Κίνηση «ματ» του Πούτιν στη σκακιέρα της Ουκρανίας
- 17/12/2013, 19:02
- SHARE
Επένδυση ύψους 15 δισ. δολαρίων σε ουκρανικά ομόλογα και χαμηλότερη τιμή πώλησης φυσικού αερίου στο Κίεβο ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της ουκρανικής οικονομίας, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετήσει ένα μέρος των αποθεματικών της σε τίτλους του ουκρανικού δημοσίου, μέχρι του ποσού των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων». Με αυτήν τη δήλωση ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την απόφαση της Ρωσίας να προβεί σε σημαντική επένδυση στην διαφιλονικούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει σημαντικότερο έρεισμα στην ουκρανική κυβέρνηση.
Μετά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανακοίνωσε ακόμη την πρόθεση της Μόσχας να πουλά από εδώ και πέρα σε αρκετά μειωμένη τιμή το φυσικό της αέριο στο Κίεβο.
Ο Πούτιν διευκρίνισε ότι η αγορά των ομολόγων «δεν συνδέεται με καμία προϋπόθεση, ούτε με την αύξηση, ούτε με τη μείωση, ούτε με το πάγωμα των κοινωνικών δικαιωμάτων, των συντάξεων ή των δαπανών», υπαινισσόμενος τους όρους που θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να χορηγήσει δάνειο στο Κίεβο. Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ είπε από την πλευρά του ότι τα χρήματα αυτά θα επενδυθούν εντός του 2013 και το 2014.
Διαβάστε ακόμη: Τα «πλοκάμια» των ολιγαρχών
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι, κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του ρωσικού κολοσσού Gazprom και της ουκρανικής πετρελαϊκής εταιρείας Naftogaz, το φυσικό αέριο που εξάγεται στην Ουκρανία θα στοιχίζει στο εξής 268,5 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από 400 δολάρια σήμερα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας Έντουαρντ Σταβίτσκι, η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2014.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση της Ρωσίας με άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες δεν συζητήθηκε με τον Γιανουκόβιτς. «Θα ήθελα να καθησυχάσω όλον τον κόσμο ότι δεν συζητήσαμε σήμερα την ένταξη της Ουκρανίας στην τελωνειακή ένωση», δήλωσε.
Οι δύο χώρες κατέληξαν πάντως σε συμφωνία που προβλέπει την άρση των «εμπορικών περιορισμών» για φέτος και για το 2014.
Η ουκρανική αντιπολίτευση, που διαδηλώνει εδώ και τέσσερις εβδομάδες διαμαρτυρόμενη για την άρνηση του Γιανουκόβιτς να υπογράψει το σύμφωνο σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε κατηγορήσει τον Ουκρανό πρόεδρο, πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα, ότι θέλει να «πουλήσει» τη χώρα στη Ρωσία.
Μέλη του κόμματος Ουντάρ («Γροθιά») του πρώην πυγμάχου Βιτάλι Κλίτσκο κατέλαβαν νωρίτερα σήμερα το ουκρανικό κοινοβούλιο με αποτέλεσμα η συνεδρίασή του -η πρώτη μετά από αρκετές εβδομάδες- να διακοπεί μέσα σε λίγα λεπτά. Ο Κλίτσκο είχε προειδοποιήσει με νέες, μαζικές κινητοποιήσεις στο κέντρο του Κιέβου στην περίπτωση που οι δύο πρόεδροι υπέγραφαν μια συμφωνία για την τελωνειακή ένωση.