Η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στο «μενού» του Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας
- 18/02/2018, 17:32
- SHARE
Στον απόηχο της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την πορεία της εφαρμογής των τριών προαπαιτούμενων-«αγκαθιών».
Τα εκκρεμή προαπαιτούμενα θα κρίνουν την πορεία της εκταμίευσης του πρώτου ποσού των 5,7 δισ. ευρώ από τη συνολική δόση των 6,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 19ης Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση για την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, «η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας που είναι διαθέσιμη στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».
Μόλις την περασμένη Πέμπτη αξιωματούχος της Ευρωζώνης είχε επισημάνει πως εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά τρία θέματα, τα οποία και είχε χαρακτηρίσει «τεχνικής φύσεως». Ωστόσο, όπως τόνισε ο αξιωματούχος, η εκταμίευση της δόσης εξαρτάται από την πρόοδο στην εφαρμογή των τριών αυτών προαπαιτούμενων.
Αυτό άλλωστε είχε επισημάνει μετά τη λήξη του Eurogroup του Ιανουαρίου και ο ίδιος επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος είχε εξηγήσει πως η δόση των 6,7 δισ. ευρώ αναμενόταν να χωριστεί σε δύο υποδόσεις, με την πρώτη να εκταμιεύεται μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και τη δεύτερη, τον Απρίλιο να συνδέεται με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Τα τρία βασικά προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοιχτά αφορούν τη δεσμευτική προσφορά για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ, την απόφαση του ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και τη πρόοδο όσον αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για το οποίο «αναμένεται ανεμπόδιστη εκτέλεση τους», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι θεσμοί θα κληθούν να αποφασίσουν κατά πόσο συνεχίζονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί χωρίς εμπόδια και αυτοί θα δώσουν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση αυτού του προαπαιτούμενου, είχε τονίσει ο αξιωματούχος.
Ερωτηθείς αν υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί στην Ελλάδα προληπτική πιστοληπτική γραμμή, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος του ESM, o αξιωματούχος της ευρωζώνης είχε απαντήσει ότι για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται διατεθειμένη να το κάνει.
Η αυριανή συνεδρίαση θα λάβει χώρα στον απόηχο της αναβάθμισης από τον οίκο Fitch της πιστοληπτικής ικανότηταςτης Ελλάδας κατά μια βαθμίδα σε Β από -Β.
Σε ανακοίνωσή του με αφορμή την αναβάθμιση το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών». Σύμφωνα επίσης με το υπουργείο, απόδειξη της θετικής πορείας της οικονομίας αποτελεί και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.
Όπως, παράλληλα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητας για την στήριξη της οικονομίας και την διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργούνται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμβάνει τον κόσμο της εργασίας».