Αποκάλυψη Bloomberg: Σε ποια περίπτωση θα μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019
- 22/01/2018, 16:51
- SHARE
Τι αναφέρει το προσχέδιο της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αφορολόγητο, πλειστηριασμούς - Βλέπει επιδείνωση στο χρέος.
Οι ελληνικές αρχές μπορεί να χρειαστεί να επισπεύσουν κατά έναν χρόνο την εφαρμογή των φορολογικών μέτρων που είχαν συμφωνηθεί να ισχύσουν από το 2020 για το 2019 (η μείωση του αφορολόγητου ορίου), αν από κοινού ΔΝΤ και ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρήσουν ότι ο στόχος επίτευξης 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 δεν θα είναι εφικτός.
Αυτό προβλέπει το προσχέδιο της Έκθεσης Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που φέρνει στην δημοσιότητα σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.
«Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα υιοθετήσει νομοθεσία σε συμφωνία με τους θεσμούς για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος με έναν τρόπο που θα είναι θετικός για την ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κατά πόσο θα παρθούν περαιτέρω μέτρα το 2019, θα αποφασιστεί τον Μάιο του 2018.
Στην έκθεση επίσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένης μίας κανονικής και ανεμπόδιστης ροής, στην διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το 66% της ΔΕΣΦΑ.
Για το αφορολόγητο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθεί από το 2019, κάτι που αναμένεται να ζητήσει το ΔΝΤ και επίσημα με την έναρξη της τέταρτης αξιολόγησης.
Τι προβλέπει η έκθεση για χρέος και πλεονάσματα
«Ένας κατάλληλος συνδυασμός μέτρων για τη διαχείριση του χρέους, παράτασης των ωριμάνσεων και των περιόδων χάριτος για κεφάλαιο και τόκους, με πρόσθετη χρήση των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA, θα επιτρέψει την επαναφορά του ελληνικού χρέους σε βιώσιμη τροχιά», όπως αναφέρεται σε προσχέδιο για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg.
– Η βιωσιμότητα του χρέους και επομένως η χρεία για πρόσθετα μέτρα, θα πρέπει να συναχθεί κατά τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη σειρά αρνητικών εξελίξεων.
– Υφίσταται αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διατηρήσει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα επί πολλές δεκαετίες.
– Επιπρόσθετα, υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη που σχετίζονται με τη γήρανση πληθυσμό και τις τάσεις της συνολικής παραγωγικότητας.
– Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Ανάλυσης που δημοσιεύει το Bloomberg, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 181,1% το 2017, το 165% το 2020, το 127,2% το 2030 και το 96,4% το 2060.
– Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) προβλέπεται να ανέλθουν στο 16,7% του ΑΕΠ, πριν αποκλιμακωθούν σημαντικά στο 7,5% το 2021. Ο λόγος του GFN προς το ΑΕΠ αναμένεται να αυξάνεται κατόπιν, φθάνοντας το 23% το 2055 και μειούμενος στο 21,9% μέχρι το 2060.
– Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η πρώτη εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ πιθανό να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, με τα 3,3 δισ. να κατευθύνονται προς την εξυπηρέτηση του χρέους και 1,9 δισ. στην δημιουργία αποθεματικού, ενώ 0,5 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή οφειλών προς εγχώριους προμηθευτές υπό τον όρο της επίτευξης των συμφωνημένων στόχων.
– Το εναπομένον ποσόν του ενός δισ. ευρώ δύναται να διατεθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά τον Απρίλιο, υπό τον όρο θετικής έκθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών.
– Το σύνολο των 18,4 δισ. ευρώ επίσημης χρηματοδότησης μέχρι την λήξη του προγράμματος θα έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αποθεματικού 10,2 δισ. ευρώ βάσει των πρόσφατων στοιχείων.
– Η ρευστότητα των 10,2 δισ. θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για χρονικό διάστημα λιγότερο των δέκα μηνών μετά την λήξη του προγράμματος.