Οι Έλληνες επιχειρηματίες σκέφτονται και πάλι τη Λιβύη
- 22/07/2013, 10:25
- SHARE
Τι ζητούν για να επιστρέψουν στη μετά Καντάφι εποχή.
Το ελληνικό επιχειρείν ήταν ιδιαίτερα ζωντανό στην Λιβυή πριν και κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Καντάφι, με τους Έλληνες επιχειρηματίες να διατηρούν στενούς δεσμούς με την εν λόγω χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Δύο και πλέον χρόνια από την ανατροπή του Συνταγματάρχη, η αναμενόμενη επιστροφή τους εξακολουθεί να καθυστερεί.
Γιατί;
Όσοι πιστεύουν ότι οι ελληνολιβυκές οικονομικές σχέσεις ήταν δημιούργημα των άλλοτε στενών σχέσεων Παπανδρέου και Καντάφι κάνουν λάθος.
Αρκεί να αναφέρουμε ότι, όταν τον Σεπτέμβριο του 1969 ο νεαρός αξιωματικός Μουαμάρ Καντάφι ανέτρεπε τον βασιλιά Ίντρις, ο τελευταίος έκανε τις διακοπές του στα λουτρά των Καμμένων Βούρλων.
Τότε, όλα έγιναν σχεδόν αναίμακτα και οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών δεν επηρεάσθηκαν καθόλου. Αντίθετα, η πτώση του Καντάφι άφησε πίσω μία κατεστραμμένη χώρα, με τους περισσότερους από τους ξένους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνταν στη Λιβύη να μην έχουν πάρει την απόφαση της επιστροφής.
Το FortuneGreece.com επικοινώνησε με την πρεσβεία μας στην Λιβύη και συνομίλησε με τον Εμπορικό και Οικονομικό Ακόλουθο της Ελλάδας στην Τρίπολη, Κωνσταντίνο Μακρύγιαννη, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στην χώρα.
Όπως αναφέρει, το ουσιαστικότερο ζήτημα είναι ότι «οι ξένες εταιρείες, περιλαμβανομένων των ελληνικών, που είχαν έργα στη χώρα πριν την επανάσταση, ενδιαφέρονται να τα επανεκκινήσουν και για το σκοπό αυτό είναι σε συνομιλίες με τις λιβυκές αρχές. Παράλληλα, οι ξένες εταιρείες διεκδικούν την καταβολή πληρωμών για τις εργασίες που είχαν εκτελεσθεί πριν την επανάσταση και αποζημιώσεων για τυχόν ζημιές που υπέστησαν κατά διάρκεια της επανάστασης».
Στο παραπάνω σημαντικό πρόβλημα προστίθεται και ένα άλλο επίσης ουσιαστικό. Η αεροπορική γραμμή Αθήνα – Τρίπολη – Αθήνα έχει διακοπεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.
Από ελληνικής πλευράς το τοπίο παραμένει θολό τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο, όταν και αναμένεται η απάντηση από την Κομισιόν στο αίτημα συγχώνευσης Olympic Air και Aegean Airlines. Για το λόγο αυτό ο Έλληνας πρέσβης Κυριάκος Αμοιρίδης είχε συνάντηση με τον Λίβυο υπουργό μεταφορών, ώστε να εξετάσουν την δυνατότητα να καλύψουν το κενό που υπάρχει οι Λυβικές αερογραμμές.
Η πρεσβεία στην Τρίπολη εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα υπάρξει λύση στο πρόβλημα. «Υπάρχει θετική προσέγγιση στο θέμα της επαναλειτουργίας απευθείας αεροπορικής γραμμής, αλλά η έναρξη αυτής εξαρτάται από τις οικονομικές παραμέτρους μιας τέτοιας πρωτοβουλίας» λέει ο κ. Μακρύγιαννης.
Περιμένοντας την επιστροφή των Ελλήνων αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος ολόκληρος χρόνος της νέας κυβέρνησης ήταν ιδιαίτερα θετικός για τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες εκτινάχθηκαν (περιλαμβανομένων και των καυσίμων) σε 786 εκατ. ευρώ έναντι 124 και 161 αντίστοιχα τα έτη 2011 και 2010 (Οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα ήσαν 173,44 και 96 εκατ. αντίστοιχα).
Η ποσοστιαία αύξηση ανήλθε σε 530% σε σχέση με το 2011 αλλά και ως προς το 2010 (έτος πριν την επανάσταση) σε 387%. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις εξαγωγές χωρίς καύσιμα είναι 293% και 80%.