Το σενάριο για την άρση των capital controls

Το σενάριο για την άρση των capital controls

Έρχονται αλλαγές για τις επιχειρήσεις μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.

 

Τα stress test, η επιστροφή των καταθέσεων, η αναθέρμανση των χρηματοδοτήσεων καθώς και η ουσιαστική άρση των capital controls αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι κάθε βήμα χαλάρωσης θα πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά, καθώς το σοκ από μια οπισθοδρόμηση μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμη και σε σχέση με την αρχική επιβολή των ελέγχων το καλοκαίρι του 2015.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, ουσιαστικές αλλαγές στο ισχύον καθεστώς δεν αναμένονται πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, τουλάχιστον για τα φυσικά πρόσωπα. Εφόσον οι τράπεζες περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία στην οποία θα τους υποβάλει ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ, ο SSM, τα βλέμματα των εποπτικών αρχών θα στραφούν στο ομαλό κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης. Εκτιμάται ότι μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει διαφανεί το πλαίσιο της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές για τη μεταμνημονιακή εποχή

Το πιο πιθανό σενάριο, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ, είναι μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τον Ιανουάριο να υπάρξει ένα κύμα αλλαγών, που θα αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις και τις δυνατότητές τους να εκτελούν εισαγωγές από το εξωτερικό.

Για να ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη χαλάρωσης μέσα στο καλοκαίρι και για τους ιδιώτες-πελάτες των τραπεζών.

Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει:

Σταδιακή άρση της απαγόρευσης ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών.

Σταδιακή αύξηση του ορίου αναλήψεων μετρητών ή και των σωρευτικών κινήσεων.

Αύξηση των ορίων για αγορές με πιστωτική και χρεωστική κάρτα αγαθών και υπηρεσιών από το εξωτερικό.

Περαιτέρω αύξηση των ορίων για τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Τα τελευταία βήματα για την οριστική έξοδο από τα capital controls θα περιλαμβάνουν την πλήρη απελευθέρωση των αναλήψεων μετρητών κατά πρώτον για τις επιχειρήσεις και κατά δεύτερον για τα νοικοκυριά, αλλά και τη χωρίς περιορισμούς μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Πηγή: Βήμα