Εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Gaia
- 19/12/2013, 14:41
- SHARE
Το πιο φιλόδοξο ευρωπαϊκό εγχείρημα στην εξερεύνηση του διαστήματος αναμένεται να δώσει σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση του γαλαξία.
Εκτοξεύτηκε σήμερα στο διάστημα ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Gaia που-ως μέρος του πιο φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης- έχει σαν στόχο τη χαρτογράφηση των ακριβών τοποθεσιών και αποστάσεων περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου αστεριών.
Το διαστημικό αστεροσκοπείο κόστους 740 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκε σήμερα το πρωί από το κέντρο Σιναμάρι της Γαλλικής Γουινέας και εάν επιτύχει τον στόχο του, αναμένεται να δώσει την πρώτη ρεαλιστική εικόνα του πως είναι δομημένος ο γνωστός και ως Milky Way γαλαξίας μας.
Η ιδιαίτερη ευαισθησία των τηλεσκοπίων του Gaia αναμένεται να οδηγήσουν στην εύρεση αρκετών χιλιάδων αντικειμένων -μεταξύ αυτών και νέων πλανητών και αστεροειδών- που μέχρι τώρα δεν είχαν εντοπιστεί.
Διαβάστε ακόμη: Θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας;
Μετά την εκτόξευσή του, το Gaia αποκολλήθηκε επιτυχώς από το άνω μέρος του πυραύλου Σογιούζ και πλέον ο δορυφόρος ταξιδεύει προς ένα παρατηρητικό σταθμό περίπου 1,5 χλμ. από τη γη – μια διαδρομή που αναμένεται να χρειαστεί ένα μήνα για να ολοκληρωθεί.
Το σχέδιο του δορυφόρου Gaia βρισκόταν σε ανάπτυξη για περισσότερα από 20 χρόνια. Μόλις βρεθεί στην κατάλληλη τοποθεσία θα εκκινήσει τη λεγόμενη «αστρομετρία», τη χαρτογράφηση δηλαδή των θέσεων και των κινήσεων των ουράνιων σωμάτων. Για να το κάνει αυτό, μεταφέρει δύο τηλεσκόπια που έχουν τη δυνατότητα να ρίχνουν φως σε έναν τεράστιο ανιχνευτή κάμερας, ανάλυσης 1 δισ. pixels, ο οποίος είναι συνδεδεμένος με τρία εργαλεία.
Διαβάστε ακόμη: Ο μέγας Έλληνας αστροφυσικός που κατέκτησε το διάστημα
Βλέποντας και καταγράφοντας τους στόχους του σε διάστημα πέντε ετών, ο δορυφόρος θα καταφέρει να εντοπίσει τις συντεταγμένες των πιο λαμπρών αστεριών με ελάχιστο περιθώριο σφάλματος, αλλά και τα φυσικά τους χαρακτηριστικά -όπως θερμοκρασία, φωτεινότητα, σύνθεση, κινησιολογία- συμπληρώνοντας έτσι τα προφίλ αυτών των αστεριών, φτάνοντας ακόμη και στο να υπολογίσει την ηλικία τους.
Για 150 εκατομμύρια από αυτά τα αστέρια, ο Gaia αναμένεται μάλιστα να υπολογίσει και την ταχύτητα με την οποία κινούνται προς ή μακρυά από τη γη.
Όλα αυτά θα επιτρέψουν στους επιστήμονες να προσπαθήσουν να διευκρινίσουν την εξέλιξη του γαλαξία, φτιάχνοντας κατά κάποιο τρόπο ένα time-lapse βίντεο που θα μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί στο μέλλον ή πως δομήθηκε ο γαλαξίας στο παρελθόν.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, το αρχείο που θα έχει συλλέξει το Gaia αναμένεται να υπερβαίνει το 1 Petabyte (1 εκατ. Gigabytes), μέγεθος που ισοδυναμεί με περίπου 200,000 DVD με πληροφορίες.