Χωρίς συμφωνία για το Brexit θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 56 δισ. ευρώ

Χωρίς συμφωνία για το Brexit θα χαθούν 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 56 δισ. ευρώ

Τι απαντά η Βρετανίδα πρωθυπουργός στα συμπεράσματα της μελέτης που διεξήχθη κατόπιν αιτήματος του δημάρχου του Λονδίνου.

Η Βρετανία κινδυνεύει να χάσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας και επενδύσεις 50 δισ. λιρών (περίπου 56,5 δισ. ευρώ) μέσα στα επόμενα 12 χρόνια, αν δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης που διενεργήθηκε κατόπιν αιτήματος του δημάρχου Λονδίνου Σαντίκ Καν, από την Cambridge Econometrics, μια εταιρεία οικονομικών συμβούλων. Η εταιρεία μελέτησε πέντε διαφορετικά σενάρια για το Brexit, από τη σκληρότερη ως την ηπιότερη μορφή του, και ανέλυσε τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό σε εννέα κλάδους: από τον κατασκευαστικό ως τον χρηματοοικονομικό.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στο πιθανό σενάριο του «καμία συμφωνία» μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, οι κλάδοι εκείνοι που αναμένεται να πληγούν περισσότερο είναι αυτοί των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών με έως και 119.000 απώλειες σε θέσεις εργασίας.

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαχειρίζεται με λάθος τρόπο τις διαπραγματεύσεις, ίσως να φτάσουμε σε μια χαμένη δεκαετία μικρότερης ανάπτυξης και απασχόλησης. Ο χρόνος εξαντλείται για τους υπουργούς που θα πρέπει να κάνουν στροφή στις διαπραγματεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άμεση ήταν η απάντηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, η οποία δήλωσε ότι εργάζεται για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

«Ο αριθμός αυτός στον οποίον αναφέρεστε αφορά το σενάριο ‘καμία συμφωνία’. Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για την καλύτερη συμφωνία σχετικά με το Brexit για τον βρετανικό λαό», είπε η Μέι στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε να εξασφαλίσουμε συμφωνίες με την ΕΕ και είμαι πεπεισμένη ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μια καλή συμφωνία».

Ο υπέρμαχος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε νωρίτερα ότι έχει αρχίσει να βλέπει θετικά το σενάριο της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στο οποίο θα κέρδιζε και πάλι το «Όχι στην ΕΕ» και έτσι θα έληγε το ζήτημα. Πολλοί υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ επίσης τάσσονται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με το αιτιολογικό ότι οι Βρετανοί δεν ενημερώθηκαν πλήρως στο πρώτο δημοψήφισμα και ότι υπάρχει μεταστροφή της κοινής γνώμης.

Καθώς η Μέι σχεδιάζει την πορεία της χώρας προς το Brexit, ο τομέας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου δίνει μάχη για να προετοιμαστεί για την απώλεια της πρόσβασης στο μεγαλύτερο παγκοσμίως εμπορικό μπλοκ – τη μεγαλύτερη πρόκληση για το Σίτυ μετά την χρηματοπιστωτική κρίση της περιόδου 2007-2009. Το Brexit ήταν ο κύριος λόγος για την πτώση κατά 37% σε νέες θέσεις εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας στρατολόγησης στελεχών Morgan McKinley.

Η Βρετανία και η ΕΕ θα ξεκινήσουν σύντομα το πολύ δυσκολότερο έργο του προσδιορισμού της μελλοντικής εμπορικής τους διαζυγίου» τον περασμένο μήνα. Η διαφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ σχετικά με την μελλοντική πρόσβαση στην ενιαία αγορά για την τεράστια βιομηχανία των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών του Λονδίνου, εξελίσσεται σε ένα από τα βασικά σημεία τριβής του Brexit πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ τον Μάρτιο του 2019.