Τι συμφώνησαν Μέρκελ και Σουλτς για το μέλλον της Γερμανίας (και της Ευρώπης)
- 12/01/2018, 19:18
- SHARE
Τα κοινά σημεία των δύο πολιτικών αρχηγών. Ποιοι διαφώνησαν και τι αναμένεται να γίνει τώρα.
Τα δύο χριστιανοδημοκρατικά κόμματα (CDU/CSU) και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κατάφεραν τελικά -μετά τις διερευνητικές συζητήσεις- να συμφωνήσουν στο γενικό πλαίσιο ενός προγράμματος για την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση ενός νέου μεγάλου συνασπισμού. Προϋπόθεση παραμένει να δοθεί το πράσινο φως από τα μέλη του SPD στο έκτακτο συνέδριό του το οποίο θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.
Όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται για μια συμφωνία του «δούναι και λαβείν», αφού το κάθε κόμμα κατάφερε να περάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέσεις που τις θεωρούσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Tα σημεία της συμφωνίας και τα κόμματα των οποίων οι απόψεις επικράτησαν είναι τα εξής:
-Δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις αλλά ελαφρύνσεις (επικράτησαν CDU, CSU)
-το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού (επικράτησε το SPD)
-Ο ανώτατος αριθμός προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως καθιερώνεται στις 220.000 (επικράτησε το CSU)
-Περιορισμός στην επανένωση οικογενειών προσφύγων στα 1000 άτομα μηνιαίως (επικράτησε το CSU)
-Θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)
-Μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)
-«Νέο ξεκίνημα» στην ΕΕ, δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).
Διαφωνία από κορυφαία στελέχη του SPD
Eξι από τα ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών τα οποία συμμετείχαν στην επιτροπή για τις διερευνητικές συζητήσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Χριστιανοκοινωνιστές, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρόεδροι της νεολαίας του κόμματος Γιοχάνα Ούκερμαν και Σάσα Φοκτ και οι Γενικοί Γραμματείς του κόμματος στη Βαυαρία και την Θουριγγία, ψήφισαν κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τα συντηρητικά κόμματα. O αριθμός τους μάλιστα χαρακτηρίζεται μεγαλύτερος του αναμενόμενου και πρόκειται για νέους στην ηλικία Σοσιαλδημοκράτες. Υπέρ ψήφισαν πάντως τα 40 στελέχη. Αγνωστο παραμένει το εάν θα συναινέσει τελικά η βάση του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Iανουαρίου στη Βόννη.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ισχυρής νεολαίας του κόμματος έχει δηλώσει ότι τάσσεται κατά, θέση την οποία επανέλαβε και σήμερα λέγοντας ότι προτίθεται να οργανώσει την αντίδρασή του μέχρι το συνέδριο. Κάτι ανάλογο ανήγγειλε και η βουλευτής της αριστερής πτέρυγας του SPD Χίλντε Μάτις, ενώ αντιτάσσονται και άλλα στελέχη του SPD. Πάντως, ο Ματίας Μιρς, εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας του SPD τάχθηκε υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων : «Εχω την άποψη ότι πρέπει να πάμε σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Η τελική απόφαση θα βρίσκεται κατόπιν (και πάλι) στα χέρια των μελών του κόμματος», όπως δήλωσε (σ.σ. το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα τεθεί και πάλι σε εσωκομματική ψηφοφορία).
Διαβάστε ακόμη: Γιατί ο «Μεγάλος Συνασπισμός» στη Γερμανία «συμφέρει» την Ελλάδα