Τα «καρότα» που μυούν τις γυναίκες στην τεχνολογία
- 15/03/2018, 17:00
- SHARE
Η Καμίλα Σίντορ μιλά αποκλειστικά στο Fortune Greece για τον οργανισμό που αναπτύσσει τις τεχνολογικές δεξιότητες των γυναικών.
Ήταν το 2011, όταν η Καμίλα Σίντορ, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί ενεργά με την είσοδο των γυναικών στον μαγικό κόσμο της τεχνολογίας, ένα χώρο στον οποίο, μέχρι τότε, είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους κατ’ εξοχήν στελέχη και επιχειρηματίες, γένους … αρσενικού. Η ίδια ως διευθύντρια έργου σε ένα πολωνικό VC, είχε επιφορτιστεί με τη διοργάνωση του πρώτου Startup Weekend στην Πολωνία, έναν «επιχειρηματικό μαραθώνιο» 48 ωρών για τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στο χώρο της τεχνολογίας.
«Ο προσωπικός μου στόχος ήταν να προσελκύσω τουλάχιστον 60 γυναίκες στην εκδήλωση, αλλά απέτυχα. Μόνο 10 από τους 120 συμμετέχοντες ήταν γυναίκες και μόνο μια από αυτές ήταν αρκετά γενναία να προωθήσει την ιδέα για ένα ξεκίνημα», λέει στο fortunegreece.com η Ιδρύτρια του Geek Girls Carrots, Καμίλα Σίντορ, την οποία συνάντησα στις Βρυξέλλες.
Η ίδια παραδέχεται πως μετά την «καταστροφή» που υπέστη συναντήθηκε με έναν φίλο της προγραμματιστή, και αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν ειδικές συναντήσεις για τις γυναίκες στην τεχνολογία, έτσι ώστε οι δεύτερες να μην έχουν καμία δικαιολογία να απουσιάσουν και να προφασιστούν ότι οι άντρες υπερτερούν. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η πρωτοβουλία του Geek Girls Carrots – που μετονομάστηκε σε Carrots Foundation – το οποίο βοηθά ανθρώπους, και ιδιαίτερα τις γυναίκες, που θα ήθελαν να αλλάξουν την καριέρα τους και να ασχοληθούν με την τεχνολογία.
«Οργανώνουμε συναντήσεις τεχνολογίας για να δημιουργήσουμε ένα χώρο δικτύωσης και διανομής της γνώσης για ανθρώπους που αλλάζουν την καριέρα τους ή μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους να το κάνουν. Παράλληλα, το ίδρυμα διοργανώνει σεμινάρια προγραμματισμού (coding) για αρχάριους. Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας έχουμε συνειδητοποιήσει ότι το πιο δύσκολο βήμα είναι το πρώτο βήμα. Βοηθάμε λοιπόν τις γυναίκες να εξοικειωθούν με τον προγραμματισμό και τους αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η κωδικοποίηση δεν συνιστά μαγική δεξιότητα».
Το τρίτο σημείο στο οποίο δίνει έμφαση το Carrots Foundation είναι η συνεργασία με τα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να προβληθούν επιτυχείς ιστορίες γυναικών στην τεχνολογία. «Χωρίς πρότυπα ρόλων είναι πραγματικά δύσκολο για οποιονδήποτε να ονειρευτεί να γίνει προγραμματιστής ή κοσμοναύτης. Γιατί κάποιος να έρθει σε εμάς; Η απάντηση είναι πως αν θέλετε να μάθετε κάτι για την τεχνολογία και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που δημιουργούν τον μελλοντικό μας κόσμο τότε το Geek Girls Carrots είναι αυτό που χρειάζεστε».
Και γιατί Geek Girls Carrots και όχι κάποιο άλλο όνομα; Στην αρχή, όπως λέει η Καμίλα, ήθελαν να το ονομάσουν PIZZA GIRLS γιατί οι όσοι ασχολούνται με τον προγραμματισμό τρώνε πίτσα όταν κωδικοποιούν. Καθότι όμως τα κορίτσια τείνουν να φροντίζουν την υγεία και τη διατροφή τους, η λογική ήταν να τις παροτρύνουν να τρώνε κάτι πιο υγιεινό. «Η πίτσα είναι ανθυγιεινή. Γιατί να μην τρώει κανείς καρότα τη στιγμή που κωδικοποιεί; Το όνομά μας δημιουργήθηκε σε πέντε λεπτά».
Η ιδία δηλώνει περήφανη για το Carrots Foundation αφού μέσα σε λίγα χρόνια έχει πραγματοποιήσει projects σε 15 χώρες και 33 πόλεις, μεταξύ των οποίων Βαρσοβία, Παρίσι, Τόκιο, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ, Βερολίνο και Τελ Αβίβ. «Το ισχυρό δίκτυο περισσότερων από 100 ακτιβιστών παγκοσμίως είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Για τα επόμενα πέντε χρόνια σχεδιάζουμε να γίνουμε τρεις φορές μεγαλύτεροι, βοηθώντας 10.000 γυναίκες να αλλάξουν τη σταδιοδρομία τους. Το προσωπικό μου όνειρο είναι να ανοίξω και ένα ελληνικό “κεφάλαιο”».
Εξηγεί πως αυτό που χρειάζονται στην πράξη είναι δύο άτομα πρόθυμα να συμμετάσχουν στην ομάδα διεθνών διοργανωτών και να αρχίσουν να δημιουργούν μια τοπική κοινότητα του Carrots Foundation με την υποστήριξη και την τεχνογνωσία του οργανισμού. Η Καμίλα επισκέπτεται πολύ συχνά τη χώρα μας και αναζητά τοπικούς διοργανωτές που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, περισσότερες από 4000 γυναίκες μαθαίνουν να κωδικοποιούν και ακόμη περισσότερες μπήκαν στον κόσμο της τεχνολογίας σε άλλη θέση, όπως PM, Scrum Women, UX, HR και ειδικοί μάρκετινγκ. Ο αντίκτυπος που έχει το Carrots Foundation, είναι, σύμφωνα με την Καμίλα, μεγάλος, αλλά δεν αρκεί, καθώς όπως επισημαίνει ακόμα οι γυναίκες στην τεχνολογία είναι μειονότητες, διευκρινίζοντας πως τα ποσοστά τους ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα και τον πολιτισμό. Ειδικότερα, σε ότι αφορά το blockchain, το gaming και το cybersecurity, οι γυναίκες είναι λιγότερες από το 10% όλων των ανθρώπων που ασχολούνται.
«Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά καλά παραδείγματα επιτυχημένων γυναικών σε αυτούς τους τομείς, γεγονός που μας κάνει να ελπίζουμε ότι περισσότερες γυναίκες θα αποκτήσουν τη γενναιότητα να διεκδικήσουν το χώρο τους σε μια περιοχή που κυριαρχείται από άντρες», υπογραμμίζει η Ιδρύτρια του Carrots Foundation, προσθέτοντας πως όταν κάποιος ανήκει στη μειοψηφία βιώνει μια κατάσταση πολύ αγχωτική και άβολη. Καλείται να αποδεικνύει διαρκώς τις δεξιότητες, τις ικανότητές και τις γνώσεις του – και αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες ειδικοί της πληροφορικής συχνά εγκαταλείπουν την καριέρα στην τεχνολογία. «Για να αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτό που χρειαζόμαστε είναι να υποστηρίξουμε τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη εκεί, να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα και να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να εξερευνήσουν την τεχνολογία».
Πεποίθηση της Καμίλα είναι πως οι γυναίκες μπορούν να απορροφηθούν από οποιοδήποτε παρακλάδι της τεχνολογίας και αυτό γιατί υπάρχει ένα τεράστιο κενό στην αγορά εργασίας και απαιτούνται ταλέντα σε όλους τους τομείς. «Ο τομέας της πληροφορικής δεν μπορεί να περιμένει την επόμενη γενιά, πρέπει να προσελκύσει τα υφιστάμενα ταλέντα από διαφορετικούς τομείς και να τα βοηθήσει να μάθουν νέες δεξιότητες. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως το Facebook, η Google, η Intel και η Cisco το κάνουν αυτό εσωτερικά ή υποστηρίζοντας οργανισμούς όπως το Carrots Foundation».
Όσο για το καλύτερο μήνυμα που έχει δεχτεί η Καμίλα από μέλος της κοινότητας του Carrots Foundation, ήταν από μια κοπέλα την Κάρεν που έλεγε ότι ξεκίνησε την κωδικοποίηση, έμαθε νέες δεξιότητες, άλλαξε δουλειά, συναντήθηκε με πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και έβγαλε περισσότερα χρήματα.