Κατακόρυφη πτώση στην παραγωγή κρασιού
- 29/04/2018, 16:23
- SHARE
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Οργάνωσης, όπου καταμετράται το παραγόμενο κρασί, η μείωση της παραγωγής έφτασε το 14,6% εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, η ετήσια παραγωγή κρασιού έπεσε παγκοσμίως σημαντικά. Η Διεθνής Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (OIV) κρίνει ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στις δυσμενείς, για τους οινοπαραγωγούς, καιρικές συνθήκες στις ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα, η παραγωγή κρασιού περιορίστηκε στα 250 εκατομμύρια εκατόλιτρα, με μείωση 8,6% σε σχέση με αυτή του 2016. Πρόκειται, μάλιστα, για την μικρότερη παραγωγή κρασιού που έχει καταγραφεί από το 1957.
«Ένα εκατόλιτρο αντιστοιχεί σε κάτι περισσότερο από 133 μπουκάλια κρασιού των 75 εκατοστόλιτρων» διευκρινίζει η Οργάνωση. Επομένως, την προηγούμενη χρονιά παρήχθησαν παγκοσμίων περίπου 3.330 εκατομμύρια μπουκάλια των 75 cl.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Οργάνωσης, όπου καταμετράται το παραγόμενο κρασί, η μείωση της παραγωγής έφτασε το 14,6%. Πιο αναλυτικά, η Ιταλία είδε την παραγωγή της να μειώνεται κατά 17%, η Γαλλία 19% και η Ισπανία 20%.
Αντίθετα, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με αύξηση της παραγωγής κρασιού. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στη Ρουμανία, ύψους 31%, στην Αυστρία με 23%, στην Πορτογαλία, 10%, και στην Ουγγαρία 8%. Στη χώρα μας παρατηρήθηκε οριακή αύξηση ύψους 2% με τη συνολική παραγωγή κρασιού να φτάνει τα 2,6 εκατ. εκατόλιτρα από 2,5 το 2016.
Η γαλλική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει από πέρυσι για τη μειωμένη παραγωγή οίνου εξαιτίας πολλών αρνητικών μετεωρολογικών φαινομένων, όπως είναι οι παγωνιές της άνοιξης του 2017, η ξηρασία του καλοκαιριού, αλλά και οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν μεγάλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η περιοχή του Μπορντό στη Δυτική Γαλλία και η επαρχία της Καμπανίας στα βορειοανατολικά.
Όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού, στην Ελλάδα παρέμεινε στάσιμη στα 2,3 εκατ. εκατόλιτρα για το 2017, μετά από μια πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων.