SAP: Το μεγάλο deal με τον Σκλαβενίτη και οι λόγοι που το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά της 15ετίας

SAP: Το μεγάλο deal με τον Σκλαβενίτη και οι λόγοι που το 2017 ήταν η καλύτερη χρονιά της 15ετίας
Logo of German company SAP is pictured at the CeBit computer fair in Hanover, Germany in this March, 6, 2012 file photo. REUTERS/Fabian Bimmer

Ο Country Manager της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας, δηλώνει ξεκάθαρα αισιόδοξος για το μέλλον.

 

Αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα δει καλύτερες μέρες εμφανίστηκε o Country Manager της SAP για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Ανδρέας Ξηρόκωστας, τονίζοντας πως ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις επενδύουν στον κλάδο της τεχνολογίας ώστε να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα.

Το 2017 ήταν, όπως είπε, μια εξαιρετική χρονιά για τον πάροχο λύσεων και εφαρμογών επιχειρησιακού λογισμικού, SAP, ο οποίος μεγάλωσε κατά 30% στο κομμάτι του software, κατέγραψε «έκρηξη» στο cloud offering και είδε στην παροχή υπηρεσιών αύξηση της τάξης του 14%. Την ίδια ώρα, νέοι πελάτες προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ των οποίων Κωτσόβολος, FOLLI FOLLIE, Μύλοι Κεπενού, οικογένεια Στεργίου και Kafea Terra.

«Το 2017 ήταν για εμάς η καλύτερη χρόνια από το 2002. Πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη χρόνια ανόδου. Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα δεν οφείλονται μόνο στο ότι άλλαξε η αγορά, αλλά στο ότι αλλάξαμε και εμείς τη στρατηγική μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηροκώστας, επισημαίνοντας πως η είσοδος νέων πελατών δείχνει την ανάγκη και τη βούληση των επιχειρήσεων να εκσυγχρονιστούν, καθώς αφουγκράζονται ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και θέλουν να κατοχυρώσουν τη θέση τους.

«Είναι εμφανές πως κάτι αλλάζει εκεί έξω προς το καλύτερο. Πλέον στο cloud μια εταιρεία έχει τη δυνατότητα να πάρει μια λύση τελευταίας τεχνολογίας και ο στόχος που έχουμε θέσει ως SAP είναι να γίνει η τεχνολογία χρήσιμη και προσιτή στην καθημερινότητα».

Ο ίδιος εκτιμά πως στο προσεχές διάστημα θα δούμε να εξελίσσεται πολύ το digital health. Ήδη όπως αποκάλυψε, τα μεγάλα νοσοκομεία είναι πολύ κοντά στο να μπουν σε μια τέτοιου είδους πλατφόρμα, εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους. Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται και στους κλάδους της ενέργειας, της βιομηχανίας και των σούπερ μάρκετ, όπου η SAP «τρέχει» ένα μεγάλο έργο αρκετών εκατομμυρίων ευρώ με το Σκλαβενίτη που αφορά τα καταστήματα που απέκτησε από την Μαρινόπουλος.

«Ιδιαίτερη δυναμική καταγράφεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν όραμα και διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό. Πιστεύω ότι στο προσεχές διάστημα θα δούμε να γεννούνται νέες εταιρείες, ενώ κάποια brands που γνωρίζουμε σήμερα θα εξαφανιστούν».

Πεποίθησή του είναι πως για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί μια επιχείρηση, εκτός από όνειρα και αισιόδοξη ματιά, θα πρέπει η διοίκησή της να έχει καταρτίσει το σωστό πλάνο και να κινείται και εκτός των εθνικών της συνόρων. Αν η SAP κατάφερε να επιβιώσει μέσα στην κρίση, αυτό οφείλεται στο ότι αναπροσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που σημαίνει ότι σταμάτησε να ζητά πολλά από λίγους και άρχισε να ζητά λιγα από πολλούς, αλλάζοντας τη γεωγραφία των πελατών της.

«Σήμερα έχουμε 44 πελάτες στο χαρτοφυλάκιο μας, με τζίρο από 15 εκατ. ευρώ μέχρι 5 δισ. ευρώ. Το 80% των επιχειρήσεων μας έχει τζίρο κάτω από τα 60 εκατ. ευρώ. Ως εταιρεία προβήκαμε στην αύξηση του προσωπικού μας κατά 20%, απασχολώντας συνολικά 70 άτομα, επενδύσαμε σε νέους επαγγελματίες έως 30 ετών και αυξήσαμε το ποσοστό των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις στο 20%».

Όσο για το  data science hub που μετρά σχεδόν ενάμιση χρόνο ζωής, ο κ. Ξηρόκωστας ανέφερε πως η SAP συνεχίζει να εμπιστεύεται εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες, έχοντας δημιουργήσει μια  ομάδα 13 ατόμων. «Είμαστε από τις τεχνολογικές εταιρείες  που δημιουργούν τις εξελίξεις. Δεν είμαστε ακόλουθοι».

Για το 2018 τα στελέχη της SAP εστιάζουν στο ERP, στην ανάπτυξη καινοτομιών που θα είναι χρήσιμες σε μεγάλη κλίμακα, όπως επίσης στις λύσεις cloud και Hanna Platform. Δεν σκέφτονται το ενδεχόμενο συγχώνευσης ή εξαγοράς κάποιας άλλης εταιρείας.

Τέλος σχολιάζοντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας ο κ. Ξηρόκωστας υπογράμμισε πως η ανεργία δεν είναι ένα φαινόμενο γενικευμένο, αλλά εξειδικευμένο γι’ αυτό και οι άνθρωποι πρέπει να εστιάζουν στα σωστά επαγγέλματα που προσφέρουν προοπτική. «Παράγουμε ειδικότητες και δεξιότητες που δεν είναι πλέον χρήσιμες και επιθυμητές από την αγορά, εξού και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. Όσο για τη μόδα των startups πιστεύουμε ότι μπορούν μα δώσουν μια ώθηση στην ελληνική οικονομία, όχι όμως τη λύση», κατέληξε.