Heavenly Bodies: Η νέα έκθεση για τη μόδα και τον καθολικισμό στο ΜΕΤ
- 10/05/2018, 20:00
- SHARE
Στην έκθεση ανιχνεύεται το πώς οι συμβολισμοί του Καθολικού δόγματος έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη υψηλή ραπτική και τα πρετ-α-πορτέ.
Τους δεσμούς μεταξύ της μόδας και της Καθολικής Εκκλησίας ψηλαφεί η έκθεση «Ουράνια Σώματα: Μόδα και η Φαντασία του Καθολικισμού» που φιλοξενεί το μουσείο Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης.
Στην έκθεση ανιχνεύεται το πώς οι συμβολισμοί του Καθολικού δόγματος έχουν επηρεάσει τη σύγχρονη υψηλή ραπτική και τα πρετ-α-πορτέ. «Η έκθεση τοποθετεί τα κοστούμια δίπλα σε θρησκευτικά έργα τέχνης για να δώσει ένα ερμηνευτικό περιβάλλον για την εμπλοκή της μόδας στον Καθολικισμό» εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής επιμελητής Άντριου Μπόλτον. «Οι περισσότεροι από τους σχεδιαστές μόδας, των οποίων οι δημιουργίες παρουσιάζονται, μεγάλωσαν σε καθολικό περιβάλλον. Αν και πολλοί από αυτούς δεν πηγαίνουν, πια, στην εκκλησία, οι σχέσεις τους με τον Καθολικισμό ποικίλουν σε σημαντικό βαθμό. Οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημαντική επιρροή του στη (δημιουργική) φαντασία τους» πρόσθεσε.
Η έκθεση απλώνεται σε δύο σημεία, στο κτίριο στην Πέμπτη Λεωφόρο και στο The Met Cloisters, στη βόρεια άκρη του Μανχάταν: 25 αίθουσες και 5.570 τετραγωνικά μέτρα συνολικός εκθεσιακός χώρος, σχεδιασμένος από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Diller Scofidio + Renfro.
Στο κτίριο της Πέμπτης Λεωφόρου, τα φορέματα και τα σύνολα που εκτίθενται στις αίθουσες Βυζαντινής και Μεσαιωνικής τέχνης αντιπροσωπεύουν τη χλιδή και επιδεικτική διάσταση που, συχνά, συσχετίζονται με τον Καθολικισμό. Επελέγησαν ακραίες δημιουργίες των Αλεξάντερ Μακουίν, Ιβ Σεν Λοράν, Ζαν Πολ Γκοτιέ και Τζον Γκαλιάνο λόγω των οπτικών «δεσμών» τους με «τη λατρεία αγίων, αγγέλων και της Παρθένου Μαρίας».
Στο Anna Wintour Costume Center, πάνω από 40 παπικές τήβεννοι και λοιπά παραφερνάλια, από τα μέσα του 18ου αιώνα έως τις αρχές του 21ου, που δάνεισαν τα αρχεία του Βατικανού και η Καπέλα Σιστίνα. Κάποια από αυτά δεν έχουν έως σήμερα βγει από το Βατικανό.
Στη συνέχεια, οι επισκέπτες καλούνται σε ένα προσκύνημα στα Cloisters, τα γαλλικά μοναστήρια που έχουν ανοικοδομηθεί στο πάρκο Φορτ Τάιρον. Τα εκεί εκθέματα είναι επηρεασμένα από τις περισσότερο αναστοχαστικές πλευρές της θρησκείας.
«Αυτοί οι χώροι προσφέρουν το πλαίσιο για τη μόδα που είχε ως πηγή έμπνευσης τα μοναστικά τάγματα. Οι σχεδιαστές των οποίων οι δημιουργίες παρουσιάζονται εδώ είναι ιδιαίτερα γνωστοί για τις μινιμαλιστικές ευαισθησίες τους και τις μονοχρωματικές παλέτες τους» υπογράμμισε ο Μπόλτον. Κλασικά παραδείγματα οι Ρικ Όουενς και Gareth Pugh. Αλλά τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι δύο νυφικά, που οι εκθέτες έχουν τοποθετήσει σε διαφορετικούς χώρους: το ένα είναι δημιουργία του εκλιπόντα Ισπανού Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα. Το άλλο είναι ένα ζευγάρι ενδυμάτων από τον Βαλεντίνο (σε ψηλά βάθρα, σε ένα από τα αίθρια).
Σε μιαν άλλη αίθουσα, αναπαραστάσεις του Κήπου της Εδέμ. Σε αυτές περιλαμβάνεται ένα σετ του ιαπωνικού οίκου μόδας Undercover, με πριντ λεπτομερειών από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος (15ος και 16ος αιώνας) «Ο Κήπος των Γήινων Ηδονών».
Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα (10/5) και θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου.