ΟΗΕ: Κίνδυνος για ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση – Ρωσία: «Προβοκάτσια» στη Συρία
- 13/04/2018, 18:25
- SHARE
Ο Αντόνιο Γκουτιέρες καλεί τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».
Στον ΟΗΕ είναι στραμμένη η διεθνής προσοχή, καθώς οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας πιέζουν για παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στο ζήτημα της Συρίας και την πιθανολογούμενη στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά όπλα που πραγματοποιήθηκε στην Ντούμα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 50 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. ΗΠΑ και Γαλλία δηλώνουν πως διαθέτουν αποδείξεις για την επίθεση, ενώ η Μόσχα εξακολουθεί να αρνείται το γεγονός.
Σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε τη Βρετανία ότι εμπλέκεται στην «προβοκάτσια» που σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, στη «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.
Την σχετική ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ. Σύμφωνα με τον Ρώσο στρατιωτικό, το ρωσικό υπουργείο εντόπισε όσους συμμετείχαν στα γυρίσματα της σκηνοθετημένης επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Ντούμα, οι οποίοι και περιέγραψαν πώς έγιναν τα γυρίσματα αυτά.
«Σήμερα στην διάθεση του ρωσικού υπουργείου υπάρχουν και άλλες αποδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν την άμεση εμπλοκή της Βρετανίας στη διοργάνωση αυτής της προβοκάτσιας στην ανατολική Γούτα» δήλωσε ο Κανασένκοφ, διευκρινίζοντας ότι στο διάστημα από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στους εκπροσώπους της λεγόμενης οργάνωσης «Λευκά κράνη» ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις από το Λονδίνο συγκεκριμένα για να γίνει όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα η προβοκάτσια που είχε προετοιμασθεί εκ των προτέρων.
«Γελοίες» χαρακτήρισε το Λονδίνο τις ρωσικές αιτιάσεις ότι εμπλέκεται στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας. Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στα Ηνωμένα Έθνη, Κάρεν Πιρς, είπε πως «είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή».
Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο μιας «ολοκληρωτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στη Συρία, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να «ενεργήσουν με υπευθυνότητα κάτω από επικίνδυνες συνθήκες».
«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας στο ΣΑ του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.
«Κάποια στιγμή, θα πρέπει κάτι να γίνει» δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκι Χέιλι, αναφερόμενη στο ζήτημα της Συρίας. «Θα πρέπει να πούμε, φτάνει», πρόσθεσε η επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ σχετικά με τα πολλά βέτο που έχει ασκήσει η Ρωσία στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Συρία προειδοποίησε από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, τις χώρες της Δύσης ότι «δεν θα έχει άλλη επιλογή» από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της εάν δεχθεί επίθεση. «Αυτό δεν συνιστά απειλή. Είναι υπόσχεση» δήλωσε ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι.
Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον, οι δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία.
«Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει μια απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε», είπε η Νίκι Χέιλι. «Όλες οι χώρες και όλοι οι λαοί θα πληγούν αν επιτρέψουμε στον Άσαντ να καταστήσει κοινοτοπία τη χρήση χημικών όπλων», προειδοποίησε η Χέιλι που διευκρίνισε ότι θα επιστρέψει σήμερα στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο.
Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ υποστήριξε σήμερα ότι η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σημαίνει ότι το καθεστώς της Δαμασκού έφτασε στο «σημείο χωρίς επιστροφή» και ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μια «ισχυρή και ενιαία απάντηση» σε αυτήν την πρόκληση. Ο Γάλλος διπλωμάτης τόνισε ότι θα πρέπει «να σταματήσει η χημική κλιμάκωση» εκ μέρους της Συρίας, υπογραμμίζοντας οτι ο ΟΗΕ δεν επιτρέπεται «να αφήσει μια χώρα να αψηφά ταυτόχρονα το Συμβούλιο Ασφαλείας και το διεθνές δίκαιο».
«Η Γαλλία θα αναλάβει τις ευθύνες της για να βάλει ένα τέλος στην απαράδεκτη απειλή στη συλλογική ασφάλειά μας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο πρεσβευτής της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι «το μόνο που ενδιαφέρει τη Δύση είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση».
«Γιατί σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης αμφισβητώντας τη νομιμότητα ενός ενδεχόμενου στρατιωτικού πλήγματος εναντίον της Συρίας. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ενδιαφέρονται μόνο να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να περιορίσουν τη Ρωσία, συνέχισε. «Εξακολουθούμε να παρατηρούμε επικίνδυνες στρατιωτικές προετοιμασίες για μια παράνομη χρήση βίας εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Καλούμε τις ηγεσίες αυτών των χωρών να αναθεωρήσουν άμεσα», τόνισε ο Νεμπένζια.
Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μακρόν
Οι πρόεδροι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμμανουέλ Μακρόν είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, επισημαίνοντας ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών τους να βρίσκονται σε στενή επαφή με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Συρία.
Ο Γάλλος πρόεδρος κατά την διάρκεια της συνομιλίας αναφέρθηκε «στις προτεραιότητες της Γαλλίας στο συριακό πρόβλημα, που είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αποδυνάμωση των θέσεων του ‘Ισλαμικού Κράτους’ στην περιοχή». Στις προτεραιότητες αυτές εντάσσεται και η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει στο να περιορισθούν τα δεινά που υφίσταται ο άμαχος πληθυσμός, στη βάση της πλήρους εφαρμογής του ψηφίσματος 2401 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και στην διεκπεραίωση ενισχυμένων ανθρωπιστικών δράσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων. Παράλληλα εκφράζεται η βούληση της Γαλλίας να συνδράμει σε συνομιλίες που θα διεξαχθούν με την πρώτη ευκαιρία αναφορικά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του ενδοσυριακού πολιτικού διαλόγου.
«Σε σχέση με την χημική επίθεση στην Ντούμα της 7ης Απριλίου, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε την λύπη του για το νέο βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο εμπόδισε στο να δοθεί μια κοινή και αποφασιστική απάντηση (στα γεγονότα), με στόχο να δημιουργηθεί ένας διεθνής μηχανισμός που θα εντοπίζει τις ευθύνες, αλλά δεν θα επιτρέπει επίσης την ατιμωρησία, και θα εμποδίσει τις απόπειρες να επαναληφθούν παρόμοιες δράσεις εκ μέρους του συριακού καθεστώτος» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε έμφαση στο ότι «είναι αναγκαίο να διεξαχθεί μια ενδελεχής και αντικειμενική έρευνα για το δήθεν συμβάν της χρήσης χημικών όπλων στην συριακή πόλη Ντούμα, ζητώντας να αποφεύγονται οι αβάσιμες κατηγορίες εναντίον του οποιουδήποτε πριν ολοκληρωθεί η έρευνα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
Οι ηγέτες των δύο χωρών εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση προσκάλεσε ειδήμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων), αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου στην οποία υπογραμμίζεται ότι «συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας της Ρωσίας και της Γαλλίας αναφορικά με την συνδρομή τους στο έργο της αποστολής του ΟΑΧΟ».
Η Ολλανδία ακολουθεί στα βήματα της Γερμανίας
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι η Ολλανδία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε περίπτωση που αναληφθεί στρατιωτική δράση στη Συρία, αν και θεωρεί πολύ πιθανό η συριακή κυβέρνηση να χρησιμοποίησε απαγορευμένα χημικά όπλα.
«Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιθανή μια αντίδραση, αλλά αυτή την ώρα δεν βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ολλανδίας», είπε ο Ρούτε.