Πόσο μπορεί πραγματικά να μας επηρεάσει το «παιχνίδι» του Τραμπ με το δολάριο
- 25/01/2018, 14:30
- SHARE
Η ασυνήθιστη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για την αξία του ισχυρότερου νομίσματος στον κόσμο έφερε αναβρασμό σε όλο τον κόσμο.
Η πτωτική πορεία του δολαρίου εντάθηκε χθες μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι ένα ασθενέστερο δολάριο είναι «καλό για εμάς» – αν και ένα πιο αδύναμο αμερικανικό νόμισμα ίσως να μην αποδειχθεί ότι προσφέρει μακροπρόθεσμα ώθηση στην οικονομία.
Ήταν ένα ιδιαιτέρως ασυνήθιστο σχόλιο για έναν υπουργό Οικονομικών, καθώς θεωρείται ότι είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από την προηγούμενη δημόσια τοποθέτηση των αμερικανικών κυβερνήσεων για ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα, παρόλο που ήρθαν σε αντιπαράθεση με εμπορικούς εταίρους προκειμένου να ανοίξουν τις τοπικές τους αγορές στις αμερικανικές εταιρίες.
«Οι υπουργοί Οικονομικών στο παρελθόν ανέκαθεν μιλούσαν υπέρ ενός ισχυρότερου δολαρίου και όχι ενός ασθενέστερου δολαρίου», δήλωσε ο Σιρέν Χαρατζλί, αναλυτής συναλλαγματικών ισοτιμιών στη Mizuho στη Νέα Υόρκη.
Ωστόσο, ενώ ένα ασθενέστερο δολάριο μπορεί να βοηθήσει τους Αμερικανούς εξαγωγείς να είναι ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό, μπορεί να υπονομεύσει το κύρος του δολαρίου ως το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο και να τροφοδοτήσει τις ανησυχίες για την ατζέντα εμπορικού προστατευτισμού που πρεσβεύει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ένα πιο αδύναμο δολάριο μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στις μετοχές, τα εταιρικά ομόλογα και άλλες επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο.
«Εάν η πτωτική πορεία του δολαρίου επιταχυνθεί, τότε οι ροές ξένων κεφαλαίων μπορεί να μειωθούν με ταχείς ρυθμούς, το οποίο θα προκαλέσει απότομη αύξηση των επιτοκίων, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να ταράξει τις αγορές και να οδηγήσει σε ακούσιες μειώσεις σε περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, κάτι που μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη», ανέφερε ο Σκοτ Μίνερντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheimer Partners.
Διαβάστε ακόμη: Εξηγήσεις από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών για το δολάριο ζητά η Λαγκάρντ
Χθες, ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων με βάση την εμπορικά σταθμισμένη ισοτιμία του, μειώθηκε κατά 0,8% στο 89,153, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014. Το ευρώ ανήλθε χθες σε υψηλό τριών ετών στο 1,2415 δολάριο. Το νόμισμα της μεγαλύτερης παγκοσμίως οικονομίας επίσης υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στα 108,97 γεν και σε χαμηλό δύο και πλέον ετών στα 6,3646 γιουάν ανά δολάριο.
Πριν από τα σχόλια του Μνούτσιν στο Νταβός, το δολάριο είχε υποχωρήσει εν μέσω εικασιών ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού ίσως αρχίζουν την περιστολή των μη συμβατικών μέτρων που είχαν υιοθετήσει για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008 και την παγκόσμια ύφεση που ακολούθησε.
Την Τρίτη, η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε να εννοηθεί ότι θα εμμείνει στη στάση της χαλαρής πολιτικής καθώς ο πληθωρισμός διατηρείται κάτω από τον στόχο του 2%. Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεδριάζουν σήμερα, με την επενδυτική κοινότητα να αναζητά ενδείξεις για το εάν η ΕΚΤ θα ανοίξει το δρόμο για την μη ανανέωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων όταν αυτό λήξει τον Σεπτέμβριο.
Το σχόλιο του Μνούτσιν για το δολάριο τροφοδότησε όμως και ερωτήματα για το θέση του δολαρίου μεταξύ των ξένων κεντρικών τραπεζών και των κρατικών επενδυτικών ταμείων ως κορυφαίου αποθεματικού νομισματος στον κόσμο.
Μια σημαντική υποτίμηση για το δολάριο μπορεί να πλήξει την αμερικανική οικονομία με το να διογκώσει το εμπορικό έλλειμμα ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους εισαγωγών. Ίσως επίσης οδηγήσει τους ξένους να αποσύρουν χρήματα από τη χώρα εάν η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου καταστήσει λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Τον Νοέμβριο, η Κίνα και η Ιαπωνία, οι δύο μεγαλύτεροι ξένοι πιστωτές των ΗΠΑ, μείωσαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακρατούσαν. Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι το μερίδιο του δολαρίου μεταξύ των παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 στο 63,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2014.
Παρά αυτές τις εξελίξεις και ενδεχομένως μια νέα ρητορική περί προστατευτισμού από τον Λευκό Οίκο, το δολάριο αναμένεται να διατηρήσει την ελκυστικότητά του ως το Νο1 αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα επιδεινώσει την άποψη για το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα αυτού του κόσμου. Αυτό θα είναι μια ριζική αλλαγή», δήλωσε ο Λένον Σουίτινγκ, επικεφαλής αναλυτής στην XE στο Τορόντο.
Διαβάστε ακόμη: Κάνει πίσω ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ: Δεν επιδιώκουμε εμπορικούς πολέμους