Envolve Αwards: Ευκαιρίες για startups σε παγκόσμιο επίπεδο
- 04/05/2018, 10:35
- SHARE
Ο διευθυντής του Envolve Greece μιλάει για τη νέα σελίδα του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας.
Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (HEA) δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Ξεκίνησε το 2012 και εδώ και πέντε χρόνια έχει προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις εταιρείες που επέλεξαν να συμμετέχουν στον θεσμό. Αυτό που έχει όμως ιδιαίτερα σημασία είναι η φετινή μετεξέλιξη του σε μια παγκόσμια πλατφόρμα στήριξης της επιχειρηματικότητας, που παρέχει εκτός από ευκαιρίες χρηματοδότησης, στήριξη, εκπαίδευση και δικτύωση διεθνώς.
Ο νέος παγκόσμιος οργανισμός επιχειρηματικότητας, που δημιουργήθηκε από τον όμιλο Libra, ακούει στο όνομα Envolve, ενώ σε αυτόν έχει ενταχθεί και το American Entrepreneurship Award, το μικρότερο “αδελφάκι” του ΗΕΑ, όπως αναφέρει στο Fortune ο Αλέξανδρος Νούσιας.
Ο διευθυντής του Envolve Greece αναφέρεται στο φετινό στοίχημα, στους στόχους της νέας πρωτοβουλίας, σχολιάζει τις εξελίξεις στο ελληνικό οικοσύστημα επιχειρηματικότητας και τονίζει πώς ο νέος θεσμός βάζει στο επίκεντρο την καινοτομία παγκοσμίως.
Συνέντευξη στον Τάσο Ζάχο
Tί αλλάζει στο Ελληνικό Βραβείο επιχειρηματικότητας φέτος;
Όλα αυτά τα χρόνια που «τρέχουμε» τον θεσμό του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, είδαμε ότι στην Ελλάδα ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμη να επιχειρήσει, παρά τη δυσκολία της κατάστασης. Εκτός από το βραβείο, ήδη είχαμε ξεκινήσει να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις με εκπαιδευτικά σεμινάρια και workshops σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή μας την πρωτοβουλία θελήσαμε να κάνουμε πιο επίσημη, έχοντας και την εμπειρία από το Αμερικανικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας (American Entrepreneurship Award), που ξεκίνησε το 2015, ως το μικρό «αδελφάκι» του θεσμού στην Ελλάδα. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν παγκόσμιο οργανισμό στήριξης της επιχειρηματικότητας, ο οποίος ονομάστηκε Envolve Entrepreneurship, και ο οποίος εστιάζει σε Ελλάδα και ΗΠΑ προς το παρόν. Η υποστήριξή του προς την επιχειρηματική κοινότητα βασίζεται σε 3 πυλώνες: εκπαίδευση, πόροι και βραβεία.
Τί περιλαμβάνει αναλυτικά ο κάθε πυλώνας;
O οργανισμός παρέχει εκπαίδευση σε νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα αξιοποιεί συνεργασίες που ενισχύουν τη διαθεσιμότητα των επιχειρηματικών πόρων, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία των συμμετεχόντων, ώστε να υποβάλλουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές προτάσεις στα βραβεία του. Ο εκπαιδευτικός του τομέας, στοχεύει στη συνεργασία με οργανισμούς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, μέσω εκδηλώσεων και workshops, τα οποία θα φιλοξενούν εδραιωμένους επιχειρηματίες και ειδικούς από διάφορους κλάδους. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα τρέχει όλο τον χρόνο και θα συνδυαστεί με επισκέψεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, σε συνεργασία και με τοπικούς φορείς. Περαιτέρω στήριξη στo πλαίσιο της εκπαίδευσης, παρέχεται και μέσα από την online πλατφόρμα του Envolve, όπου διοργανώνονται και ηλεκτρονικά σεμινάρια (webinars).
Στο κομμάτι των πόρων παρέχουμε ήδη κάποιες εφαρμογές, όπως αυτή που σου επιτρέπει να δημιουργήσεις το δικό σου Business Plan (Business Plan Generator Application) μέσα από οκτώ απλά βήματα, που μπορεί να χρησιμοποιεί ο καθένας, καθώς είναι «ανοιχτή» και δωρεάν. Και φυσικά, τα βραβεία μας συνεχίζουν και σε Ελλάδα και σε Αμερική και στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τον θεσμό, όπου υπάρχει έλλειψη πόρων και βοήθειας (Envolve Award Greece και Envolve Award USA). Η πύλη για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει το Envolve στους επιχειρηματίες είναι η ιστοσελίδα του – www.EnvolveGlobal.org.
