Τσίπρας: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά οδικός χάρτης για τη μείωση της φορολογίας
- 08/03/2018, 12:16
- SHARE
Για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, το χρέος, τη φορολογία και τη στήριξη των ΜμΕ μίλησε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ.
«Το 2018 είναι το κρίσιμο έτος όπου τελειώνουμε με τα προγράμματα στήριξης και την ασφυκτική επιτροπεία και μεταβαίνουμε στην επόμενη μέρα για τη χώρα. Μια μέρα παραγωγής, δημιουργίας, βιώσιμης δίκαιης ανάπτυξης και οικονομικής δημοκρατίας», ξεκίνησε την ομιλία του σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕΕ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Οι συνθήκες έχουν διαμορφωθεί χάρη στη συστηματική προσπάθεια που έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα δημόσια οικονομικά της χώρας έχουν μπει πλέον σε τάξη. Οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος και οικονομικής εμπιστοσύνης ανακάμπτουν, μέρα με τη μέρα βλέπουμε να βελτιώνονται. Ενώ είναι ενθαρρυντικό ότι το 2017 το ισοζύγιο ανοίγματος – διαγραφών επιχειρήσεων είναι θετικό με 6.000 περισσότερες συστάσεις από διαγραφές. Σύμφωνα μάλιστα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σημειώσαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης για τέταρτο συνεχόμενο εξάμηνο κι αυτό σημαίνει, κατά τους συμβατικούς ορισμούς όπως είναι διεθνώς αποδεκτοί, ότι η ύφεση τερματίστηκε αισίως, μετά από δέκα συνεχόμενα έτη -και αυτό έχει να συμβεί από το 2008», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπέρανε:
«Δεν πρόκειται δηλαδή για μια εύθραυστη, συγκυριακή ανάκαμψη αλλά για μια σταδιακά ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Όλοι προβλέπουν, από τους εταίρους μας μέχρι και τους έγκριτους διεθνείς αναλυτές, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης, από το 2018 και για τα επόμενα έτη, αναμένεται ότι θα υπερβαίνουν το 2%».
Μείωση της φορολογίας
Μίλησε για μια νέα ολιστική προσέγγιση για την ανάπτυξη και σημείωσε ότι υπάρχει μια προσέγγιση της αντιπολίτευσης ότι τα πάντα είναι θέμα φορολογίας. «Μακάρι να ήταν έτσι, όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις».
Αναγνωρίζω ότι πράγματι η φορολογία στη χώρα είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν μπορεί παρά να είναι στόχος και δέσμευση να προχωρήσουμε στη μείωσή της με τρόπο δίκαιο και στοχευμένο, ώστε να είναι και εφικτός και αποτελεσματικός.
Όπως είπε η μείωση της φορολογίας υπακούει σε μια ιστορική πραγματικότητα και δεν αποτελεί μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης.
«Ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός επί σειρά ετών υψηλής ανάπτυξης (και κάποιοι έχουν την ευθύνη γι’ αυτό και είναι όσοι προβάλουν τώρα αυτή τη φόρμουλα) υποχρέωσε τη χώρα στην εξυπηρέτηση ενός πρωτοφανούς δημόσιου χρέους, μια δέσμευση που αφορά τις επόμενες δεκαετίες και υποχρεώνει τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις να έχουν ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση και την απομείωση του διογκωμένου δημόσιου χρέους».
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι σε ότι αφορά την παρούσα κυβέρνηση σε δύσκολες συνθήκες είχε προτεραιότητα να εξισορροπήσει την κατάσταση. Είμαστε τώρα σε θέση να ελέγχουμε τις δαπάνες του κράτους και ταυτόχρονα να κάνουμε ουσιαστικά βήματα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, την πάταξη του οργίου της σπατάλης στις προμήθειες του δημοσίου. «Αισθάνομαι ευτυχής γιατί μέσα από τη δύσκολη πορεία καταφέραμε να πείσουμε τους δύσπιστους εταίρους μας ότι δικαιούται ο ελληνικός λαός και οφείλουν αυτοί απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού να προχωρήσουν σε μέτρα εξασφάλισης της βιωσιμότητας του Δημόσιου χρέους με τρόπο που να μην υπονομεύει άλλο την ανάπτυξη.
«Αυτό σημαίνει ότι η φορολογία πρέπει να κατέβει σταδιακά σε βιώσιμα επίπεδα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ελάφρυνση χρέους που επίκειται σας διαβεβαιώνω ότι θα λάβει σοβαρά αυτή την παράμετρο».
«Οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης»
Μιλώντας για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «αποτελεί ωμή και συνειδητή παραπλάνηση να ισχυρίζεται κανείς σήμερα ιδιαίτερα απέναντι σε σας ότι σε μια μέρα μπορεί να εξαλείψει μεμιάς όλα τα φορολογικά βάρη, ότι είναι θέμα βούλησης, πέρα και έξω από τους αντικειμενικούς περιορισμούς, τους οποίους η χώρα κουβαλάει».
Επίσης, «η σταδιακή μείωση της φορολογίας, είναι αναμφίβολα αναγκαία προϋπόθεση για την επόμενη μέρα, απαιτεί όμως συγκεκριμένα βήματα. Αυτό λοιπόν που σήμερα εγώ θέλω να δεσμευτώ ενώπιόν σας, δεν είναι μαγικές λύσεις αλλά ότι υπάρχει πλέον ο οδικός χάρτης για την αποκλιμάκωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Θα επιτευχθεί και θα είναι εξολοκλήρου αποτέλεσμα, όχι μαγικών, αλλά της δικής μας στοχευμένης και καλά σχεδιασμένης δουλειάς. Αποτέλεσμα των κόπων του ελληνικού λαού που επιτέλους αρχίζουν να πιάνουν τόπο», τόνισε ακόμη.
120 δόσεις
«Το τραπεζικό μας σύστημα ανακτά σταδιακά την ευστάθεια του και είναι έτοιμο να συμβάλει ξανά στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Με τη δραστική παρέμβαση του εξωδικαστικού συμβιβασμού λύνουμε το γόρδιο δεσμό της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, ενώ προχωρούμε σε διορθωτικές αλλαγές προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου.
Με πρόσφατη ρύθμιση μπορούν πλέον να υπαχθουν σε καθεστώς ρύθμισης 120 δόσεων προς το δημόσιο και τα Ταμεία, επιχειρήσεις με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.