Η ισχυρή γυναίκα της Χιλής
- 16/12/2013, 11:38
- SHARE
Η Μισέλ Μπατσελέτ γίνεται η πρώτη ηγέτης της χώρας που συμπληρώνει δύο θητείες στην εξουσία μετά τον δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέτ.
Για δεύτερη φορά η υποψήφια της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, εξελέγη πρόεδρος της χώρας επικρατώντας της κεντροδεξιάς αντιπάλου της Έβελιν Ματέι με μεγάλη διαφορά. Η Μπατσελέτ εξασφαλίζει ποσοστό 62% έναντι 38% για την Ματέι, πρώην υπουργό του κυβερνώντος κεντροδεξιού συνασπισμού. «Είμαι χαρούμενη από το αποτέλεσμα και τη νίκη και θα είμαι πρόεδρος για όλους στη Χιλή», δήλωσε η 62χρονη Μπατσελέτ όταν έλαβε το συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον απερχόμενο πρόεδρο Σεμπάστιαν Πινέρα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Η Μπατσελέτ, που είναι παιδίατρος, εξασφάλισε το 47% στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 17 Νοεμβρίου, ενώ η Ματέι το 25%.
Σε ομιλία προς τους οπαδούς της, η Μπατσελέτ είπε: «Είμαι υπερήφανη που σήμερα είμαι η εκλεγμένη πρόεδρός σας. Είμαι υπερήφανη για τη χώρα που χτίσαμε, αλλά ακόμη πιο υπερήφανη για αυτήν που θα χτίσουμε».
Η Μπατσελέτ διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2006-2010 και στη συνέχεια υποχρεώθηκε να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα εξαιτίας του εκλογικού νόμου. Τον περασμένο μήνα, κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, έχασε για πολύ λίγο τη δυνατότητα να εκλεγεί. Η Μπατσελέτ γίνεται τώρα η πρώτη ηγέτης της χώρας που εκτίει δύο θητείες μετά τον δικτάτορα στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ –από το 1973 ως το 1990.
Στο άκουσμα της είδησης, οι υποστηρικτές της βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Σαντιάγο να πανηγυρίσουν κουνώντας σημαίες και κορνάροντας. «Είναι σαφές σε αυτό το σημείο. Νίκησε. Και την συγχαίρουμε. Αργότερα, θα πάω να της μιλήσω προσωπικά», είπε στους δημοσιογράφους η 60χρονη Ματέι.
Διαβάστε ακόμη: Η γενιά των εικοσάρηδων έρχεται για να ταράξει το Κογκρέσο της Χιλής
Η πορεία προς την εξουσία
Η Μπατσελέτ ηγείται της συμμαχίας του Σοσιαλιστικού Κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών και των Κομμουνιστών και το πρόγραμμά της έχει ως στόχο τη μείωση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών, όπως επισημαίνει το BBC. H Χιλή είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά εκατομμύρια άτομα έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις τα τελευταία χρόνια ζητώντας ευρύτερη κατανομή του πλούτου και καλύτερη εκπαίδευση.
Η Μπατσελέτ θέλει να αυξήσει τη φορολογία για να προσφέρει δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στις πολιτικές και οικονομικές δομές που υφίστανται από την εποχή του Πινοσέτ. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του BBC στο Σαντιάγο Γκίντεον Λονγκ, αυτή τη φορά το μανιφέστο της είναι πιο ριζοσπαστικό από την προηγούμενη φορά.
Η Μπατσελέτ απαγορευόταν από το σύνταγμα να εκτίσει και δεύτερη συναπτή θητεία αλλά την εποχή που εγκατέλειψε την προεδρία ήταν πολύ δημοφιλής.
Η Ματέι μπήκε στην κούρσα όταν δύο υποψήφιοι της κεντροδεξιάς συμμαχίας παραιτήθηκαν στις αρχές του χρόνου. Η 60χρονη Ματέι ζητεί την συνέχιση της πολιτικής του απερχόμενου προέδρου Σεμπάστιαν Πινέρα ισχυριζόμενη ότι οι Χιλιανοί «είναι καλύτερα τώρα» σε σχέση με όταν ανήλθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια.
Τη δεκαετία του 50, οι δύο γυναίκες και σημερινές αντίπαλοι ήταν γειτόνισσες κι έπαιζαν μαζί στην αεροπορική βάση όπου εργάζονταν οι πατέρες και των δύο που ήταν στρατηγοί της Αεροπορίας.
Ο πατέρας της Ματέι, ο Φερνάντο, ανήλθε στις τάξεις του στρατού μέχρι τον βαθμό του διοικητή στρατιωτικής ακαδημίας.
Ο πατέρας της Μπατσελέτ, ο Αλμπέρτο, εργάστηκε στη σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανατράπηκε από τον Πινοσέτ με το πραξικόπημα του 1973. Πέθανε από καρδιακή προσβολή το 1974 ενώ βρισκόταν υπό κράτηση. Η έρευνα για τα αίτια του θανάτου του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 51 ετών στρατηγός πιθανόν να πέθανε από καρδιακά προβλήματα τα οποία επιδεινώθηκαν από τα βασανιστήρια στη στρατιωτική ακαδημία. Δικαστής έκρινε φέτος ότι ο στρατηγός Ματέι δεν γνώριζε και δεν εμπλεκόταν στα βασανιστήρια.
Η Μπατσελέτ και η μητέρα της επίσης συνελήφθησαν και βασανίστηκαν. Μετά την απελευθέρωσή τους, αυτοεξορίστηκαν και οι δύο, αρχικά στην Αυστραλία και στη συνέχεια στην Ανατολική Γερμανία, όπου η Μπατσελέτ συνέχισε την ειδικότητα του παιδιάτρου που είχε ξεκινήσει στη Χιλή.
Στην Ανατολική Γερμανία, παντρεύτηκε έναν Χιλιανό εξόριστο κι απέκτησε δύο παιδιά. Το ζευγάρι χώρισε το 1984 κι η Μπατσελέτ απέκτησε μία κόρη από τη σχέση της με έναν γιατρό στη Χιλή, η οποία επίσης κατέληξε σε χωρισμό.
Όταν επέστρεψε στη Χιλή, ξεκίνησε να ασχολείται με την πολιτική. Ο πρόεδρος Ρικάρντο Λάγκος (2000-2006) την διόρισε υπουργό Υγείας το 2000 και δύο χρόνια μετά έγινε η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Λατινικής Αμερικής.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ρόιτερς-Γερμ,Πρακτ-Γαλλ.Πρακτ