Γιατί είναι παράλογη η πρακτική της ΙΚΕΑ να κατασκοπεύει τους Γάλλους
- 18/12/2013, 14:12
- SHARE
Έρευνα για τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας, που κατέγραφαν τις κινήσεις των υπαλλήλων της με ντεντέκτιβ!
της Τζένιφερ Ράινγκολντ
Μόλις παρακολούθησα το τελευταίο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Homeland και η σκέψη της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των άλλων μου έχει γίνει έμμονη ιδέα. Αναλογίζομαι επίσης πόσο δύσκολο είναι να κατασκοπεύσει κανείς κάποιον – και επίσης πόσο εύκολο είναι να τα κάνεις μαντάρα σε ακόμα ευκολότερες περιπτώσεις.
Φτάνουμε έτσι στο σήριαλ της ΙΚΕΑ Γαλλίας, για της οποίας τα κορυφαία διευθυντικά στελέχη έχει διαταχθεί έρευνα, με την κατηγορία της κατασκοπείας εναντίον των υπαλλήλων της εταιρείας και των πελατών της. Όπως ανέφεραν οι New York Times, τα στελέχη φέρεται να είχαν προσλάβει ιδιώτες ντετέκτιβ για να ερευνήσουν σκοτεινά σημεία στη ζωή των υπαλλήλων τους, οργισμένων πελατών και άλλων. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος, Ζαν Λουί Μπαϊγιό, απολύθηκε και η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων στα άλλα στελέχη.
Συγνώμη αλλά όλα αυτά τα θεωρώ ανόητα. Οι πελάτες, μέσω του διαδικτύου, έχουν ήδη δώσει στην ΙΚΕΑ σχεδόν όλες τις πληροφορίες για την προσωπική τους ζωή. Η ΙΚΕΑ γνωρίζει τις αγορές του καθενός. Γνωρίζει ποιος παραγγέλνει τι μέσω διαδικτύου, ποιός ξαφνικά χρειάστηκε μεγαλύτερο κρεβάτι και ποιος άρχισε να ασχολείται με την κηπουρική. Και το γνωρίζει επειδή οι πελάτες οικειοθελώς έδωσαν τις πληροφορίες με αντάλλαγμα εκπτώσεις σε προϊόντα και δωρεάν προσφορές.
Διαβάστε ακόμη: Η ΙΚΕΑ «φέρνει» 3D έπιπλα στο σπίτι σας
Για τι κατηγορείται λοιπόν η ΙΚΕΑ; Υποτίθεται ότι ξεπέρασε αυτά τα όρια και άρχισε να ερευνά στην προσωπική ζωή των πελατών της, όσων τουλάχιστον είχαν κάνει παράπονα αναφορικά με τα προϊόντα της, καθώς και σε υπαλλήλους με μεγάλες άδειες για λόγους ασθένειας ελπίζοντας ότι θα έβρισκε στοιχεία που θα μείωναν της αξιοπιστία τους. Η τακτική της στράφηκε εναντίον της. Οι πελάτες έγιναν εχθροί της και όχι συνεργάτες. Και το συμβάν αυτό έχει επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο για την αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων σουηδική εταιρεία.
Όπως με όλες τις επιτυχημένες επιχειρήσεις που κάνουν λάθη, έτσι και το λάθος αυτό της ΙΚΕΑ είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας της. Η οικονομική ισχύς δε συνεπάγεται το να εκμεταλλεύεσαι τους πελάτες σου ούτε βέβαια τους υπαλλήλους σου. Και στη σημερινή εποχή που η έννοια της ασφάλειας έχει αναδειχθεί σε παρανοϊκά επίπεδα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ψευδαίσθηση της ιδιωτικότητας έχει ακόμα σημασία. Όπως σημασία έχει και η εμπιστοσύνη.