Όσον αφορά στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας συγκεκριμένα, υπάρχουν καινούργια στοιχεία;
Έχουμε εξελίξεις σε αυτό το κομμάτι. Ενδεικτικά να σας πω ότι μέχρι πρότινος είχαμε έναν έως πέντε νικητές σε ετήσια βάση. Φέτος έχουμε ανακοινώσει ότι θα υπερδιπλασιάσουμε τους νικητές, σκοπεύοντας να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο του προγράμματος. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για κάποια επιχείρηση ή ιδέα να διακριθεί, ανεξαρτήτως από ποιον κλάδο προέρχεται και σε ποια φάση βρίσκεται η ιδέα. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έχει οριστεί για τις 31 Μαΐου και η αξιολόγηση ξεκινάει άμεσα. Χρόνο με τον χρόνο οι αιτήσεις αυξάνονται και αυτό οφείλεται στην εξέλιξη του οικοσυστήματος στην Ελλάδα. Οι φιναλίστ θα ανακοινωθούν τον προσεχή Οκτώβριο και οι νικητές τον Νοέμβριο του 2018. Αναζητούμε την καινοτομία και τις επιχειρήσεις που έχουν την προοπτική να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Ποιος είναι ο βασικός λόγος που φέτος αποφασίσατε να ανοίξετε ακόμη περισσότερο το θεσμό;
Τα χρόνια που «τρέχουμε» το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τις ομάδες για την υποστήριξη τους. Φέτος προσθέτουμε επίσης ένα δίκτυο από εξωτερικούς μέντορες, οι οποίοι θα βρεθούν στο πλευρό των νικητών, προέρχονται τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό, έχουν μεγάλη εμπειρία και ταιριάζουν με τη δική μας φιλοσοφία. Είδαμε μέσα από τη διαδικασία αυτή ότι η εξωστρέφεια των ομάδων, που διακρίθηκαν μέσα από το θεσμό, οδήγησε και εμάς να τις στηρίξουμε στις διεθνείς αγορές, έχοντας διαθέσιμο όλο το δίκτυο μας. Αυτή η διαδικασία παίρνει μια νέα πιο επίσημη μορφή μέσα από τον διαγωνισμό Envolve.
Από την εμπειρία σου όλα αυτά τα χρόνια πώς έχουν βοηθηθεί στην πράξη όσοι συμμετείχαν και διακρίθηκαν;
H χρηματοδότηση είναι σίγουρα ένα βασικό μέρος των προσφερόμενων υπηρεσιών, αλλά αυτό που κυρίως ζητούν οι ομάδες είναι υποστήριξη, κάτι που αξιολογούν ως το πιο σημαντικό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν προκύψει πολλά introductions και νέες συνεργασίες. Νικητές του βραβείου έχουν πάρει πολύτιμες υπηρεσίες σε τομείς κρίσιμους για τη βιωσιμότητα μιας επιχείρησης, όπως το μάρκετινγκ, οι πωλήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό. Η δικτύωση είναι σίγουρα ο βασικός παράγοντας επιτυχίας. Για παράδειγμα η Raymetrics είναι μια από τις εταιρείες – νικητές του 2016, κερδίζοντας χρηματοδότηση 1,25 εκατ. ευρώ, συμβουλευτική καθοδήγηση και ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών στήριξης. Δραστηριοποιείται στη μετεωρολογία και στοχεύει στο σχεδιασμό και ανάπτυξη ενός εξελιγμένου, ιδιαίτερα καινοτόμου, νέας γενιάς τρισδιάστατου σεϊλόμετρου (ceilometer). Σε αντίθεση με τις υπάρχουσες τεχνολογίες, το συγκεκριμένο σύστημα είναι σε θέση να παρέχει τρισδιάστατη απεικόνιση της νέφωσης στον εναέριο χώρο ενός αεροδρομίου, καθώς και το ύψος βάσης των νεφών σε οποιοδήποτε σημείο. Καταφέραμε και τους φέραμε σε επαφή με εκατοντάδες αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο και να βοηθήσουμε την επέκταση τους διεθνώς.
Aναπτύσσονται συνέργειες μέσα από τη διαδικασία των βραβείων;
Στόχος μας πλέον είναι, επεκτείνοντας τον θεσμό, να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια επιχειρηματική κοινότητα και να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε ιδρυτή να κυνηγήσει το όνειρό του. Στην Ελλάδα υπάρχουν πλέον αρκετοί πόροι για τις επιχειρήσεις μέσα και από την ανάπτυξη του EquiFund, το οποίο θα ενισχύσει το οικοσύστημα της καινοτομίας με τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αμερική που είναι μια πολύ πιο μεγάλη αγορά, υπάρχει έντονη δραστηριότητα από επενδυτικά οχήματα (venture capitals), που εστιάζουν σε startups. Έχουμε επιλέξει όμως περιοχές που υστερούν, καθώς το πρόγραμμα έχει κυρίως φιλανθρωπική διάσταση, στοχευμένη στην επιχειρηματικότητα. Εμείς δεν έχουμε μετοχική εμπλοκή και το ίδιο ισχύει και στις ΗΠΑ. Για το 2018, το Envolve Award Greece, θα είναι ανοιχτό σε οποιαδήποτε επιχείρηση δραστηριοποιείται ή σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα, και το Envolve Award U.S.A θα είναι ανοιχτό σε αιτούντες από το Miami – Dade στη Florida το Bronx της Νέας Υόρκης και θα διευρυνθεί η λειτουργία του και σε άλλες πόλεις. Τόσο στη Florida όσο και στη Νέα Υόρκη «ανακαλύψαμε» φανταστικές ιδέες ενώ θα ήθελα να θυμίσω εδώ ότι τον θεσμό είχε στηρίξει και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.
