Ο Έλληνας ζαχαροπλάστης που γλυκαίνει τους Δανούς
- 23/01/2018, 16:30
- SHARE
Η τηλεοπτική παρουσία, το Strangas Dessert Boutique και οι επώνυμοι πελάτες!
Το να πάρει κανείς την απόφαση να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στο εξωτερικό δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αφού τόσο η γλώσσα, όσο και η διαφορετική κουλτούρα πολλές φορές μπορεί να σταθούν εμπόδιο για την επαγγελματική ανέλιξη ενός ατόμου. Όταν όμως υπάρχει ταλέντο, πάθος και πείσμα, τότε η επιτυχία είναι μονόδρομος.
Ένας Έλληνας ζαχαροπλάστης ,Νικόλας Στράγκας, όπου ζει μόνιμα και εργάζεται τα τελευταία 15 χρόνια στη Δανία, έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του, μυώντας τους Βορειο-ευρωπαίους φίλους μας στην απόλαυση των γλυκών «πειρασμών». Ο ίδιος διατηρεί το δικό του ζαχαροπλαστείο στο κέντρο της Κοπεγχάγης, το οποίο φέρει την επωνυμία Strangas Dessert Boutique, ενώ η αναγνωρισιμότητά του είναι τέτοια που του έχει εξασφαλίσει μια θέση στην τηλεόραση. Μια φορά την εβδομάδα εμφανίζεται σε δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό για να παρουσιάσει τις γλυκειές αλχημείες που φτιάχνει με τα χεράκια του, προσπαθώντας να πείσει και την λιγότερο ικανή μαγείρισσα ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.
Ο Νικόλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα με καταγωγή από την Καλαμάτα και τη Μάνη. Μολονότι, μικρός έλεγε ότι ήθελε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και να γίνει ναυτικός όπως ο παππούς και ο αδερφός του, εντούτοις το «ραντεβού» με τη ζαχαροπλαστική φαίνεται πως ήταν προδιαγεγραμμένο. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του πάνω στη ζαχαροπλαστική στις Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων της Ρόδου, παρακολούθησε στη συνέχεια σεμινάρια ζαχαροπλαστικής στο εξωτερικό.
Σήμα κατατεθέν του Strangas Dessert Boutique είναι τα πολύχρωμα μακαρόν, τα οποία έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές, μεταξύ των οποίων ηθοποιοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τραγουδιστές, που παρακολουθούν ανελλιπώς την εκπομπή του. Βέβαια το concept του Νικόλα είχε επιτυχία για το λόγο ότι η ζαχαροπλαστική του είναι ενταγμένη στα πρότυπα της δανέζικης γαστρονομικής κουλτούρας. Οι Δανοί άλλωστε σαν λαός είναι δύσκολοι στο να δοκιμάζουν και να πειραματίζονται με γεύσεις που δεν έχουν συνηθίσει από τη δική τους κουζίνα.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας – τηλεοπτικός σεφ έχει παραδεχτεί σε συνέντευξή του πως τα πράγματα δεν ήταν από την αρχή ρόδινα και ότι χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια για να εγκλιματιστεί ο ίδιος και παράλληλα να γίνει αποδεκτός από την τοπική κοινωνία. Από την εμπειρία του έχει διδαχθεί πως όσο πιο γρήγορα αποδεχτείς τη κουλτούρα των ανθρώπων, τόσο πιο εύκολα ενσωματώνεσαι.
Όσο για το βιογραφικό του είναι αρκετά πλούσιο. Από την αλυσίδα ξενοδοχείων “Hilton” στη Ρόδο, όπου δούλευε μέχρι και το 2001, αναζήτησε την τύχη του στη Σκωτία και εν συνεχεία στη Δανία, στην οποία συνεργάστηκε με δύο πεντάστερα ξενοδοχεία. Στις συνεργασίες του έρχεται να προστεθεί και το ιταλικό εστιατόριο «Era Ora» στην Κοπεγχάγη στον οποίο παρέμεινε για επτά χρόνια.
Σταθμός στην καριέρα του ήταν το 2011 όταν του απονεμήθηκε το βραβείο για «Το Καλύτερο Γλυκό της Χρονιάς». Μετά από αυτή την αναγνώριση ένιωσε όταν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να κεφαλαιοποιήσει το όνομα και την εμπειρία του ανοίγοντας τη δική του επιχείρηση. Το 2012 ακολούθησε άλλη μια τιμητική διάκριση από την Γαστρονομική Ακαδημία της Δανίας.
Πρόσφατα άνοιξε μαγαζί στη Σαγκάη, στην Κίνα, ενώ στα άμεσα σχέδιά του είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του και στην Ελλάδα.