Κομισιόν: Μείωση 0,6% των «κόκκινων» δανείων μεταξύ 2016-2017 στην Ελλάδα
- 18/01/2018, 14:45
- SHARE
Σταδιακή πρόοδο διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη έκθεση προόδου για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Mείωση ύψους 0,6% των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, μεταξύ 2016 και 2017, καταγράφει η πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένεται επιτάχυνσή της το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το σύνολο των δανείων μειώθηκε από 47,2% τον Ιούνιο του 2016 σε 46,9% τον Ιούνιο του 2017, ενώ τα ιδιωτικά δάνεια υπέστησαν μία μικρή άνοδο από 50,5% τον Ιούνιο του 2016 σε 50,6% τον Ιούνιο του 2017.
«Η Ελλάδα έχει, όντως, το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μείωσή τους είναι σταδιακή. Πρέπει, όμως, να σημειώσουμε ότι τώρα μόνο η Ελλάδα βγαίνει από μία μείζονα οικονομική κρίση» δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόφσκις, εξηγώντας πως η «βαθιά» και «παρατεταμένη» κρίση δεν μπορεί παρά να αντικατοπτρίζεται στα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, επισήμανε ότι πλέον η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση «ανάκαμψης» και ως εκ τούτου «αναμένεται ότι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενταθεί και στην Ελλάδα τώρα».
Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση των κόκκινων δανείων παραμένει ο βασικός πυλώνας της πολιτικής που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής βοήθειας. Όπως τονίζεται, «η μικρή αύξηση στο ποσοστό των δανείων μπορεί να συνδεθεί με την καθυστερημένη εφαρμογή των απαιτήσεων του προγράμματος καθώς και με τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
Επιπρόσθετα, η έκθεση αναφέρει ότι οι διαγραφές παραμένουν το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων, ενώ τονίζεται ότι «συνολικά, οι τράπεζες έχουν εκπληρώσει τους στόχους ονομαστικής μείωσης μέχρι στιγμής».
«Οι αρχές έχουν εφαρμόσει μίαα σειρά από μέτρα, με στόχο να προσφέρουν στις τράπεζες αποτελεσματικά εργαλεία, προκειμένου να διαχειριστούν τα προβληματικά δάνεια» υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Ενδεικτικά αναφέρεται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης χρεών, που «επιτρέπει στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα δάνειά τους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπου τα συσσωρευμένα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις στις φορολογικές καθυστερήσεις υποβαθμίζονται και τελικά διαγράφονται, εάν είναι απαραίτητο». Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρ’ όλο που ο μηχανισμός είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2017, μόνο ένας μικρός αριθμός των περιπτώσεων έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς μέχρι στιγμής. Η τρέχουσα αξιολόγηση εξετάζει πιθανές «βελτιώσεις», προκειμένου να γίνει «πιο αποτελεσματικός».
Ως δεύτερο παράδειγμα καταγράφονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι συμβολαιογράφοι είναι ακόμα «διστακτικοί» για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών με φυσική παρουσία.
Τρίτον, αναφέρεται η απελευθέρωση του καθεστώτος χορήγησης αδειών για εταιρείες παροχής υπηρεσιών εξυπηρέτησης χρέους, η οποία επέτρεψε την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού στον κλάδο, καθώς δέκα εξωτραπεζικές υπηρεσίες έχουν ήδη λάβει άδεια και δραστηριοποιούνται στην αγορά.
Σε ό,τι αφορά τη ΕΕ συνολικά, η έκθεση της Επιτροπής καταγράφει πρόοδο στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται σε εθνικό και ενωσιακό επίπεδο για τη μείωση των κινδύνων που εξακολουθούν να απειλούν τμήματα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.
«Η μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει ουσιαστική σημασία για τον μετριασμό των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα και για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Οι συντονισμένες προσπάθειες των τραπεζών, των εποπτικών αρχών, των κρατών-μελών και της Επιτροπής έχουν ήδη αποδώσει καρπούς. Ωστόσο, οφείλουμε να καταβάλουμε περισσότερες προσπάθειες για την περαιτέρω μείωση του επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος μας είναι οι τράπεζες σε όλες τις χώρες της ΕΕ να ανακτήσουν το πλήρες δυναμικό τους για να χορηγούν δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποτρέποντας παράλληλα τη συσσώρευση νέων επισφαλών δανείων» δήλωσε σχετικά ο κ. Ντομπρόσφσκις, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Επιτροπής για την εν λόγω μείωση.
Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής διαπιστώνει ότι:
– Τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημειώνουν πτώση σε σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη, παρόλο που η κατάσταση διαφέρει σημαντικά από μία χώρα σε άλλη. Το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ μειώθηκε σε 4,6% (δεύτερο τρίμηνο 2017), δηλαδή κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, και κατά το ένα τρίτο σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014.
– Η μείωση των κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εμφανής και συμβάλλει στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, που αναμένεται να επιτευχθεί με παράλληλα μέτρα μείωσης και επιμερισμού των κινδύνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής του Ιουνίου του 2017, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία είναι οι τρεις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (46,9%, 33,4% και 15,5% σε σχέση με 46,2%, 37,6% και 17,6% τον Ιούνιο του 2016 αντίστοιχα). Τέλος, η μεγαλύτερη μείωση στα κόκκινα δάνεια μεταξύ 2016 και 2017 καταγράφηκε στη Σλοβενία (-30,4%), στην Ιταλία (-24,6%) και στην Ιρλανδία (-20,6%).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