Ο μεγάλος προβληματισμός των επενδυτών για την Ελλάδα
- 02/02/2018, 13:55
- SHARE
Ποιο ρόλο παίζει για τους παράγοντες της αγοράς το ζήτημα του χρέους και οι συζητήσεις για την ελάφρυνσή του.
Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης, σημειώνει το Reuters.
Παραμένει, ωστόσο, -προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα- η πρόκληση να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα. Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων.
Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά. Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες. Παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Jeffrey Franks, διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ συνέστησε προσοχή.
Μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.
Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της εδώ και μια δεκαετία γράφει ο Guardian
Τα εργοστάσια της ευρωζώνης κινούνται με έναν εκ των ταχύτερων ρυθμών ανάπτυξης που έχει καταγραφεί από την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης και την προσέγγιση υπέρ της ανάπτυξης που έχει υιοθετηθεί από την Ε.Κ.Τ., γράφει ο Guardian. Σ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για ευρωζώνη των 19, οι παραγγελίες, η παραγωγή και η απασχόληση αυξήθηκαν έντονα τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με τον δείκτη IHS Markit, καταγράφεται ισχυρή ανάπτυξη σε κάθε χώρα της ευρωζώνης. Η Ελλάδα παρουσιάζει την καλύτερη απόδοσή της εδώ και μια δεκαετία, ενώ η Ιταλία καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο κατά την τελευταία οκταετία. Η Ελλάδα επλήγη από 30% μείωση της παραγωγής και η Ιταλία από μια παρατεταμένη ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που έθεσε σε αμφιβολία την ύπαρξη της ευρωζώνης.