Προειδοποίηση Λαγκάρντ προς Τραμπ για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Προειδοποίηση Λαγκάρντ προς Τραμπ για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ

Η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης μπορεί στο μέλλον να «εκτοξεύσουν» πληθωρισμό και χρέος.

Η «περίπλοκη» φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ θα έχει θετικές αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Αυτό δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στο Reuters, όπου επισήμανε πως η βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της ανάπτυξης δημιουργεί τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας και το ενδεχόμενο μιας προβληματικής αύξησης του χρέους.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι μειώσεις φόρων που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να αυξήσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά περίπου 1,2 ποσοστιαία μονάδα τα επόμενα τρία χρόνια έως το 2020 και ότι αυτό αναμένεται να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη και το εμπόριο, τουλάχιστον για κάποια χρόνια.

«Στον βαθμό που η ανάπτυξη είναι υψηλότερη στις ΗΠΑ και επειδή οι ΗΠΑ είναι μια πολύ ανοικτή οικονομία, πιθανόν θα αυξήσει τη ζήτηση από τις ΗΠΑ προς τις άλλες οικονομίες σε όλο τον κόσμο, και αυτό είναι επίσης ένα θετικό», δήλωσε η Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ινδονησία.

Η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση, που μείωσε το βασικό συντελεστή για τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% και απλοποίησε πολλές προβλέψεις, έθεσε σε εφαρμογή κάποιες από τις συστάσεις του ΔΝΤ προς την Ουάσινγκτον για την υιοθέτηση ενός απλούστερου, πιο αποτελεσματικού φορολογικού κώδικα για τις επιχειρήσεις.

Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι το σχέδιο αυτό ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού. «Λόγω του αντίκτυπου που τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα έχουν στην ανάπτυξη, και λόγω του ότι η αμερικανική οικονομία ήδη αναπτύσσεται με πλήρη χρήση της παραγωγικής δυναμικότητας, μπορεί εξίσου να οδηγήσει σε υπερθέρμανση της οικονομίας, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να αυξήσει τους μισθούς-καλώς- να αυξήσει τον πληθωρισμό και να οδηγήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με την ίδια, μεγαλύτερη ανησυχία είναι η αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και χρέους των ΗΠΑ, που, όπως δήλωσε, θα αρχίσει να επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης ξεκινώντας από το 2022.

«Άρα, συνδυάζεις τη μειωμένη ανάπτυξη, τα μειωμένα έσοδα και καταλήγεις πιθανόν με ένα αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα, που θα έχει επιπτώσεις στο επίπεδο χρέους των ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Δεν υποστηρίζουμε την αύξηση χρέους ούτε την αύξηση των ελλειμμάτων. Στην πραγματικότητα, μάλλον το αντίθετο».