Τι μάθαμε από το αίτημα της Spotify να μπει στο αμερικανικό Χρηματιστήριο
- 01/03/2018, 19:00
- SHARE
Για πρώτη φορά η διασημότερη υπηρεσία μουσικής δημοσίευσε τα οικονομικά της στοιχεία.
Η Spotify, η μεγαλύτερη υπηρεσία streaming μουσικής, δημοσίευσε για πρώτη φορά την Τετάρτη το επίσημο αίτημά της για να μπει στο αμερικανικό Χρηματιστήριο. Μια είσοδος η οποία θεωρείται μέχρι στιγμής ως πιο πολυαναμενόμενη της χρονιάς.
Σε αντίθεση με τη συνηθισμένη πρακτική, η Spotify δεν κατέθεσε το αίτημά της μέσω της έκδοσης νέων μετοχών υπό την καθοδήγηση κάποιας αμερικανικής τράπεζας. Αυτό που επέλεξε να κάνει είναι να συμφωνήσει με τους υπάρχοντες μετόχους της να πουλήσουν εκείνοι της μετοχές τους απευθείας στην χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτό σημαίνει επίσης ότι, σε αντίθεση με μια συνηθισμένη δημόσια προσφορά, δεν υπάρχει περιορισμός στους μετόχους για το πότε μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους. Κάτι το οποίο δεν ισχύει σε μια «κανονική» διαδικασία, στην οποία όσοι βρίσκονται ήδη στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας δεν έχουν το δικαίωμα να πουλήσουν αμέσως τις μετοχές τους, ούτως ώστε να αποφύγουν ένα κύμα πωλήσεων που μπορεί να προκαλέσει ζημίες.
Στο επίσημο αίτημα της εταιρείας που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, η κεφαλαιοποίηση της Spotify με βάση τους ιδιώτες επενδυτές φτάνει τα 20 δισ. δολάρια. Παράλληλα, δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά τα βασικά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας, τα οποία μέχρι τώρα κρατούνταν μυστικά στο ευρύ κοινό.
Από τα πιο σημαντικά νούμερα που είδαν το φως της δημοσιότητας ξεχωρίζουν τα παρακάτω:
5 δισ. δολάρια: Αυτά είναι τα έσοδα της εταιρείας για το 2017 από συνδρομητές και διαφημιζόμενους, ενώ η νομική της έδρα είναι στο Λουξεμβούργο. Το ποσοστό ανόδου των εσόδων σε σχέση με το 2016 ήταν 36%.
1,5 δισ. δολάρια: Αυτό είναι το ποσό των ζημιών της Spotify υπό τους κανόνες των γενικών λογιστικών αρχών τη χρονιά που πέρασε, αν και το 1,2 δισ. δολάρια σχετίζεται με τις μεταβολές της αξίας των διαφόρων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Σύμφωνα με τους λογιστικούς κανονισμούς, μια εταιρεία οφείλει να περιλαμβάνει στα στοιχεία εσόδων της τέτοιου είδους μεταβολές ακόμη κι αν στην πράξη δεν έχει κανένα πραγματικό κέρδος ή ζημία. Όσον αφορά τη λειτουργική της βάση, η οποία δεν περιλαμβάνει τα κόστη συναλλαγών ή φόρων, η Spotify είχε ζημία 461 εκατ. δολαρίων.
159 εκατομμύρια: Αυτός είναι ο αριθμός όσων άκουσαν μουσική μέσω Spotify σε όλο τον κόσμο τουλάχιστον μια φορά τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο τέλος του μήνα αυτού η εταιρεία σημειώνει ότι είχε 71 εκατ. συνδρομητές, ενώ επιπλέον 92 εκατ. χρησιμοποιούν τακτικά την δωρεάν υπηρεσία με τις διαφημίσεις. Μερικά εκατομμύρια χρήστες πέρασαν τον δοκιμαστικό μήνα της υπηρεσίας και σταμάτησαν τη συνδρομή τους πριν χρεωθούν. Σημειώνεται από την εταιρεία ότι «υπολογίζουμε πως οι συνδρομητές μας είναι σχεδόν διπλάσιοι από τους συνδρομητές της Apple Music».
80,4%: Η Spotify ιδρύθηκε από τους Daniel Ek και Martin Lorentzon το 2006 και ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες της το 2008. Από τότε οι δυο τους κατείχαν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας παρά τις ενέσεις ρευστότητας από ιδιώτες επενδυτές. Ο Ek, σημερινός CEO της Spotify, κατέχει πλέον το 37,3%. Ο Lorentzon, ο οποίος κατείχε το πόστο του προέδρου από το 2008 ως το 2016, ελέγχει το 43,1%. Ο κινεζικός διαδικτυακός κολοσσός, Tencent, έχει το 2,4% από το 2017.
79%: Το μεγαλύτερο έξοδο της εταιρείας ήταν η πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς. Τα προηγούμενα χρόνια ξόδευε το 88% των συνολικών της εσόδων για την πληρωμή των μουσικών παραγωγών και των εταιρειών παραγωγής. Όμως το 2017 ήρθε σε συμφωνία με ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες μουσικής παραγωγής, όπως τις Universal Music Group, Sony Music Entertainment και Warner Music Group για να μειώσει τις πληρωμές αυτές.