Κώστας Γεράρδος στο Fortune: Αυτά είναι τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις γιορτές
- 08/01/2018, 18:58
- SHARE
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΛΑΙΣΙΟ μιλά για τα νέα τεχνολογικά trends, τις πωλήσεις των εορτών και το νέο επενδυτικό πλάνο.
Με θετικό πρόσημο τόσο σε αγοραστική κίνηση, όσο και σε τζίρο ολοκληρώθηκε η εορταστική περίοδος, όπως άλλωστε έδειξαν και τα στοιχεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Για το 55% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις είτε αυξήθηκαν είτε παρέμειναν στάσιμες, ενώ για το 42% των επιχειρήσεων οι πωλήσεις μειώθηκαν, ποσοστό που είναι αισθητά μειωμένο, έναντι του αντίστοιχου ποσοστού το 2016 (76%).
Οι καταναλωτές στράφηκαν και σε ηλεκτρονικά είδη και έσπευσαν να εξαργυρώσουν το δώρο των Χριστουγέννων, παίρνοντας πράγματα αξίας, τόσο για τον εαυτό τους, όσο και για την οικογένειά τους. Τα είδη τεχνολογίας είχαν την τιμητική τους , κάνοντας τις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρονικών ειδών να τρίβουν τα χέρια τους. Και όλα αυτά, μετά από μια «σαρωτική» Black Friday που θα έλεγε κανείς ότι, όμοια εικόνα πωλήσεων δεν θα ξαναέβλεπε μέχρι το τέλος του χρόνου η ελληνική αγορά. Κι όμως τα πράγματα πήγαν ανέλπιστα καλά τις τελευταίες μέρες του χρόνου, κίνηση που επιβεβαιώνεται από τους επαγγελματίες του κλάδου.
«Φοβηθήκαμε ότι μετά την Black Friday, στην οποία πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος πωλήσεων, θα ακολουθούσε πτώση στον τζίρο των Χριστουγέννων, όπως συνέβη πέρυσι. Τουναντίον! Εμείς φέτος στις γιορτές διπλασιάσαμε τις πωλήσεις μας, κερδίζοντας παράλληλα μερίδια αγοράς» ανέφερε στο fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ, Κώστας Γεράρδος.
Ο ίδιος εξηγεί πως η Black Friday εκπροσωπεί τα πιο premium προϊόντα σε τιμές ευκαιρίες, γι’ αυτό και εκείνο το διάστημα όλοι σπεύδουν να αποκτήσουν τα εν λόγω αγαθά. Παρόλα αυτά οι Έλληνες δεν δίστασαν τα φετινά Χριστούγεννα να ξοδέψουν αυτό το κάτι παραπάνω, επιβεβαιώνοντας όσους υποστηρίζουν ότι έχει υπάρξει σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά και ότι έχει επιστρέψει το κλίμα σταθερότητας.
Όσο για το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή αυτό διασπάται, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Εκείνους που μπαίνουν στο κατάστημα για να αγοράσουν μικροπράγματα, προσφέροντάς τα ως δώρα σε τρίτους, σε εκείνους που στρέφονται σε b2b αγορές, κυρίως στην κατηγορία του χαρτοπωλείου, και βεβαίως σε αυτούς που είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν υψηλά ποσά επενδύοντας σε κάτι που συμβάλει στην ψυχαγωγία τους.
Νικητές smartphones και τηλεοράσεις, ηττημένοι τα tablets
Στην περίπτωση της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ πρώτα σε πωλήσεις ήρθαν τα Smartphones και τα αξεσουάρ τους, ακολούθησαν οι τηλεοράσεις, αφήνοντας τα laptop να καταλάβουν την τρίτη θέση. Την ίδια ώρα, τα tablets ακολούθησαν την κατιούσα, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις υπόλοιπες διεθνείς αγορές.
«Πέρυσι για πρώτη φορά επιχειρήσαμε να μπούμε στην κατηγορία του δώρου και από ότι φαίνεται η απόφαση μας δικαίωσε. Φέτος η άνοδος που καταγράφεται στο μικρό δώρο είναι της τάξης του 40%. Οι αγορές μικρών δώρων είναι τάση και lifestyle. Ειδικά όταν αυτά προσφέρονται με το σωστό packaging, ο καταναλωτής τα θεωρεί value for money» αναφέρει ο Κώστας Γεράρδος. Ημερολόγια, κούπες, κορνίζες, διακοσμητικά γραφείου, ειδικά φίλτρα για τις φωτογραφίες του instagram, είναι μερικά από τα δώρα που επιλέγουν όσοι διαθέτουν περιορισμένο budget, αλλά θέλουν να ανανεώνουν το χώρο στον οποίο ζουν και εργάζονται.
Για το 2018 η στρατηγική της εταιρείας ΠΛΑΙΣΙΟ αλλάζει και γίνεται περισσότερο εξωστρεφής. Ο κ. Γεράρδος παραδέχεται πως τα προηγούμενα χρόνια η διοίκηση προέβαινε σε αργά και σταθερά βήματα λόγω του ότι αποτελεί μια ελληνική εταιρεία που δεν λαμβάνει το «know how» από κάποια μητρική στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με τους ανταγωνιστές, και έπρεπε να μη δημιουργήσει «ανοίγματα» που μελλοντικά θα κόστιζαν στη βιωσιμότητά της. Το β΄ εξάμηνο του 2017 κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το πρώτο, ενώ εντός της τρέχουσας χρονιάς ετοιμάζεται μια επένδυση που θα αφορά, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων.
Μπορούν τα wearables, τα drones και το VR να δώσουν ώθηση στην αγορά; Η απάντηση του κ. Γεράρδου είναι πως συνιστούν καινοτόμα προϊόντα που δημιουργούν νέες καταναλωτικές συνήθειες, ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι σε θέση να σηκώσουν το βάρος μια ολόκληρης αγοράς, όπως έγινε με τα smartphones, τα tablets και τα mp3. «Οι λόγοι που δεν μπορεί να συμβεί αυτό είναι, κατά τη γνώμη μου δύο: Πρώτον μιλάμε για μια μικρή αγορά που τώρα «χτίζεται» και δεύτερον απευθύνεται σε ένα κοινό που δεν είναι ώριμο.
Για παράδειγμα το smarthome που έχει αρχίσει να εξελίσσεται, για να πούμε ότι συντελείται μια ουσιαστική αλλαγή, εκτιμώ ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 χρόνια ακόμα» καταλήγει.