Και για κατασκοπεία ερευνώνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Και για κατασκοπεία ερευνώνται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας, που πρόσθεσε πάντως, ότι δεν τίθεται ζήτημα αιτήματος ανταλλαγής με τους οκτώ εκζητούμενους στρατιωτικούς.

Το χειρότερο σενάριο αναδεικνύεται σχετικά με την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη, καθώς όπως δήλωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας Μπεκίρ Μποζντάγ ερευνώνται και για στρατιωτική κατασκοπεία.

Τις προθέσεις της Τουρκίας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών καταδεικνύει έως ένα βαθμό η απόρριψη της έφεσης- ένστασης που υπέβαλαν το πρωί της Δευτέρας οι συνήγοροί τους κατά της απόφασης με την οποία κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, την περασμένη Παρασκευή.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι το πόσο γρήγορα θα προσδιορισθεί η δίκη των δύο στρατιωτικών, αφού σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία η δίκη μπορεί να προσδιορισθεί από αύριο έως κατ’ ανώτατο όριο μέσα σε τρεις μήνες και κυρίως με ποιές κατηγορίες θα οδηγηθούν σε δίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα της αποφυλάκισης μη δεχόμενη την αντιπρόταση των συνηγόρων των δύο στρατιωτικών να τεθούν σε περιορισμό στο ελληνικό προξενείο, υποστηρίζοντας ότι ακόμη δεν έχουν εξετασθεί τα κινητά τους τηλέφωνα και τα ηλεκτρονικά τους ίχνη εντός του τουρκικού εδάφους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε δημοσιογράφους έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν θέτει ζήτημα ανταλλαγής των δύο στρατιωτικών με κάποιον ή κάποιους από του οκτώ εκζητούμενους από την Τουρκία στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, σημείωσε ωστόσο, ότι οι δύο στρατιωτικοί  ερευνώνται για ‘στρατιωτική κατασκοπεία’. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα αυτή σχετίζεται άμεσα με τις φωτογραφίες που τράβηξαν με τα κινητά τους. Οι δύο στρατιωτικοί έχουν καταθέσει ότι φωτογράφιζαν ίχνη στο χιόνι, θεωρώντας ότι παράνομοι μετανάστες επιχειρούσαν να περάσουν στην Ελλάδα.

Όσο ενδεχομένως θα μακραίνει ο χρόνος μέχρι τη δίκη, θα καθίσταται σαφέστερο αν η Τουρκία επιδιώκει μια υπόθεση που στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν ως περιστατικό ρουτίνας, να μετατραπεί σε μοχλό πίεσης και κλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ήδη, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει ζητήσει από την Τουρκία να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα, καλώντας την ταυτόχρονα να εφαρμόσει, ως οφείλει, τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο.

Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, οι γονείς των δύο στρατιωτικών που έχουν μεταβεί στην Αδριανούπολη πήγαν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης όπου ζήτησαν και έλαβαν από τον Εισαγγελέα άδεια και επισκέφθηκαν τα παιδιά τους. Σημειώνεται ότι οι οικογένειες δεν είχαν μέχρι εκείνη την ώρα άμεση επαφή με τον ανθυπολοχαγό και τον λοχία ΕΠΟΠ, αλλά μάθαιναν νέα τους από το ελληνικό προξενείο.

Σημειώνεται ότι πλέον, μετά τη δήλωση του Μπεκίρ Μποζντάγ αναδεικνύεται το δυσμενέστερο από τα τρία σενάρια για την τύχη των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η καλή εκδοχή ήταν να δικάζονταν άμεσα για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, το κακό σενάριο είναι να τους απαγγελθούν τελικά κατηγορίες και για κατασκοπεία, ενώ μια τρίτη εκδοχή ήταν να εξαντλήσει η τουρκική πλευρά όλα τα δικονομικά μέσα για να τραβήξει χρονικά την υπόθεση.

Πηγή: News247.gr