Η ενιαία Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών στο επίκεντρο του Eurogroup

Η ενιαία Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών στο επίκεντρο του Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σήμερα και αύριο σε συμφωνία για την ενιαία Αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών της Ευρωζώνης, την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θεωρεί κρίσιμη για την αποτροπή μελλοντικών χρηματοπιστωτικών κρίσεων, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου οικονομικών ειδήσεων Bloomberg.

Η ΕΚΤ θα αρχίσει να εποπτεύει τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον επόμενο Νοέμβριο και θέλει μία «ισχυρή και ανεξάρτητη» Αρχή εκκαθάρισης με ένα κεντρικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί το κόστος της διάσωσης ή κλεισίματος τραπεζών. Η επιδίωξη αυτή της ΕΚΤ συγκρούεται με τη βούληση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προτιμά ένα δίκτυο εθνικών ρυθμιστικών Αρχών και ηγείται της αντιπαράθεσης με τις προτάσεις για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης που έκανε ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες κ. Μισέλ Μπαρνιέ.

Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν κάνει μικρή πρόοδο στην κατεύθυνση μίας συμβιβαστικής λύσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του κ. Μπαρνιέ τον Ιούλιο. Τώρα, βρίσκονται μπροστά στην καταληκτική προθεσμία του τέλους του έτους, την οποία είχαν ορίσει οι ηγέτες της ΕΕ για την επίτευξη μίας συμφωνίας. Τα πιο επίμαχα θέματα που αντιμετωπίζουν είναι το κοινό ταμείο, η έκταση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού και το ερώτημα ποιος θα έχει τον τελευταίο λόγο στην απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη: Στο Eurogroup για το ένα 1 δισ. ευρώ ο Στουρνάρας

Οι ηγέτες της Ε.Ε. έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα της συνόδου τους την 19η και 20ή Δεκεμβρίου την επίτευξη μίας συμφωνίας για το νομοσχέδιο σχετικά με την εκκαθάριση των τραπεζών, με στόχο να επιτευχθεί τελική συμφωνία πριν τη διάλυση της Ευρωβουλής για τις εκλογές του Μαΐου. Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την πίεση στους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε αποτέλεσμα, καθώς η απώλεια της τελικής προθεσμίας θα οδηγούσε σε απώλεια δυναμικής, με δεδομένο ότι η νέα Ευρωβουλή θα πρέπει να οργανωθεί.

Στο πρώτο επίμαχο ζήτημα, το κοινό ταμείο εκκαθάρισης, ο κ. Σόιμπλε έχει απορρίψει την άποψη του κ. Μπαρνιέ ότι αυτό πρέπει να βασισθεί στο άρθρο 114 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε., θεωρώντας ότι το άρθρο αυτό δεν προσφέρει «σταθερή βάση» για το κλείσιμο τραπεζών. Ο κ. Σόιμπλε πρότεινε το άρθρο 352 της ίδιας συνθήκης, το οποίο απαιτεί ομοφωνία, ως βάση για τη δημιουργία του ταμείου. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απομόνωση των συζητήσεων για το ταμείο από το υπόλοιπο σχέδιο του Μπαρνιέ, πιθανόν ως τρόπο για να παρακάμψει τη γερμανική αντίδραση. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «και κάποια κράτη – μέλη εξακολουθούν να είναι αντίθετα» σε αυτή την επιλογή. Ο κ. Ντάισελμπλουμ υπέβαλε επίσης μία νέα πρόταση για το πώς θα λειτουργεί το Ταμείο, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα, όπου οι τράπεζες κάθε χώρας θα εισφέρουν σε ένα εθνικό ταμείο, στο οποίο θα γίνεται πρώτα προσφυγή σε περίοδο κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: Αίσιο τέλος στο «μίνι-θρίλερ» με την άφιξη της τρόικας

Στο δεύτερο επίμαχο θέμα, που αφορά στην έκταση των αρμοδιοτήτων της Αρχής εκκαθάρισης, η συμφωνία των δύο μεγάλων γερμανικών κομμάτων, υποστηρίζει τη δημιουργία μίας «ευρωπαϊκής Αρχής εκκαθάρισης» που θα καλύπτει «τις συστημικές, διασυνοριακές τράπεζες». Η δυσκολία επίτευξης συμφωνίας φάνηκε τον περασμένο μήνα, όταν η Λιθουανία προώθησε ένα κείμενο, με το οποίο δινόταν στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές η αρμοδιότητα να καταρτίζουν σχέδια εκκαθάρισης για μικρότερες και μη διασυνοριακές τράπεζες, για να την αποσύρει στη συνέχεια, μετά από αντίδραση άλλων χωρών.

Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ασχοληθούν με το ερώτημα ποιος θα έχει την αρμοδιότητα να ζητά την εκκαθάριση μίας τράπεζας. Στο σχέδιο του Μπαρνιέ, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που πρέπει να έχει τον ρόλο αυτό. Η Γερμανία έχει διαφωνήσει, υποστηρίζοντας ότι τον τελευταίο λόγο πρέπει να έχει το Συμβούλιο της Ε.Ε., ο ευρωπαϊκός θεσμός που αντιπροσωπεύει τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών. «Μία μεγάλη πλειοψηφία» χωρών της Ε.Ε. θεωρεί ότι την τελική απόφαση πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο θεωρείται ως η λιγότερο αποτελεσματική επιλογή για έναν αριθμό νομικών, διαδικαστικών και χρονικών περιορισμών», σύμφωνα με κείμενο της Λιθουανίας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Ε.Ε. στις 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