Αυτή είναι η χώρα που θα μπορούσε να «αγοράσει» τις ΗΠΑ

Αυτή είναι η χώρα που θα μπορούσε να «αγοράσει» τις ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο μέρος του αμερικανικού χρέους βρίσκεται στα χέρια κάποιων τους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ δεν συμπαθεί και πάρα πολύ.

Οι επενδυτές αρχίζουν να ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις του μεγαλύτερου ξένου πιστωτή των ΗΠΑ – της Κίνας.

Ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Κίνα προτίθεται να αναθεωρήσει πόσο αμερικανικό χρέος αγοράζει έσπειρε ανησυχία στις αγορές την περασμένη Τετάρτη.

Παράλληλα, εγείρει ερωτήματα ως προς τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τι συνέβη όμως πραγματικά;

Το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι η κινεζική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει τον όγκο του κρατικού χρέους των ΗΠΑ που αγοράζει.

Το δημοσίευμα προκάλεσε ένα κύμα πωλήσεων αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Όμως, την Πέμπτη, η κινεζική υπηρεσία που διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο ξένου συναλλάγματος της χώρας αμφισβήτησε το δημοσίευμα.

«Πιστεύουμε ότι το άρθρο ίσως επικαλέστηκε μια λανθασμένη πηγή ή αναπαρήγαγε μια λανθασμένη πληροφορία» ανέφερε σε γραπτή της δήλωση η Κρατική Υπηρεσία Ξένου Συναλλάγματος της Κίνας.

Η απάντηση της αρμόδιας κινεζικής υπηρεσίας, όμως, δεν έγινε αντιληπτή από τις αγορές ως κατηγορηματική διάψευση, και γι’ αυτό οι τιμές των αμερικανικών ομολόγων δεν ανέβηκαν.

Η Κίνα διαθέτει ήδη έναν μεγάλο όγκο κρατικού χρέους των ΗΠΑ. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αυτό ανέρχεται στα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ κάποιες ανεξάρτητες εκτιμήσει το ανεβάζουν ακόμα πιο πάνω. Αλλά ο ρυθμός αγοράς από το Πεκίνο έχει αρχίσει να επιβραδύνεται εδώ και κάμποσο καιρό.

Το απόθεμα αμερικανικού χρέους που έχει συσσωρεύσει η Κίνα έχει προέλθει από τον τεράστιο όγκο προϊόντων που πουλάει η χώρα στους Αμερικάνους.

Ένα μέρος των δολαρίων που δαπανώνται για αυτά τα προϊόντα καταλήγει, εν τέλει, στην κεντρική τράπεζα της Κίνας, η οποία τα χρησιμοποιεί για να αγοράσει αμερικανικό κρατικό χρέος.

Η αγορά αμερικανικών ομολόγων διατηρεί το δολάριο ισχυρότερο έναντι του γουάν, γεγονός που έχει βοηθήσει τις κινεζικές εξαγωγές στο παρελθόν.