροπλαστείο θα έλεγα ότι οι πωλήσεις ήταν ελαφρώς πεσμένες. Ό Έλληνας προτίμησε να αγοράσει μικρότερες ποσότητες και να τις μοιράσει σε επισκέψεις που πραγματοποίησε» τονίζει η Άλκηστις και προσθέτει πως η έλευση τουριστών βοήθησε και το δικό της μαγαζί, αφού ο κόσμος έμπαινε για να αγοράσει, όχι μελομακάρονα και κουραμπιέδες, αλλά πρωτότυπα παραδοσιακά γλυκά.