Σε αυτή τη χώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να παρακολουθούν τα εγκεφαλικά κύματα των εργαζόμενων
- 13/05/2018, 19:30
- SHARE
Aκούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μια πραγματικότητα.
της Hallie Detrick
Φανταστείτε να φτάνετε στην εργασία σας το πρωί, να βάζετε μια κάσκα που παρακολουθεί την εγκεφαλική σας δραστηριότητα, και να σας αναθέτουν έτσι ένα καθήκον για τη συγκεκριμένη ημέρα – ή ακόμα και να σας ενθαρρύνουν να φύγετε απ’ τη δουλειά και να πάρετε μια άδεια αν έχετε υπερβολικό στρες.
Μπορεί όλο αυτό να ακούγεται σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι μια πραγματικότητα για πολλούς εργαζομένους στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post.
Οι εργαζόμενοι φορούν ελαφρούς, ασύρματους αισθητήρες που μπαίνουν κάτω από κάσκες ή από τον υπάρχοντα εξοπλισμό ασφαλείας, όπως π.χ. κράνη. Οι αισθητήρες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί μέσω πρότζεκτ που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, μεταδίδουν στη συνέχεια πληροφορίες για την εγκεφαλική δραστηριότητα των εργαζομένων σε υπολογιστές που μπορούν να εντοπίσουν έντονες διακυμάνσεις σε συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η οργή.
Σύμφωνα με τη South China Morning Post, ορισμένες εταιρείες χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία για να παρακολουθούν τους υπαλλήλους τους από το 2014.
Μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία τόνισε ότι μπορεί να συμβάλει στη μείωση του άγχους και του κινδύνου τραυματισμού των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, αλλά υπάρχει και ένα τεράστιο επιχειρηματικό κίνητρο. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει αυξήσει τα έσοδα κατά 2 δισεκατομμύρια γουάν (315 εκατομμύρια δολάρια) σε μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όπου η τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια.
Εκτός των εργοστασίων, αυτοί οι αισθητήρες έχουν χρησιμοποιηθεί από οδηγούς τρένων υψηλής ταχύτητας για την πρόληψη ατυχημάτων. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάμερες προσώπου και αισθητήρες βάρους στο Changhai Hospital στη Σαγκάη για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της περίθαλψης των ασθενών.
Όμως, υπάρχει ένας κίνδυνος για την ιδιωτικότητα που σχετίζεται με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για κάποιους παρατηρητές στο πλαίσιο του αναδυόμενου «κράτους επιτήρησης» της Κίνας.
Παράλληλα, υπάρχει επίσης η πιθανότητα οι επιχειρήσεις να καταχραστούν τις προσωπικές πληροφορίες που έχουν σχετικά με τους εργαζομένους. Ένας καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Normal του Πεκίνου εξέφρασε τις ανησυχίες του ως προς το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης των εγκεφάλων των εργαζομένων με σκοπό το κέρδος, ενώ επεσήμανε και την αδυναμία των εργαζομένων να αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία λόγω της σχετικά ασθενούς θέσης τους.
Αυτοί οι αισθητήρες είναι διαθέσιμοι και στις Η.Π.Α., αλλά μέχρι στιγμής η χρήση τους δεν είναι ευρέως διαδεδομένη. Μία γνωστή χρήση; Για να βοηθιούνται οι τοξότες να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Πηγή: fortune.com