Γυρίζοντας στην Ελλάδα και στο νέο υπερταμείο, ποια είναι η αίσθησή σου για την επίδραση που θα έχει στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος;
Πρόκειται σίγουρα για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρήσεις και εστιάζει σε σημαντικούς τομείς. Για παράδειγμα παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια ότι στην Ελλάδα αναπτύσσονται πολλές ιδέες στον τομέα της έρευνας, στον οποίο πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά. Το EquiFund εστιάζει μέσα από το «λεγόμενο» και «Παράθυρο Καινοτομίας» στην ενίσχυση ιδεών – εταιρειών που προέρχονται από τον χώρο της έρευνας σε Πανεπιστήμια και οργανισμούς. Σίγουρα θα προκύψουν πολλές ιδέες μέσα από την έρευνα, καθώς βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα είναι οι επιστήμονες και τα δυνατά μας μυαλά. Από την άλλη προβλήματα πάντα υπάρχουν, ωστόσο υπάρχει εμπειρία και πιστεύω ότι θα δούμε αποτελέσματα. Zούμε στην εποχή της πληροφορίας με την εξάπλωση του ίντερνετ και την εξέλιξη της τεχνολογίας, γεγονός που δίνει πολλές δυνατότητες σε κάποιον να επιχειρήσει παγκοσμίως. Η επικοινωνία είναι το πιο απλό πράγμα στις μέρες μας. Αναπτύσσονται συνέργειες μεταξύ εταιρειών, βλέπουμε ελληνικές εταιρείες να ξεχωρίζουν και να προτιμούνται σε σχέση με ξένες, ενώ σίγουρα θα υπάρξουν συνέργειες και με τα νέα επενδυτικά οχήματα που προέκυψαν από το EquiFund. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες.
Ποιος είναι ο απολογισμός σας, γυρίζοντας πίσω στο 2012, όταν και ξεκίνησε το βραβείο;
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί για όσα έχουμε καταφέρει. Έχουμε 50 φιναλίστ και 19 νικητές τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι νικητές αυτοί δραστηριοποιούνται σε 14 κλάδους της οικονομίας, όπως τουρισμός, ενέργεια, τεχνολογία, πολιτισμός κ.α. και έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 1.500 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Έχουν προσεγγίσει επενδύσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ και η συνολική τους αξία είναι λίγο πάνω από τα 55 εκατ. ευρώ. Πρόσκειται για μια πολύ καλή βάση και χαιρόμαστε να τους βλέπουμε να εξελίσσονται. Είμαστε σε διαρκή επαφή μαζί τους, δίνοντας feedback, βοηθώντας σε διάφορες ανάγκες που προκύπτουν, αλλά και ενισχύοντας την δικτύωσή τους μέσα από τους πόρους του οργανισμού μας.
Πλέον στο 2018 με την Ελλάδα να βγαίνει τυπικά από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, πόσο αισιόδοξοι είστε για την επιχειρηματικότητα. Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν;
Σε όρους αγοράς αυτό που αναζητά ο κάθε επενδυτής είναι ένα σταθερό περιβάλλον. Όταν το πετύχουμε αυτό ως χώρα, θα δούμε μία διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα. Μία εξέλιξη πιο παραγωγική αλλά συνάμα πιο έξυπνη. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα έγινε κυρίως γνωστή για το χαμηλό κόστος εργασίας σε υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, που σε επίπεδο προσέλκυσης κεφαλαίων είναι σημαντικό, ωστόσο, θα ήθελα πολύ να δω επίσης μια πρωτοβουλία ενίσχυσης του οικοσυστήματος των startups σε κεντρικό επίπεδο, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη Γαλλία, και θα λειτουργήσει ως αρωγός στην εσωτερική αγορά. Είναι κρίμα να βλέπουμε ακόμη και σήμερα καλές εταιρείες να αφήνουν την Ελλάδα. Προφανώς υπάρχουν δυσκολίες και δεν μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να γίνουν όλα τέλεια σε μια μέρα. Όσον αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων ευρύτερα, έχουμε όλα τα εφόδια για να το καταφέρουμε. Το μόνο που μένει είναι να το πετύχουμε, πράγμα που είναι και το πιο δύσκολο. Ο τουρισμός είναι ένας βασικός τομέας στον οποίο πρέπει να εστιάσουμε και η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Επίσης η τεχνολογία, καθώς έχουμε καλούς μηχανικούς αλλά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Αυτό που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η σύνδεση των ιδρυμάτων αυτών με την αγορά, και τότε θα δούμε πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και προσπάθειες να ανθίζουν, αλλά και να βρίσκουν τελικά τη θέση τους στην πραγματική οικονομία, εντός και εκτός Ελλάδας.