EquiFund: Αναζητούν ήδη εταιρείες τα funds που πήραν «πράσινο φως»
- 03/04/2018, 12:24
- SHARE
Τα οφέλη για την οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικά - Η δομή και τα "παράθυρα" του νέου υπερταμείου.
Προς αναζήτηση εταιρειών βρίσκονται ήδη τα funds του νέου Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), τα οποία έχουν πάρει το «πράσινο» φως.
Η καινοτόμος επενδυτική πλατφόρμα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς μαζί με την απαραίτητη ευελιξία για τη δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων, έχει συσταθεί με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Συγκριτικά με το Jeremie θα είναι υπερδιπλάσιο σε μέγεθος, καθώς εκτός από τη δημόσια συμμετοχή (260 εκατ. ευρώ), άλλα 140 εκατ. ευρώ θα εισφέρουν οι ιδιώτες επενδυτές, κυρίως τράπεζες και επιμέρους επενδυτικά ταμεία.
Οι βασικοί τομείς επενδύσεων, τα λεγόμενα «παράθυρα» της πλατφόρμας, είναι επενδύσεις στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια και επενδύσεις γενικής επιχειρηματικότητας για επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης.
Ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες με υποταμεία (που “τρέχουν” το EquiFund), τα οποία έχουν ξεκινήσει τις επαφές με υποψήφιες επιχειρήσεις. Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων από τα ταμεία επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν διαφορετικά.
Για την ελληνική οικονομία, το υπερταμείο εξασφαλίζει συνέχεια στη δημόσια χρηματοδοτική ικανότητα, στο μέτρο που του αντιστοιχεί, καθώς οι ενισχύσεις μέσω χρηματοοικονομικών εργαλείων είναι επαναχρησιμοποιούμενες (revolving). Δηλαδή, τα χρήματα που επιστρέφονται δύνανται να επανεπενδύονται προς όφελος περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ).
EquiFund: Μεγάλη εκδήλωση στις 16 Απριλίου για το νέο υπερταμείο
Τα ταμεία συνεπενδυτές ανά «παράθυρο»
Ήδη τα πρώτα 9 funds, που αναμένεται να συνεπενδύσουν με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, έχουν γίνει γνωστά.
Α) Στην κατηγορία έρευνας και καινοτομίας, ήδη έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις τα funds Metavallon, Unifund και Velocity.
To Velocity. Partners θα διαχειριστεί 23 εκατ. ευρώ και θα επικεντρωθεί σε επενδύσεις Pre-Seed και Seed. Πέρα από το EIF, βασικός χρηματοδότης είναι η Eurobank αλλά και άλλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ελληνικής αγοράς από διάφορους κλάδους. Το Velocity Partners θα επενδύει σε Pre-Seed Startups 30.000 με 120.000 ευρώ και σε Seed 200.000 με 400.000 ευρώ, ενώ θα συνεχίζει να επενδύει και σε επόμενους γύρους.
Το Metavallon Venture Capital ξεκινάει τη δράση του με «προίκα» 30 εκατ. ευρώ, ποσό που προέρχεται από το Equifund (συμμετοχή περίπου 75%) την Εθνική Τράπεζα και περίπου 15 άλλους ιδιώτες επενδυτές και εταιρείες (το υπόλοιπο 25%). Οι επενδύσεις της Metavallon VC γίνονται σε δύο αρχικά στάδια, pre-seed και seed χρηματοδότησης (κεφάλαια προ-σποράς και σποράς, δηλαδή εταιρείες σε πολύ αρχικό στάδιο και εταιρείες που κάπως έχουν προχωρήσει) και οι πρώτες τοποθετήσεις είναι έως 400.000 ευρώ. Οι εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να έχουν και δεύτερη ευκαιρία στη συνέχεια (με χρηματοδότηση που μπορεί να φθάσει τα 2,5 εκατ. ευρώ) με το πλάνο για τη διάθεση των κεφαλαίων να είναι δεκαετές.
Το αρχικό κεφάλαιο του UniFund θα κυμανθεί στα 35 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιεί επενδύσεις 250 χιλ. Ευρώ έως 1 εκατ. Ευρώ σε Pre-Seed και Seed Startups, αλλά και follow-up χρηματοδοτήσεις. Θα δοθεί έμφαση σε καθαρά επιστημονικές ιδέες με έμφαση το ICT, e-business, FinTech, HealthTech, BioTech, InsurTech, αλλά και σε ομάδες που δραστηριοποιούνται σε αγορές, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός.
Επίσης στο κομμάτι του Innovation δραστηριοποιείται και το BIGPI των Α. Δοξιάδη και Γ. Κασσελάκη με μέγεθος fund 50 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις σε seed capital επίπεδο θα κυμαίνονται στα 500.000 ευρώ και έπειτα μπορεί να φτάσουν έως και 5 εκατ. ευρώ.
Β) Στο δεύτερο παράθυρο (early stage window), αυτό των επενδύσεων γενικής επιχειρηματικότητας σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, έχουν γίνει γνωστά δύο funds, το Venture Friends II και το Marathon VC.
Το Venture Friends II αποτελεί τη συνέχεια του πρώτου fund (Venture Friends) που επένδυσε σε δύο χρόνια κεφάλαια σε 21 startups, εκ των οποίων 15 είναι από την Ελλάδα. Μέσα από την ανάπτυξη αυτή δημιουργήθηκαν στα δύο χρόνια 339 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 139 στην Ελλάδα. Επιπλέον, 17 θέσεις σε τομείς όπως business, tech και marketing είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή.
To συγκεκριμένο επενδυτικό σχήμα επενδύει σε εταιρείες από το Seed stage, όταν δηλαδή έχουν δημιουργήσει το προϊόν και έχουν τα πρώτα τους έσοδα, απευθύνονται σε μεγάλες παγκόσμιες αγορές και υποστηρίζονται από δυνατή ομάδα. Το Venture Frineds II θα διαθέσει συνολικά 45 εκατ. ευρώ και στόχος είναι τεχνολογικές εταιρείες με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Επίσης σε αυτή την κατηγορία θα επενδύσει και το Marathon VC, τα κεφάλαια του οποίου -για το πρώτο fund που έχει δημιουργηθεί- ανέρχονται σε 26 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη κάνει τις πρώτες επενδύσεις του σε εταιρείες όπως η Norbloc και η Landloop.
Γ) Στο τελευταίο παράθυρο προβλέπεται χρηματοδότηση για εταιρείας που βρίσκονται ήδη στο στάδιο ανάπτυξης. Σε αυτή τη κατηγορία, όπως έχει γινεί γνωστό, θα δραστηριοποιηθούν το Elikonos 2 S.C.A. Sicar PE με ένα ποσό που θα φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ για επενδύσεις κυρίως σε agribusiness και τουρισμό. Το συγκεκριμένο fund δραστηριοποιείται ήδη στην αγορά μέσω Jeremie και το διαχειρίζονται ο Παντελής Παπαγεωργίου και ο Tάκης Σολωμος.
Eπίσης το Synergia Hellenic Growth Fund IV που εξειδικεύεται σε Private Equity για μικρο-μεσαίες επενδύσεις (50 εκατ. ευρώ) και το EOS Capital Partners (100 εκατ. ευρώ) των Α. Ταμβακάκη, Λ. Πιλίτση και Γ. Παπαδόπουλου.
Διαβάστε επίσης: