Σολτς για Ελλάδα: Στήριξη και μεταρρυθμίσεις πάνε μαζί
- 16/04/2018, 09:17
- SHARE
«Αναμένουμε ένα αξιόπιστο προγραμμα από την Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
“Η Ελλάδα έχει διανύσει μακρύ δρόμο. Μέχρι τη θερινή ανάπαυλα αναμένουμε την τελική έκθεση των υπεύθυνων θεσμών για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος και την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους” τονίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην FAZ.
“Η Αθήνα θα πρέπει να καταθέσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, το οποίο να καταδεικνύει αναπτυξιακές προοπτικές. Και μετά θα συζητήσουμε από κοινού τα επόμενα βήματα. Δείξτε επιείκεια, που σήμερα δεν μπορώ να γίνω πιο συγκεκριμένος» τονίζει ο Σολτς και ουσιαστικά επικρίνει τη στάση του Βερολίνου στην έναρξη της ελληνικής κρίσης .
”Θυμάμαι όμως ακόμα πολύ καλά πώς στην αρχή της ελληνικής κρίσης διαλαλούνταν ότι η Αθήνα δεν θα βοηθηθεί χρηματικά. Και έκτοτε κάναμε πολλά πράγματα, ως Eurogroup, ως Γερμανία και Γαλλία. Αυτό δεν ήταν καλό για την αξιοπιστία της πολιτικής” σημειώνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ερωτηθείς μάλιστα αν «ήταν λάθος αυτή η πολιτική» ο Σολτς απαντά: «Ήταν σωστό να βοηθήσουμε και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η πολιτική οφείλει να είναι ειλικρινής. Αυτή τη στάση τηρούμε τώρα στη συζήτηση για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ».
Στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Frankfurter Allgemeine ο Σολτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τα μεταρρυθμιστικά σχέδια του γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν, λέγοντας ότι ο Μακρόν γνωρίζει «ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλες οι προτάσεις του». «Εξετάζουμε τώρα τι είναι δυνατόν να γίνει, χωρίς να επιβαρυνθούν υπερβολικά οι δυνατότητες δράσης των επιμέρους κρατών».
Ο νέος γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «υπάρχουν πάντα πολλοί δρόμοι που οδηγούν στις Βρυξέλλες». Τώρα θα αναλυθεί «ποιες ιδέες έχουν νόημα από την άποψη της ευρωπαϊκής πολιτικής και σε τι θα συμφωνήσουμε». Είναι σημαντικό – όπως δηλώνει στη συνέντευξή του ο Σολτς – για τη μετεξέλιξη του ΕΜΣ σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο «να διασφαλιστεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος από την Bundestag».
Όσον αφορά την τραπεζική ένωση, δεν πρέπει «να δημιουργηθεί καμία άδικη κατάσταση, όπου οι μεν θα εισφέρουν τα μέσα για την εγγύηση, ενώ οι δε δεν θα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις». Το θέμα – τόνισε ο Σολτς – «θα απασχολήσει για πολύ ακόμα» την πολιτική.
. «Ο ευρωσκεπτικισμός πολλών πολιτών προέρχεται και από το γεγονός ότι συχνά δεν τους είπαν την αλήθεια». Μακροπρόθεσμα ωστόσο ο Σολτς δήλωσε αισιόδοξος για την καθιέρωση του ευρώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ.