Προεδρική χάρη στον διασημότερο Ρώσο πολιτικό κρατούμενο
- 20/12/2013, 10:21
- SHARE
Ελεύθερος ο πρώην δισεκατομμυριούχος Μιχαήλ Χαντορκόφκσι, με εντολή του μεγάλου του εχθρού του, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η μανούβρα έφερε το γνήσιο της υπογραφής του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα απονομής χάριτος στον Μιχαήλ Χοντορκόφκσι. Το προεδρικό διάταγμα έχει άμεση ισχύ. Ο τρόπος με τον οποίον ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την απόφαση του για την επικείμενη αποφυλάκιση του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι ήταν ουσιαστικής σημασίας για το μήνυμα που ήθελε να στείλει το Κρεμλίνο ότι η τάξη των ολιγαρχών δεν αποτελεί πρόβλημα πλέον για την κυβέρνηση.
Κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ετήσια συνέντευξης Τύπου που διήρκεσε τέσσερις ώρες, το όνομα του Χαντορκόφσκι δεν αναφέρθηκε καν μεταξύ των σημαντικών θεμάτων, όπως η οικονομία, οι διαδηλώσεις, η Ουκρανία, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Μετά το τέλος της συνέντευξης, όμως, όταν κάποιος δημοσιογράφος ρώτησε για την τύχη του φυλακισμένου πρώην ολιγάρχη, ο Πούτιν αδιάφορα απάντησε ότι έλαβε από αυτόν μια επιστολή. «Ανέφερε ανθρωπιστικούς λόγους στο γράμμα», είπε ο Ρώσος ηγέτης, «ότι η μητέρα του ήταν άρρωστη. Πιστεύω ότι αυτοί είναι λόγοι για να παρθεί μια απόφαση κι ένα διάταγμα για να του δοθεί χάρη θα υπογραφεί στο άμεσο μέλλον».
Διαβάστε ακόμη: Σε τροχιά γύρω από το Κρεμλίνο
Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν εξήγησε περαιτέρω την απόφαση του και περιορίστηκε να πει ότι ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαϊκού κολοσού Yukos – ο πιο διάσημος πολιτικός κρατούμενος της χώρας και πιθανότατα από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως, που συνελήφθη το 2003 με την κατηγορία της απάτης και της φοροδιαφυγής – είχε ήδη εκτίσει «μια σοβαρή ποινή».
Η ανακοίνωση αποτέλεσε έκπληξη, πόσο μάλλον μετά τις πρόσφατες πληροφορίες ότι οι εισαγγελικές αρχές ετοίμαζαν νέο κατηγορητήριο εναντίον του Χοντορκόφσκι , του οποίου η τιμωρία λήγει τυπικά σε οκτώ μήνες. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την απόφαση του Πούτιν.
Για παράδειγμα, πολλοί- μεταξύ αυτών και οι γονείς του Χοντορκόφσκι, πιστεύουν ότι η προεδρική χάρη σχετίζεται κατά μέγα μέρος με τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να «καθαρίσει» όπου μπορεί την εικόνα της Ρωσίας στο εξωτερικό, με το φόβο ότι το διπλωματικό και πιθανώς επενδυτικό μποϋκοτάζ θα σκιάσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.
Διαβάστε επίσης: Η Ολυμπιακή φιέστα αξίας 50 δισ. δολαρίων του Πούτιν
Η Μόσχα έχει ήδη δαπανήσει 50 δισ δολάρια για την διοργάνωση και τις υποδομές και δεν θέλει να χαλάσει ένα τέτοιο διεθνές πάρτι. Ήδη ανθρωπιστικές οργανώσεις και οργανώσεις ομοφυλοφίλων έχουν κάνει εκκλήσεις για μποϋκοτάζ των αγώνων, ενώ αυτή την εβδομάδα η Ουάσιγκτον -ακολουθώντας τα βήματα των Προέδρων της Γερμανίας και της Γαλλίας, Γκάουκ και Ολάντ – ανακοίνωσε όχι μόνο ότι Ομπάμα και Μπάιντεν δεν πρόκειται να παραστούν, αλλά ότι στέλνουν χαμηλόβαθμη αντιπροσωπία που περιλαμβάνει ομοφυλόφιλους αθλητές.
Πιθανόν, λοιπόν, να μην είναι τυχαίο ότι η είδηση για την επικείμενη απελευθέρωση του Χανταρκόφσκι, μεταδόθηκε μόλις 24 ώρες μετά την αντίστοιχη καλή είδηση για την χορήγηση αμνηστίας στα φυλακισμένα κορίτσια των Pussy Riot και τους ακτιβιστές της Greenpeace.
Ρωσία: Ανοίγει ο δρόμος της αμνηστίας σε Pussy Riot και ακτιβιστές
Έπειτα, με την οικονομία να βρίσκεται σε απόλυτη στασιμότητα μετά από χρόνια σταθερών ρυθμών ανάπτυξης, το Κρεμλίνο γνωρίζει ότι πολλοί επενδυτές- κυρίως από την Δύση- διστάζουν να ανοιχτούν στην Ρωσία, λόγω της στοχοποίησης επιχειρηματιών σαν τον Χοντορκόφσκι . Ο Πούτιν θέλει τώρα να στείλει το μήνυμα και στους εναπομείναντες ολιγάρχες και στα πλούσια κεφάλαια από το εξωτερικό ότι η εποχή αυτής της στρατηγικής έχει τελειώσει.
Τέλος, χαρίζοντας στον φυλακισμένο «εχθρό του» την ελευθερία του, ο Ρώσος ηγέτης επιχειρεί στην ουσία να υπονομεύσει τις πιθανές προσπάθειες του Χαντορκόφσκι να κινητοποιήσει τον κόσμο κατά του Πούτιν με «σημαία» την 10ετή κάθειρξη του. Είναι σαφές ότι το Κρεμλίνο δεν θέλει ο Χοντορκόφσκι και άλλοι έγκλειστοι να τραβάνε την προσοχή ως «πολιτικοί κρατούμενοι» την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί την παγκόσμια αφρόκρεμα στους Χειμερινούς Αγώνες. Γι αυτό και είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί γενική αμνηστία για τους πολιτικούς κρατουμένους. Ο πρώην ολιγάρχης, όμως θα αποφυλακιστεί όχι επειδή εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία των πολιτικών κρατουμένων, αλλά επειδή ο ίδιος Πούτιν του έκανε τη χάρη. Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει με αυτή την κίνηση του να αλλάξει την αντίληψη που έχει η κοινή γνώμη για τον Χανταρκόφσκι, εμφανίζοντας τον ως δουλοπρεπή απέναντι στην εξουσία του Κρεμλίνου και αντιμετωπίζοντας το ζήτημα ως άνευ σημασίας θέμα που δεν αξίζει καν να αναφερθεί στη συνέντευξη τύπου.
Αυτός είναι ο τρόπος του Πούτιν για να δείξει ότι δεν τον απασχολεί η τάξη των ολιγαρχών- που διαμόρφωνε το τοπίο στη Ρωσία την δεκαετία του 1990- και ότι το κράτος είναι αυτό που χαράζει τώρα πια την πορεία της χώρας.