«Όχι» σε παράταση του προγράμματος από την Κομισιόν – Παραμένει το χάσμα με το ΔΝΤ για το χρέος
- 21/04/2018, 09:40
- SHARE
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις συναντήσεις στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με το Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αργότερα με τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ακολούθησε συνάντηση με το Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
«Οι συναντήσεις έγιναν σε καλό κλίμα», ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, όμως, δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο περιεχόμενό τους.
Για σήμερα Σάββατο ο κ. Τσακαλώτος έχει προγραμματισμένες επαφές με την διοίκηση του Ταμείου, όπου θα συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πολ Τόμσεν αντίστοιχα.
Μοσκοβισί: To πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του
Σε «εποικοδομητικό πνεύμα» διεξάγονται οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του».
«Υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη. Αλλά και απέναντι στην Ευρωζώνη την ίδια, καθώς μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας», δήλωσε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «είναι εκτός συζήτησης η όποια αλλαγή ή παράταση του προγράμματος», λέγοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος», ενώ απέρριψε τις «φήμες περί παράτασης».
«Είναι σημαντικό σε κάθε Eurogroup που έρχεται, αυτό του Απριλίου, του Μαΐου, του Ιουνίου να υπάρχει πρόοδος. Αρχής γενομένης από το επόμενο Eurogroup, πρέπει να δουλέψουμε έτσι ώστε να καταλήξουμε βήμα-βήμα στην πορεία για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Περιμένω ότι (σ.σ. στη Σόφια) η κάθε πλευρά θα επιβεβαιώσει τη προσήλωσή της στην ολοκλήρωση του προγράμματος», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, καλώντας όλες τις πλευρές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.
Η θέση της Γαλλίας για το χρέος
Την άποψη ότι η Ευρωζώνη πρέπει να έχει «φιλόδοξη» προσέγγιση απέναντι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσινγκτον.
Στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ο Μπρουνό Λε Μερ είχε χθες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ», είπε ο Γάλλος υπουργός μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να «σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».
«Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών», κατέληξε ο Μπρουνό Λε Μερ.
Το ΔΝΤ επιμένει για αυτόματο μηχανισμό χρέους
Σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αποτυπώθηκε εκ νέου η διαφωνία Βερολίνου – ΔΝΤ για το χρέος.
Συγκεκριμένα, το Βερολίνο επιμένει ότι ο μηχανισμός δεν θα πρέπει να είναι αυτόματος, αλλά πρέπει να συνδεθεί με όρους και προϋποθέσεις που, μόνον αν τηρηθούν, θα τίθεται σε λειτουργία.
Από την άλλη, το ΔΝΤ τονίζει ότι ο μηχανισμός πρέπει να είναι αυτόματος και ανεξάρτητος από πολιτικές πιέσεις.
Επίσης η κ. Λαγκάρντ φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να ζήτησε η ελάφρυνση του χρέους να εφαρμοστεί σε όλα τα δάνεια της Ελλάδας, δηλαδή και στα διμερή δάνεια που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, αλλά και στο δάνειο του ESM που συμφωνήθηκε στο τρίτο πρόγραμμα, και όχι μόνο στα δάνεια του EFSF, όπως αναμενόταν μέχρι τώρα.
Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, ο Πολ Τόμσεν διευκρίνισε πως οι αποφάσεις για το χρέος πρέπει να είναι συγκεκριμένες και πρέπει να ληφθούν πριν το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου εισηγηθεί του προγράμματος επί της αρχής που έχει για την Ελλάδα. Αυτό, όμως, όπως είπε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν όλα τα μέτρα πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένος μηχανισμός που θα διασφαλίζει την σύνδεση τους με συγκεκριμένες πολιτικές προϋποθέσεις.