Ποιοι δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος φέτος

Ποιοι δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος φέτος

Το υπουργείο Οικονομικών προωθεί ειδική ρύθμιση που αφορά φοιτητές, νοικοκυρές και ανέργους.

 

Προστασία από τα τεκμήρια για πολίτες που απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2017 προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.

Το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τους φορολογούμενους φοιτητές, νοικοκυρές και ανέργους που παρακολούθησαν επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης λαμβάνοντας πολύ μικρά ποσά αμοιβών και κινδύνευαν να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 22%.

Πιο αναλυτικά, με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών θα παρατείνεται και για το φορολογικό έτος 2017 (για τις φορολογικές δηλώσεις του 2018) η διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπει ότι:

1.Όταν το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον δεν ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία απαιτείται η υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών ή εφόσον δεν ασκείται ατομική αγροτική δραστηριότητα και δεν αποκτάται εισόδημα από εκμετάλλευση κεφαλαίου τότε το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων, φορολογούνται με την κλίμακα φόρου εισοδήματος των μισθωτών – συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο κλιμακούμενο από 8.636 ευρώ έως 9.545 ευρώ.

2.Εάν το δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή με 22% από το πρώτο ευρώ.

Με την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης θα αποτραπεί ο κίνδυνος να κληθούν να καταβάλουν υπέρογκους φόρους εισοδήματος χιλιάδες φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2017 πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση όπως άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.λπ. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με υποαπασχόληση θα πιάνονταν στην παγίδα των τεκμηρίων (για τις κατοικίες και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα που έχουν χρησιμοποιήσει) και θα υπερφορολογούνταν επί υψηλών τεκμαρτών εισοδημάτων με τελικό φορολογικό συντελεστή διπλάσιο του 22%, δηλαδή με 44%.