Το διπλό μήνυμα του ΔΝΤ σε Ελλάδα και Ευρώπη
- 02/02/2018, 19:59
- SHARE
Το Ταμείο αναγνωρίζει την ανάκαμψη, προειδοποιεί όμως για την επόμενη μέρα και ζητάει εκ νέου ρύθμιση χρέους.
«Η Ελλάδα ανακάμπτει αλλά όχι σε εφησυχασμό μετά τη λήξη του προγράμματος». Αυτό είναι το μήνυμα του διευθυντή του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς, ο οποίος μίλησε σήμερα στο πρακτορείο Reuters.
Όπως ανέφερε σχετικά, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει, η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η κυβέρνηση επανήλθε στις αγορές ευελπιστώντας να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης.
Παρά την βελτιωμένη εικόνα, ο Τζέφρι Φρανκς συνέστησε προσοχή. Σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα που εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις και με την υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων, και ότι το Ταμείο δεν βλέπει την ανάγκη για επιβολή περαιτέρω μέτρων λιτότητας φέτος. Χρειάζονται όμως, όπως είπε, μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία και δεν πρέπει να επικρατήσει πνεύμα εφησυχασμού μετά την λήξη του προγράμματος.
Για την έξοδο στις αγορές
Σημειώνει επίσης ότι παραμένει πρόκληση το να δελεαστούν επενδυτές για το επταετές ομόλογο που πρόκειται να εκδοθεί σύντομα. «Θα ήταν δείγμα εμπιστοσύνης η προσέλκυση περισσότερων συντηρητικών funds, που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα στις αγορές ομολόγων» επισημαίνει.
Δύο μεγάλοι επενδυτές δήλωσαν στο Reuters πως δεν είναι πιθανό να συμμετάσχουν επειδή εξακολουθούν να ανησυχούν για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλος επενδυτής δήλωσε ότι θα κινηθεί προσεκτικά.
Για άλλους επενδυτές πάντως, -επισημαίνει το Reuters- η Ελλάδα έχει προσφέρει συναρπαστικές αποδόσεις και η επικείμενη δημοπρασία προσφέρει νέες ευκαιρίες.
Το μήνυμα στην Ευρωζώνη για το χρέος
Το Ταμείο παραμένει πάντως ξεκάθαρο στη θέση του για ρύθμιση του χρέους, ως προυπόθεση για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος που κατ’ αρχήν έχει εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» δήλωσε σχετικά ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.
Πρόσθεσε, δε, ότι το Ταμείο, πριν λάβει την οριστική απόφασή του για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα πραγματοποιήσει το ίδιο τη λεγόμενη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Μάρεϊ ξεκαθάρισε πως οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει, ήτοι η απαίτηση για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».
Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.
Ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».