Η απόφαση για το Mytaxi που αλλάζει τα δεδομένα για τις πλατφόρμες ταξί
- 03/04/2018, 14:11
- SHARE
Τι αποφάσισε ανώτατο δικαστήριο στη Γερμανία – Ο Νίκος Δρανδάκης και το ελληνικό νομοσχέδιο.
Με απόφασή του το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καλσρούης αλλάζει τα δεδομένα για τις ψηφιακές πλατφόρμες ταξί. Σύμφωνα με την απόφαση που είναι σε τελευταίο βαθμό, η Mytaxi αποτελεί ψηφιακή εφαρμογή διαμεσολάβησης και όχι εταιρεία παροχής μεταφορών κι ότι η περιστασιακή επιδότηση κομίστρου δε συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμού ούτε παραβίαση της νομοθεσίας περί καθορισμού κομίστρου δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις ταξί εισπράττουν το σύνολο του κομίστρου.
Ο τρόπος καταβολής του κομίστρου σε αυτές δεν αναιρεί την κρίση αυτή του δικαστηρίου.
Επίσης, ότι η ομαλή λειτουργία της αγοράς των ταξί δεν επηρεάζεται από τις προωθητικές ενέργειες επιδότησης της Mytaxi. Όσο οι επιχειρήσεις ταξί διαθέτουν εναλλακτικές επιλογές υπηρεσιών διαμεσολάβησης, δεν τίθεται θέμα περιορισμού του ανταγωνισμού στον τομέα υπηρεσιών μίσθωσης ταξί.
Δε δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού από τις προωθητικές ενέργειες της Mytaxi, δεδομένου ότι οι ενέργειες αυτές ήταν περιορισμένες τόσο τοπικά όσο και χρονικά και συνεπώς δεν κινδυνεύουν να εκτοπίσουν τους ανταγωνιστές της Mytaxi.
Η απόφαση εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή και το ερώτημα στο δικαστήριο ήταν κατά πόσο οι ενέργειες επιδότησης κομίστρου από τη Mytaxi, εταιρείας του ομίλου της ΒΕΑΤ, συνιστούν πράξεις αθέμιτου ανταγωνισμού.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα στην Ελλάδα έγιναν σοβαρά επεισόδια σε κινητοποίηση ιδιοκτητών ταξί κατά των ψηφιακών πλατφορμών διαμεσολάβησης.
Στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της Beat στην Ελλάδα Νίκος Δρανδάκης σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Η ΒΕΑΤ, σε μεμονωμένες περιπτώσεις προωθητικών ενεργειών μπορεί να επιδοτεί το κόμιστρο, προσφέροντας ουσιαστικά κίνητρο στον επιβάτη να πάρει ταξί, ενώ ο οδηγός εισπράττει πάντοτε ολόκληρη την αξία της διαδρομής, όπως αυτή αναγράφεται στο ταξίμετρο» τόνισε.
Για το άρθρο 12 του Σχεδίου Νόμου, που πλήττει σημαντικά τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες διαμεσολάβησης, αναφέρει: «Η ΒΕΑΤ θεωρεί προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι το άρθρο 12 -στο σύνολό του- αντίκειται στο Ευρωπαϊκό (ενωσιακό) Δίκαιο και ως εκ τούτου θα πρέπει ολόκληρο να αφαιρεθεί από το Σχέδιο Νόμου. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο οι πλατφόρμες διαμεσολάβησης δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης, με βάση την Κοινοτική Οδηγία 2000/31 για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο, στην οποία υπάγονται οι υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας όπως η ΒΕΑΤ. Η ΒΕΑΤ ξεκαθαρίζει ότι είναι μια εφαρμογή που λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, συνδέοντας επιβάτες με επαγγελματίες οδηγούς ταξί, και δεν είναι εταιρεία παροχής μεταφορικού έργου. Θεωρεί δε αυτονόητο ότι το μεταφορικό έργο (ταξί) και η ενδιάμεση υπηρεσία (εφαρμογή κλήσης ταξί) είναι εύκολα διαχωρίσιμα, ειδικά από τη στιγμή που ο κλάδος του ταξί στην Ελλάδα είναι ήδη αυστηρά ρυθμισμένος. Η ΒΕΑΤ ανήκει ως υπηρεσία στην Κοινωνία της Πληροφορίας και οποιαδήποτε νέα νομοθετική ρύθμιση θα ήταν θεμιτή, μόνο αν ερχόταν να λύσει υφιστάμενα προβλήματα και να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον –κάτι που δεν ισχύει στην παρούσα περίπτωση».